Startsida / Inlägg

ANALYS: Så blir Cincinnati Masters

av Henrik Ståhl

Canada Masters är precis avslutad och tennistouren rullar vidare till grannlandet USA.

Det är helt enkelt dags för årets sjunde Masters-turnering, i Cincinnati. Brukar bli en riktigt trevlig tillställning, dels för att spelarna har hunnit justera sitt spel efter grusvåren och grässommaren.

Låt oss grotta ner oss i lottningen en stund.

* * *

HERRAR

cincy
Klicka på bilden för större version.

ÖVRE HALVAN:

Turneringen har redan smygstartat (hemmahoppet Ryan Harrison slog Alexandr Dolgopolov i raka set i natt: 7-6, 6-4), men sparkar ju i gång på allvar först i kväll.

På den övre halvan kan snabbt konstateras att Novak Djokovic fått en betydligt enklare lottning än i Montréal förra veckan (där han som bekant mötte Rafael Nadal i semifinalen). Juan Mónaco eller Jürgen Melzer i öppningsmatchen, sedan i värsta fall Gilles Simon. Inte så skräckinjagande.

Richard Gasquet får nog ses som favorit till den andra kvartsfinalplatsen. John Isner brukar ju normalt prestera på hemmaplan, men lustigt nog aldrig i Cincinnati. Trots att underlaget är relativt snabbt.

Milos Raonic är i samma kvartsfinalsektion som Djokovic, men kan nog inte framhållas som huvudkandidat till kvartsfinalplatsen. Dels för att han faktiskt inte imponerade rent spelmässigt i Montréal (finalplatsen till trots), dels för att han nog behövt mer vila. Möter Jack Sock redan i första omgången. Kan faktiskt bli respass direkt där.

I sektionen under Djokovics får Juan Martín del Potro bära favoritskapet, men utmanas av Jerzy JanowiczBenoit Paire och Kei Nishikori. Tycker att det borde bli en åttondelsfinal mellan Nishikori och del Potro, och en mellan Janowicz och David Ferrer. Om inte Ferrer åker ut mot Harrison. Absolut ingen omöjlighet, trots att Ferrer passar Harrison väldigt dåligt. Underlaget till trots.

Janowicz mot del Potro i kvartsfinal? Känns inte orimligt. Ser gärna en semifinal mellan Djokovic och del Potro i första hand, en mellan Djokovic och Janowicz i andra.

De går vidare till semifinal: Djokovic, del Potro.
Skrällvarning: Janowicz, Harrison, Sock.
Bubblare: Gasquet, Paire, Isner.

* * *

UNDRE HALVAN:

Getingbo! Stackars Roger Federer har återigen fått Rafael Nadal i sin kvartsfinalsektion. Tveksamt om Federer ens tar sig dit, även om hans lottning inte är omöjlig (Mardy Fish eller formsvaga Philipp Kohlschreiber i öppningsmatchen, därefter troligen Tommy Haas eller Kevin Anderson). Tror det ska sanslöst mycket till för att han ska slå Nadal i en kvart, om den blir av.

Nadal lär ta sig dit. Först busenkel öppningsmatch (Pablo Andújar eller Benjamin Becker), därefter är högst rankade hotet 13-seedade Nicolás Almagro. Väldigt intressant förstarunda mellan Almagro och Grigor Dimitrov, för övrigt. Vore kul med en åttondel mellan Dimitrov och Nadal.

Brian Baker gör för övrigt comeback i ATP-sammanhang efter en drygt sju månader lång skadefrånvaro (likaså Mardy Fish). Möter Denis Istomin i sin öppningsmatch.

Längst ner har vi världstvåan Andy Murray, världssexan Tomás Berdych, världsnian Stanislas WawrinkaFabio Fognini och Ernests Gulbis. Gulbis kan bli farlig. Tar han sig förbi Mikhail Juzjnyj i första omgången väntar Murray, som han ju slog i raka set i Montréal.

Wawrinka är inget överdrivet stort hot på hardcourt och lynniga Fognini är omöjlig att veta var man har på förhand. Berdych då? Han har en bra lottning och borde ta sig till en kvartsfinal utan större bekymmer.

Tar sig Murray till kvarten? Ja, jag tycker det. Han brukar kunna samla ihop sig efter floppar som den i Montréal förra veckan. Inte bombsäkert att han krånglar sig förbi Gulbis eller Juzjnyj, men tycker att han borde göra det. Cincinnati har historiskt varit en ganska bra turnering för honom (två titlar, 2008 och 2011, och en semifinal). Tror dessutom att han siktar på att hitta matchformen inför US Open.

Vem som blir Nadals kvartsfinalmotståndare är klurigare att tippa. Federer? Finns ju i dagsläget inte så mycket som talar för det, trots att underlaget normalt gynnar honom. Tycker att det så här på förhand känns som att Tommy Haas eller Kevin Anderson har riktigt goda chanser att ta sig kvartsfinal.

De går vidare till semifinal: Nadal, Murray.
Skrällvarning: Haas, Anderson, Gulbis.
Bubblare: Federer, Dimitrov.

SEMIFINALERNA: Djokovic slår del Potro, Nadal slår Murray.

FINALEN: Djokovic slår Nadal.

* * *

Hur man än ställer upp de där två sista så känns det lite lite fel. Spelar Nadal som i Montréal borde varken Murray eller Berdych bli några som helst problem i en eventuell semifinal. Och med den här lottningen känns det som att Djokovic borde ta sig till sin femte final på sex år. Presterar ju alltid i Cincinnati (förutom i finalerna, av någon anledning).

Men det finns som alltid frågetecken. Vi såg inga som helst tecken på vare sig trötthet eller knäproblem hos Nadal i Montréal, men vi har inte sett honom spela back-to-back på hardcourt på ett och ett halvt år. Eftersom han verkar bestämt sig för att köra på i Cincinnati trots triumfen i Montréal (stod som bekant över Miami efter att ha bärgat titeln i Indian Wells) finns det visserligen ingenting som tyder på att han ska tappa form, men man vet ju aldrig.

Hur en eventuell semifinal mellan Djokovic och del Potro gestaltar sig är svårare att sia om. Klart Djokovic ”ska” vinna den matchen (beroende på respektive spelares formkurva, förstås) men om argentinaren hotar på samma sätt som i Wimbledon kan det störa serben inför final.

Vore dessutom väldigt intressant att se hur Djokovic hanterar Janowicz i en eventuell semi.

Nåväl.

Det hela sparkar som sagt i gång i dag. Let’s get ready to rumble!

* * *

Fotnot: Fyller på med damernas lottning under kvällen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB