Startsida / Inlägg

ANALYS: Så blir finalen mellan Nadal och Wawrinka

av Henrik Ståhl

Så var vi framme vid den allra sista tävlingsdagen i Australiska öppna.

128 spelar i damernas singel hade i går blivit två, och till slut stod Li Na som segrare.

Någon timme senare vann svenske Robert Lindstedt i par med Lukasz Kubot sin första Grand Slam-titel i karriären efter seger över Eric Butorac/Raven Klaasen i herrdubbeln.

Nu är det dags att kora slutsegrare i herrarnas singel.

Världsettan Rafael Nadal möter världsåttan Stanislas Wawrinka, som slog ut regerande mästaren Novak Djokovic i kvartsfinalen och världssjuan Tomás Berdych på sin väg mot final.

Vi tar oss en titt på matchupen:

* * *

Rafael Nadal kan vinna sin 14:e Grand Slam-titel i dag.
Rafael Nadal kan vinna sin 14:e Grand Slam-titel i dag.

RAFAEL NADAL (1) – STANISLAS WAWRINKA (8)

Nadal inledde turneringen i rasande tempo och avfärdade Bernard Tomic (avbröt efter ett set), Thanasi Kokkinakis och Gaël Monfils enkelt. Imponerade enormt mot Monfils, som faktiskt gjorde en bra match – men ändå inte fick med sig mer än 6 game (6-1, 6-2, 6-3).

Sedan kom den berömda blåsan på vänsterhanden, som snabbt utvecklades till ett illavarslande sår. Den hämmade honom redan i åttondelsfinalen mot Kei Nishikori (7-6, 7-5, 7-6) men gjorde sig som mest påmind mot Grigor Dimitrov i kvartsfinalen (3-6, 7-6, 7-6, 6-2). Mot Roger Federer i semifinalen var helvetesblåsan rent visuellt lika skräckinjagande, men tycktes inte hämma spanjoren minsta lilla (7-6, 6-3, 6-3).

Ska vi låta bli att räkna in den som en faktor i den här finalen, då?

Well, i så fall blir det extremt tufft för Wawrinka.

Med tanke på att han redan skrällbesegrat en av de bästa spelarna i världen är det kanske en aning vanskligt att döma ut honom fullständigt på förhand – men 12-0 i inbördes möten och 26-0 i setfacit för Nadal talar sitt övertydliga språk.

Hur stor är sannolikheten att Wawrinka inte bara vinner sitt första set mot Nadal, utan dessutom sin första match mot honom – i sin första Grand Slam-final i karriären? Försvinnande små, om man enbart ser till spelstyrka. Nadal är helt enkelt överlägsen schweizaren i allmänhet och i Grand Slam-sammanhang i synnerhet.

Matchbilden då?

Nadal kommer förstås att exploatera Wawrinkas enhandsbackhand, på samma sätt som han gör med Federers, med liknande resultat.

Stanislas Wawrinka.
Stanislas Wawrinka.

Att Wawrinkas serve blir extremt viktig för världsåttan behöver knappt nämnas. Wawrinka har vunnit i snitt 83,6 procent av poängen i förstaserve under turneringen. Den siffran måste bibehållas i dag. Kanske till och med förbättras, för att hålla den här matchen jämn.

Han har visserligen utvecklats mycket i sitt returtagande, men han är inte tillräckligt stark på det området för att hota Nadal om spanjoren servar stabilt (en genomsnittlig hastighet i förstaserve på 175 km/h räckte mot Federer och kommer sannolikt göra det även mot Wawrinka). Räkna för övrigt med att Nadal siktar in sig på Wawrinkas backhand i sina servar, särskilt från ad court (där han kan slå en slicead serve ”out wide”, det vill säga nära serveboxens sidlinje, så att den vinklas snävt utåt).

Jag tror att Wawrinka kommer spela oerhört aggressivt, särskilt i första set. Det är så han måste spela mot Nadal – i baslinjeduellerna är han underlägsen och han kan absolut inte låta spelet låsas fast vid hans enhandsbackhand.

Jag tror också att schweizaren måste gå ifrån sin vanliga spelmodell, som grovt uttryckt går ut på att utmanövrera sin motståndare i sidled med vinklade slag. Nadal är alldeles för stark i sådana trängda lägen.

I stället måste han satsa på att spela rakt – rak backhand, alternativt en mer riskabel inside out-forehand, mot Nadals backhand, rak forehand mot Nadals forehand. Att slå djupa grundslag i mitten av banan är ofta en effektiv krydda att mixa upp spelet med, men mot Nadal har det begränsad effekt eftersom han är så snabb och hinner gå runt med sin forehand.

Aggressivitet och offensivitet är Wawrinkas ledord i dag. För att göra det hela snäppet krångligare måste han ha både längd, styrka och precision i sin slag för att kunna slå igenom spanjorens försvarsmur.

Lättare sagt än gjort. Federer lyckades pressa fram ett tiebreak i fredags – närmare än så kom han aldrig.

Wawrinka å sin sida har på ett teoretiskt plan kapaciteten att plocka sitt första set mot suveränen, men att han ska vinna tre set? Nej, då måste han hoppas på att den där helvetesblåsan sätter krokben för Nadal.

För om världsettan inte kan serva ordentligt, ja då har Wawrinka plötsligt en chans.

Om man nu ska försöka sig på att tippa är det inte svårare än att gratulera Rafael Nadal för 14:e Grand Slam-titeln i karriären (och andra i Australiska öppna).

Eller vad säger ni? Tror ni att Wawrinka har någon chans om Nadal spelar på samma nivå som mot Federer?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB