Startsida / Inlägg

Marin Cilic kommer undan alldeles för enkelt

av Henrik Ståhl
Marin Cilic är avstängd i nio månader för dopning. FOTO: BILDBYRÅN
Marin Cilic är avstängd i nio månader för dopning. FOTO: BILDBYRÅN

Marin Cilic blir alltså avstängd från spel i nio månader, lät Internationella Tennisförbundet, ITF, meddela i går.

24-årige kroaten testades positivt för ämnet nikethamide under BMW Open i München i april och fanns efter utredning skyldig till dopning.

Cilics förklaring var att han fått i sig ämnet av misstag, via glukostabletter (specifikt medicinen Coramine) som hans mamma köpt till honom på apoteket.

Den oberoende tribunalen svalde förklaringen med hull och hår, slog fast att han ”inte medvetet intagit substansen i prestationshöjande syfte” och valde att bakdatera hans avstängning till den 30 maj – vilket innebär att han är tillbaka på touren den 1 februari 2014.

Avstängningen har verkställts och offentliggjorts. Allt är frid och fröjd.

Nja.

Inte riktigt.

Jag vet inte riktigt om ITF tabbat sig i sitt pressmeddelande. Eller om tribunalen inte har den blekaste aning om vad Coramine är för sorts läkemedel.

Men att Cilic inte skulle ha intagit nikethamide i prestationshöjande syfte, det måste betraktas som väldigt orimligt. En ren och skär lögn, helt enkelt.

I Sverige har Coramine (Coramin på svenska) och alla andra märken innehållande ämnet nikethamide avregistrerats. Runtom i Europa säljs den dock som receptfritt läkemedel på apotek, ofta kombinerat med glukos, i form av både koffeintabletter och andra preparat.

Det är allmänt vedertaget att Coramine/nikethamide främst används för att förhöja syreintaget – det vill säga i prestationshöjande syfte – och har varit en otillåten substans inom sport under många många år. Bergsklättrare använder Coramine för att förbättra sin uthållighet på höga höjder. Behöver knappast nämna hur viktig hög uthållighet är för tennisspelare (inte bara på banan, utan även vad gäller träning).

Om Cilic (eller hans mamma) köpt just Coramine, vilket ju han själv och ITF påstår, så är det betydligt mer långsökt att tro att han ”fått i sig det av misstag” än att han gjort det för att förbättra sin uthållighet. Särskilt med tanke på att uthålligheten är en aspekt han under de senaste åren varit i behov att förbättra för att kunna ta nästa steg.

Att han dessutom inte motsvarade förväntningarna spelmässigt i början av året borde stärka misstankarna om medveten dopning.

Med detta sagt tycker jag att Cilic kommer alldeles för lättvindigt undan. Hans straff mildras helt enkelt på alldeles för vaga grunder. Skulle väldigt gärna vilja se en mer utförlig motivering till detta beslut.

Nu är i och för sig koffeintabletter (eller glukostabletter) ingen jätteallvarlig överträdelse, men det hör inte hit. ITF:s och beslutsfattarnas naivitet drar ett löjets skimmer över hela hanteringen av dopningsfall inom tennisen.

Något de verkligen inte behöver just nu.

Här kan ni läsa ITF:s uttalande om avstängningen

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB