Startsida / Inlägg

Matchkollen, lördag

av Henrik Ståhl

Lördag – vilket betyder semifinaler.

Vi tar en titt:

Skärmavbild 2013-10-19 kl. 09.17.33

Först ut är turneringsdirektör Jonas Björkman och Robert Lindstedt i dubbeln mot fjärdeseedade Santiago Gonzalez och Scott Lipsky.

Med tanke på hur det sett ut hittills är det ju verkligen ingen omöjlighet att de faktiskt tar sig hela vägen till final. Vilket även oddsen antyder – runt 1,70 på förhandsfavoriterna Gonzalez/Lipsky och 2,00 på Björkman/Lindstedt.

Därefter dags för första singelsemifinalen, mellan förstaseedade David Ferrer och 26-rankade Ernests Gulbis.

Gulbis har övertygat hittills. Tog en imponerande seger mot framtidslöftet Jerzy Janowicz i går i en match där lettländaren var osedvanligt solid.

1-0 i inbördes möten, och den gången blev Gulbis utklassad: 6-2, 6-1. Det var dock för sex år sedan, i Canada Masters, så det resultatet känns helt irrelevant här.

David Ferrer. FOTO: BILDBYRÅN
David Ferrer. FOTO: BILDBYRÅN

Ferrer har bara behövt spela en match hittills (i och med Fernando Verdascos walk over), och i den matchen – mot amerikanen Jack Sock – imponerade han inte alls. Fick visserligen ordning på spelet efter att ha tappat första set, men mot en spelare av Gulbis kaliber kan det vara direkt förödande att hamna i tidigt underläge. Janowicz jobbade sig visserligen in i kvartsfinalen i går, men det kändes hela tiden som att en fokuserad Gulbis inte tänkte släppa den matchen.

Jag tror på Gulbis här. Han har vapnen att slå igenom Ferrers försvar förhållandevis enkelt på det här underlaget och uppvisade i går en stabilitet som bådar gott.

För Ferrers del gäller det att inte trilla i samma fälla som mot Sock. Det vill säga att kliva fram närmare baslinjen och försöka möta sin motståndare på det offensiva planet. Det har inte varit en vinnande taktik för Ferrer under årets hardcourtsäsong och kommer inte bli det i dag heller. Gulbis är helt enkelt för stark i sitt offensiva spel. Att försöka diktera spelet i det höga tempot och gå för dödande slag är inte Ferrers framgångsrecept.

Nej, i stället gör han bäst i att falla tillbaka lite bakom baslinjen och förlita sig på sin defensiv och sin bollsäkerhet. Hålla bollen i spel, förlänga duellerna, stressa fram misstag.

Vi får se om det räcker mot en så här pass motiverad Gulbis. Känns som att Ferrer hade behövt den där matchen mot Verdasco i ryggen, med tanke på hans svaga form.

* * *

Benoit Paire. FOTO: BILDBYRÅN
Benoit Paire. FOTO: BILDBYRÅN

Grigor Dimitrov mot Benoit Paire. På papperet faktiskt en mycket intressantare match än Dimitrov mot Milos Raonic. Här kommer det bli mycket mer spel om bollen.

Dimitrov hålls som favorit enligt oddsättarna, vilket inte är särskilt konstigt. Han är överlag skicklig inomhus och har visat god form i sina senaste två matcher (mot Jan-Lennard Struff och Kenny De Schepper).

Men motståndet han möter i dag är av annat slag. Måste ju sägas att Dimitrov fått en mycket enkel lottning här. Marius Copil-Struff-De Schepper är ingen supersvår resa till semifinal.

Grigor Dimitrov. FOTO: BILDBYRÅN
Grigor Dimitrov. FOTO: BILDBYRÅN

Om Paire är lika fokuserad som mot Raonic i går vill jag hålla honom som knapp favorit. Eller i alla fall lägga in en ordentlig skrällvarning. En presterande Paire kan både möta honom i spelet i högt tempo och dessutom utmanövrera med variation och oförutsägbarhet.

Det är alltid en bra idé att mixa upp med stoppbollar, offensiv slice och oväntade placeringar mot Dimitrov. För hög grad av percentage tennis brukar å andra sidan passa Dimitrov som handen i handsken, eftersom han bygger upp sina poäng på ett väldigt konventionellt sätt.

Paire är en också en väldigt mycket bättre returtagare än Dimitrovs tidigare motståndare, så bulgaren får inte svikta i egen serve.

Jag tror att Paire kan nöta ner Dimitrov på ett taktiskt plan. Göra honom osäker och på så vis stressa fram misstag.

Förutsatt att han inte kollapsar mentalt själv…

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB