Startsida / Inlägg

Matchkollen, torsdag

av Henrik Ståhl

Så där. Plötsligt är vi framme vid de två sista kvartsfinalerna.

Vi tar en titt:

* * *

Andy Murray. FOTO: BILDBYRÅN
Andy Murray. FOTO: BILDBYRÅN

√ ANDY MURRAY (3) – STANISLAS WAWRINKA (10)

8-5 i inbördes möten till Murray (6-2 på hardcourt). 3-2 till Murray på de senaste fem matcherna (2-1 hardcourt, 1-0 gräs, 0-1 grus). Dessutom 2-1 i Grand Slam-sammanhang (segrar för Murray i US Open 2008 och Wimbledon 2009, seger för Wawrinka i US Open 2010).

Det brukar bli jämnt när dessa båda möts. Precis som Tomás Berdych har Wawrinka kapaciteten att med sitt tunga grundspel inte bara slå igenom Murrays försvarsmur, utan framför allt pressa tillbaka honom i banan och passivisera honom i försvarsspelet.

Vilket är en fälla Murray inte få ramla i, om han vill nå sin tredje raka US Open-semi. Defensiven är som bekant ett av Murrays absolut bästa spelområden, men regelrätt bollmotande funkar inte mot offensivt skickliga lirare som Wawrinka – han måste hela tiden stressa schweizaren med snabba omställningar och variation.

Stanislas Wawrinka. FOTO: BILDBYRÅN
Stanislas Wawrinka. FOTO: BILDBYRÅN

Detsamma gäller för Wawrinka. Serven är givetvis nyckeln för honom, eftersom den är ett av hans främsta vapen. Med den kan han nämligen snabbt få övertag i duellerna, diktera spelet och konstruera poängen som han vill. Eftersom Murray är en av tourens tveklöst bästa returnerare lär mycket av den här matchen kretsa kring just serven. Wawrinka måste snabbt ta kommandot i egen serve och hugga aggressivt på varenda chans han får i Murrays.

Murray måste även se upp med Wawrinkas raka backhand och toppade, vinklade cross court-forehand. Han är expert på att hitta snäva vinklar, vilket sätter även den bäste defensiva specialisten på prov.

Tror också att första set blir oerhört viktigt. I fyra av sina fem segrar mot Murray har Wawrinka vunnit första set (endast i US Open 2010 har han vunnit efter att ha tappat första set). Murray å sin sida har plockat första set i sex av sina totalt åtta segrar.

Båda spelarna är i bra form, och med tanke på vad Wawrinka åstadkom mot Berdych i åttondelsfinalen måste man ge honom goda chanser att skrälla mot Murray i kväll. Han är tveklöst underdog, men knappast en uträknad sådan. Seger för Wawrinka vore inte direkt turneringens största skräll.

Tror ändå på Murray. Han svajade lite mot Denis Istomin i sin åttondel, men så fort han hittade sitt totala fokus var han omutlig. Så länge forehandbössan är pålitlig och han inte låter sig pressas alldeles för långt bak i banan ska han greja det här. Skulle gissa på att han tar det i fyra set. Kanske tappar första set, eftersom han tenderar att börja lite trögt (medan Wawrinka brukar trampa plattan i mattan för att därefter dippa en bit in i matchen).

* * *

Novak Djokovic. FOTO: BILDBYRÅN
Novak Djokovic. FOTO: BILDBYRÅN

√ NOVAK DJOKOVIC (1) – MIKHAIL JUZJNYJ (24)

Djokovic har faktiskt bara 5-3 i inbördes möten mot Juzjnyj, men två av ryssens segrar kom way back in 2007 (när Djokovic knappt hunnit fylla 20).

Juzjnyj har gjort en bra turnering hittills, men här tar det tvärstopp. Djokovic har varit fullständigt orubblig så här långt och att han skulle förlora mot en så väsentligt mycket sämre spelare på den här nivån… Nej, det känns inte troligt.

Mikhail Juzjnyj. FOTO: BILDBYRÅN
Mikhail Juzjnyj. FOTO: BILDBYRÅN

Om Djokovic är lika fokuserad som mot Marcel Granollers i åttondelen kan det här mycket väl bli ännu en överkörning. Annars tycker jag att Juzjnyj ska kunna hänga med hyfsat bra i åtminstone ett set eller max två. Men för det krävs att han höjer sig ett snäpp.

Att spela så svajigt som mot Lleyton Hewitt i åttondelen, med höga berg och djupa dalar, är dödsdömt mot Djokovic. Hamnar Juzjnyj i källaren så kommer han inte att kunna klättra upp därifrån.

Tror Djokovic tar det här i raka set.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB