Startsida / Inlägg

ANALYS: Inför US Open-semifinalerna, damer

av Henrik Ståhl

Nästan två veckors spel har avverkats och fyra kombattanter återstår.

I morgon avgörs herrarnas semifinaler, i kväll damernas.

Vi tar en titt:

* * *

Victoria Azarenka. FOTO: BILDBYRÅN
Victoria Azarenka. FOTO: BILDBYRÅN

√ VICTORIA AZARENKA (2) – FLAVIA PENNETTA (83)

Pennetta är ju turneringens riktigt stora skräll. Har slagit ut namnkunniga spelare som Sara ErraniSvetlana KuznetsovaSimona Halep och nu senast Roberta Vinci – alla i raka set.

Azarenka har i sin tur, efter sina inledande utskåpningar, tappat set mot 28-rankade Alize Cornet och 15-rankade Ana Ivanovic (mot 28-rankade Daniela Hantuchova i kvartsfinalen tappade hon dock bara fem game).

Pennettas gameplan har varit enkel men rysligt effektiv, och har haft två huvudingredienser: Aggressivitet och offensivitet.

Vinci pressade hon mestadels långt ut i backhandhörnet och avslutade poängen antingen med rak backhand eller framme vid nät. Strategin kommer sannolikt att vara densamma även mot Azarenka. Om den kommer vara lika effektiv? Det återstår att se, men jag tvivlar.

Flavia Pennetta.
Flavia Pennetta.

Azarenka är en otroligt skicklig returtagare, så Pennetta kommer få kämpa ordentligt för poängen även i egen serve. Dessutom har Azarenka betydligt bättre räckvidd än Pennettas tidigare motståndare och är därför inte lika sårbar i sidled.

Men framför allt är Azarenka en väldigt bollsäker baslinjenötare med solitt försvar och giftig offensiv. Hon har dessutom genom åren jobbat upp en fysisk och mental jämnhet, vilket innebär att hennes motståndare i regel måste prestera på topp genom en hel match för att kunna slå henne. Azarenka har hög högstanivå – men en av hennes absolut största tillgångar är den höga lägstanivån.

Pennetta vann visserligen deras enda möte på hardcourt (en tresetare i Dubai 2011, 1-1 totalt i inbördes möten). Mycket vatten har dock flutit under broarna sedan dess. I år har världstvåan förkrossande 30-1 i matchfacit på hardcourt (hittills enda förlusten kom mot Samantha Stosur i Carlsbad).

Jag tänker inte döma ut Pennetta på förhand. Azarenka har trots allt inte bländat hittills i turneringen, annat än mot Hantuchova i kvartsfinalen. Hon har med andra ord en högre växel att lägga i, och det gäller att hon gör det i kväll – för 31-åriga Pennetta lär hugga som en kobra på varenda lucka som uppstår.

Pennetta lär förvisso vara lite nervös eftersom en plats i karriärens första Grand Slam-final står på spel. Förväntar mig ändå att hon går ut väldigt hårt för att försöka slugga hem första set och därmed få lite andrum. Inte alls omöjligt att det här går till tre set, men tror att Azarenka tar det här.

* * *

Serena Williams. FOTO: BILDBYRÅN
Serena Williams. FOTO: BILDBYRÅN

√ SERENA WILLIAMS (1) – LI NA (6)

8-1 i inbördes möten till Williams (enda förlusten kom i Stuttgart 2008). Li Na har visserligen de offensiva vapnen för att sätta press på världsettan, men generellt inte jämnheten (eller självförtroendet) för att göra det under en hel match.

Li Na. FOTO: BILDBYRÅN
Li Na. FOTO: BILDBYRÅN

Världssexan har visserligen imponerat så här långt i turneringen, men det har även Williams. Med tanke på var ribban läggs för respektive spelare säger det ganska mycket om vilken nivå världsettan just nu befinner sig på.

Hon har ju gjort oväntade plattmatcher förut, men tycker att hon har sett alldeles för taggad ut för att missa ännu en chans att försvara en Grand Slam-titel (åkte som bekant ut redan i åttondelsfinalen i Wimbledon).

Om det kommer någon formdipp från Williams kan Li Na absolut ta set, men tror hemmafavoriten tar det här i raka.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB