Startsida / Inlägg

US Open, dag 7

av Henrik Ståhl

http://www.youtube.com/watch?v=EdVkm6StpwI

Till att börja med blev det en riktigt trevlig match mellan Stanislas Wawrinka och Marcos Baghdatis. Kändes på förhand väldigt intressant.

Fullt så intressant blev det ju inte. Trots att Baghdatis fick med sig ett tidigt break tog Wawrinka kommandot fullständigt och ägde matchen – så till den milda grad att Baghdatis reducering i tredje set kom en smula överraskande.

Tyckte schweizaren höll i taktpinnen mest hela tiden, men som så ofta förr fick han lite soppatorsk i det där tredje setet. Hans klart största svaghet, det där. Ojämnheten (som oftast är ett direkt resultat av bristande uthållighet).

Han spelade överlag oerhört säkert när han väl presterade, både i offensiv och defensiv. Tycktes hinna ikapp varenda boll och satte ständigt hög press på Baghdatis, som å sin sida hade svårt att hitta sin matchrytm.

Efter varsitt break i fjärde följdes de sedan åt till ett nytt tiebreak, där Baghdatis räddade tre matchbollar (två i Wawrinkas serve) vid ställning 6-4 och 7-6. Starkt av Baghdatis att hitta sitt bästa spel just i sådana lägen – och lika starkt av Wawrinka att hålla sig mentalt kylig efter de brända matchbollarna – men tyvärr var det lite för sent.

Tror den här matchen hade kunnat bli en väldigt jämn historia om Baghdatis varit i bättre form generellt. Lyckades visserligen ofta pressa Wawrinka i sidled (vilket överlag är en effektiv strategi, eftersom schweizaren är lite långsam och dessutom tenderar att satsa på riskabelt kontringsspel) men inte tillräckligt ofta – och framför allt inte tillräckligt bra.

6-3, 6-2, 6-7(1), 7-6(7) blev det hur som helst till slut. Vilket innebär att Wawrinka nu är klar för sin tredje Grand Slam-åttondelsfinal i år (gick till åttondel i Australiska öppna, kvartsfinal i Franska öppna). Där möter han Tomás Berdych, som fullkomligt mosade Julien Benneteau: 6-0, 6-3, 6-2. Kan bli en riktigt intressant match det. Inte minst med tanke på att Wawrinka har 6-5 i inbördes möten (3-4 på hardcourt).

* * *

http://www.youtube.com/watch?v=V2lDZKGDfDY

Andy Murray såg riktigt riktigt plågad ut i sin match mot Florian Mayer. Alltså på den nivån att man nästan misstänkte bakfylla eller sjukdom.

Vilket det givetvis inte rörde sig om. Det var inte mer dramatiskt än att det berodde på värme och kompakt luftfuktighet. Snarlika förhållanden som under Miami Masters, alltså.

Murray har ju ett väldigt speciellt (negativt) kroppsspråk. Obotlig pessimist, typ. Och eftersom han i regel brukar förstärka just negativa aspekter med sitt kroppsspråk såg han därför extremt plågad ut.

Spelmässigt gick allt som på löpande band. Efter ett något trevande inledningsset, som vanns i tiebreak, körde han över Mayer. 7-6(2), 6-2, 6-2 blev matchsiffrorna. Utan att faktiskt imponera. Visst, han bjöd i vanlig ordning på några riktigt läckra kontringsslag och hade ibland retligt bra bollträff, men överpresterade inte direkt. En habil insats, helt enkelt.

Möter Denis Istomin, som slog Andreas Seppi i en femsetare (6-3, 6-4, 2-6, 3-6, 6-1), i åttondelsfinalen. Riktigt kul för Istomin, som haft ett ganska tungt år efter en bra säsongsstart, men han har inte mycket att sätta emot en Murray som avfärdar erkänt knepiga Mayer så enkelt trots jobbiga väderförhållanden.

* * *

http://www.youtube.com/watch?v=MpUDKWZixfM

Tycker inte att matchen mellan Tommy Haas och Mikhail Juzjnyj var så mycket att hänga i julgranen. Till stor del på grund av att Haas underpresterade. Fick ett break med sig direkt i första set men föll sedan ihop som ett korthus. Hade enorma problem med sin backhand och fick inte mycket att stämma, förrän i tredje set.

Men, det spelar som bekant ingen roll att man i grunden är den bättre spelaren (vilket jag tycker att Haas är) om man bara är det stundtals under en match, och Juzjnyj kunde slutligen bärga en välförtjänt 3-1-seger med matchsiffrorna 6-3, 6-2, 2-6, 6-3.

Juzjnyj möter Lleyton Hewitt, som avfärdade Jevgenij Donskoj i fyra set (6-3, 7-6, 3-6, 6-1), i åttondelen. Väldigt bra chans för Hewitt att ta sig till kvartsfinal. Har 5-1 i inbördes möten (2-1 på hardcourt) och vann deras senaste möte i Cincinnati 2012 i raka set.

Tycker forne världsettan Hewitt borde hållas som favorit där. Juzjnyj gjorde en bra match mot Haas, men Hewitt kommer inte att bjuda på lika mycket enkla poäng som tysken gjorde.

* * *

http://www.youtube.com/watch?v=wu0Z2mTFpGk

Matchen mellan Novak Djokovic och Joao Sousa var en ickematch redan på papperet och blev det definitivt i verkligheten: 6-0, 6-2, 6-2 till världsettan. Enorm klasskillnad rakt igenom.

”Kan lika gärna bli Marcel Granollers, känns det som. Upplagt för skräll”, skrev jag i min US Open-förhandsanalys om Djokovics potentiella motståndare i åttondelsfinalen (tippade dock Benoit Paire, men skit i det nu).

Blir alltså mycket riktigt så. Granollers låg under med 1-2 i set (efter att ha utklassats i tredje och tappat det setet med 0-6) men vände på steken och vann över Tim Smyzcek, den siste kvarvarande amerikanen på herrsidan, i en femsetare: 6-4, 4-6, 0-6, 6-3, 7-5.

* * *

http://www.youtube.com/watch?v=PWgHbLzjang

På damsidan blev matchen mellan Serena Williams och Sloane Stephens inte i närheten av så bra som vi hoppats på förhand. Williams var omutlig och släppte bara ifrån sig totalt fem game: 6-4, 6-1.

Världsettan möter Carla Suarez-Navarro, som slog världsnian Angelique Kerber (4-6, 6-3, 7-6), i kvartsfinalen.

Riktigt tråkigt att Kerber ännu inte lyckats hitta formen från 2012. 3R/QF/SF/4R i Grand Slam-sammanhang under 2012 har i år blivit måttligt imponerade 4R/4R/2R/4R.

Inte heller matchen mellan Li Na och Jelena Jankovic (4-4 i inbördes möten och tre raka segrar för Jankovic inför matchen) blev vad vi hade hoppats på. 6-3, 6-0 till världssexan och överkörningen var ett faktum.

Vilket i och för sig innebär att mitt tips inför turneringen står sig. Agnieszka Radwanska föll i raka set mot Ekaterina Makarova (6-4, 6-4), en spelare Li Na har 3-0 i inbördes möten mot. Med tanke på världssexans goda form borde hon säkra en semifinalplats i morgon.

* * *

Alla gårdagens resultat:

Skärmavbild 2013-09-02 kl. 19.11.53 Skärmavbild 2013-09-02 kl. 19.11.43
 • Tjänstgörande sportredaktör: Samuel Abrahamsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB