Startsida / Inlägg

Inför Davis Cup-finalen

av Henrik Ståhl
Klicka på bilden för större version.
Klicka på bilden för större version.

Krutröken från World Tour Finals i London har hunnit lägga sig, men än är ju säsongen 2013 inte riktigt över.

Det vankas nämligen Davis Cup-final.

Regerande mästarna Tjeckien mot 2010 års vinnare Serbien.

Titelförsvararna ledda av världssjuan Tomás Berdych, serberna av ingen mindre än världstvåan Novak Djokovic.

Serbientvåan Janko Tipsarevic kommer alltså inte till spel eftersom han hindras av en fotskada och trean Viktor Troicki är dopningsavstängd i ett år på grund av att han valde att inte lämna ett blodprov under Monte Carlo Masters (straffet var från början satt till 18 månader men det mildrades i och med att han lämnade ett negativt prov dagen efter att han ursprungligen ombetts lämna det).

23-årige och 117-rankade Challenger-spelaren Dusan Lajovic ersätter Tipsarevic.

Det här innebär förstås att pressen blir enorm på Djokovic. Världstvåan är piskad att vinna sina två singlar, eftersom han på papperet är betydligt svagare än både Berdych och Radek Stepanek (även 47-rankade Lukas Rosol, för den delen), och kan dessutom kastas in i dubbeln på lördag.

Detta innebär i och för sig att Berdych och Stepanek i sin tur är piskade att slå Lajovic.

Novak Djokovic. FOTO: BILDBYRÅN
Novak Djokovic. FOTO: BILDBYRÅN

Att dubbelmatchen blir helt avgörande är därför ingen vidare överdrift. Vinner Djokovic sina två singelmatcher medan Berdych/Stepanek gör sitt jobb mot Lajovic, ja då hänger ju allt på den där dubbelmatchen.

Blir väldigt intressant att se om den där uppställningen står sig. Tjeckien har kört med tre olika dubbeluppsättningar bara i år: Berdych/Rosol mot Schweiz, Jan Hajek/Stepanek mot Kazakstan och Berdych/Stepanek mot Argentina. Känns därför mer troligt att det blir Berdych/Rosol eller Berdych/Stepanek.

Serbien har däremot kört med Nenad Zimonjic och Ilija Bozoljac i samtliga tre matcher i år (Belgien, USA, Kanada). Hur frestad är serbiske förbundskaptenen att slänga in Djokovic som dark horse om Tjeckien väljer att möblera om i sitt lag? Det återstår att se.

Tycker spontant att det här känns som en väldigt öppen historia – vilket oddsen speglar. Så jämnt som 1,75 på Serbien och 1,80 på Tjeckien, har noterats.

Så, vad tror vi då?

Till att börja med gynnas serberna så klart av att ha hemmaplan. Faktum är att 5 av de 6 senaste Davis Cup-finalerna har vunnits av hemmanationen (Spanien, som slog Argentina på bortaplan 2008, är undantaget). Att det är hardcourt inomhus passar förstås Djokovic, som bör vinna sina två singelmatcher enkelt.

Har Lajovic chans att skrälla? Ja, i alla fall enligt både förbundskaptenen Bogdan Obradovic och 23-åringen själv.

Tomás Berdych. FOTO: BILDBYRÅN
Tomás Berdych. FOTO: BILDBYRÅN

– Berdych är favorit men i Davis Cup betyder sånt ingenting. Han spelar den andra matcher och vi har övertaget eftersom Novak spelar första matchen. Han (Lajovic) kommer vara mer avslappnad eftersom vi förmodligen kommer ha en 1-0-ledning. Då har han vinden i ryggen, säger Obradovic enligt Davis Cup officiella hemsida.

Och enligt Lajovic kan det vara en fördel att vara nästan helt okänd.

– Å ena sidan kommer Tomás att vara den svåraste motståndaren jag någonsin har mött. Å andra sidan är det bra att han inte känner till mig, så jag kanske har en fördel i de första gamen. Jag hoppas bara att jag kan spela på topp och försöka överraska honom, säger han.

Och ja, visst känns det väl som att Lajovic har större chans att skrälla mot Berdych eller Stepanek än att någon av de två ska slå Djokovic? Känns ju lite sjukt att säga med tanke på att Berdych är världssjua och Stepanek rankad 44 i världen, men med tanke på Djokovics nuvarande form så ser läget ut så vid en samlad bedömning.

Och den där dubbelmatchen… Ja, vad ska man säga om den? Känns omöjligt att sia hur den kommer sluta. Särskilt nu när vi inte vet om det verkligen blir den där uppställningen på lördag.

På förhand känns det som att hemmaplan ger Serbien det lilla lilla övertag som behövs för att avgöra den här finalen. Men ja, vi får väl återkomma inför dubbeln på lördag och stämma av läget.

Första singlarna på fredag, dubbeln på lördag och andra singlarna på söndag, alltså. Start 16.00 fredag och lördag, 14.00 söndag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB