Startsida / Inlägg

Matchkollen, fredag

av Henrik Ståhl

Vi går snart in i femte speldagen i Australiska öppna.

Turneringsträdet har redan tunnats ut, och än har inte alla agnar skilts från vetet.

Vi kollar vad som står på menyn under natten och förmiddagen:

* * *

Skärmavbild 2014-01-16 kl. 21.13.24 Skärmavbild 2014-01-16 kl. 21.13.33

JERZY JANOWICZ – FLORIAN MAYER

Mayer har imponerat så här långt. Janowicz… Well, han är vidare till tredje omgången, vilket ju faktiskt måste anses imponerande med tanke på vilket spelskick han var i när turneringen inleddes. Krigade sig förbi Pablo Andújar i fyra set i dag: 4-6, 7-6(3), 7-6(5), 6-3. Siffrorna övertygar förstås inte. Andújar är en spelare som Janowicz normalt ska blåsa av banan på harcourt.

Ser man enbart till spelstyrka är Mayer egentligen en spelare som Janowicz ska besegra kontrollerat. Inte överlägset, men med hyfsat god marginal. Mayer är dock vad vi brukar kalla för knepig spelare. Han har en oortodox spelstil, väger upp bristen på vapen med stor taktisk variation och bra spelsinne, och har en riktigt fin slice. Kan mycket väl gå Jerzy på nerverna, och då kan han få problem.

Men spontant: Nej. Jag tycker att Janowicz borde vinna det här, nu när han blivit varm i kläderna.

* * *

ANGELIQUE KERBER – ALISON RISKE

Kerber har sett bra ut hittills. Har ju  varit i fin form under hela säsongsinledningen. Tyckte att finalförlusten i Sydney var oväntad, men hon har överlag spelat bra både i Brisbane, Sydney och nu Melbourne. Riske är dock en sådan där spelare som när hon har en bra dag kan utmana Kerber offensivt. Precis som Jelena Jankovic gjorde i Brisbane-kvarten. Där var Kerber långa stunder helt utspelad, och genom hela matchen enormt tillbakapressad.

Har inte sett någon av Riskes matcher så vet faktiskt inte hur hon sett ut spelmässigt, men resultaten imponerar ju: 6-2, 6-2 mot Elena Vesnina och 6-1, 6-1 mot Yanina Wickmayer. Kan säkerligen göra livet surt för världsnian.

* * *

DAVID FERRER – JEREMY CHARDY

Högintressant match! Ferrer fortfarande lite ur slag, Chardy däremot i kalasform. Ferrer leder med 4-1 i inbördes möten, men Chardy är som bekant inte på något sätt en oäven spelare. Var framme i kvartsfinal här förra året och har hanterat den extrema hettan bra.

Normalt skulle jag säga att Ferrer ska greja det här enkelt. Enkelt med hans mått mätt, alltså. En vanlig dödlig hade troligen hamnat i koma efter en match om man tvingats spela som Ferrer gör, men som vi alla vet blixtrar det sällan om spanjoren. Han vinner på bollsäkerhet, på gnet, på vattentät defensiv och på att trötta ut sin motståndare. Han nöter ner dem, helt enkelt.

Jag tror att Chardy kan bjuda upp till dans, och det rejält. Det finns skrällpotential här, helt klart. Samtidigt har ju Ferrer en osviklig förmåga att krångla sig förbi såna här matcher. Som sagt, högintressant. Och vid det här laget har vi alla lärt oss att man aldrig ska räkna ut David Ferrer…

* * *

ANA IVANOVIC – SAMANTHA STOSUR

Stosur visar gryende form så här lagom till årets första Grand Slam, dessutom på hemmaplan. Samtidigt var Ivanovic bättre än på flera år förra säsongen, och har fortsatt på inslagen väg i inledningen av 2014. Stosur är knappast chanslös, men tycker att Ivanovic ska ta hem det här med hyfsat god marginal.

* * *

THOMÁZ BERDYCH – DAMIR DZUMHUR

Världssjuan mot turneringens stora sensation. Riktigt kul att så många unga spelare har gått så långt i årets Australiska öppna, men Dzumhur har tyvärr inte vapnen för att hota Berdych. Den 21-årige bosniern är i grunden en väldigt defensiv spelare, och Berdych älskar att stå och mata sina tunga grundslag mot levande bollplank (såvida de inte heter Rafael Nadal). I alla fall så länge han får diktera spelet och styra matchbilden.

Vilket han kommer att göra i den här matchen. Som sagt, Dzumhur har imponerat hittills, men här kommer tempot att vara lite för högt för honom. Jag räknar med seger i raka set för Berdych.

Om han nu inte får värmeslag och akuta kramper, som Ivan Dodig… Men nej, det ska han ju inte få.

* * *

EUGENIE BOUCHARD – LAUREN DAVIS

Det här är en kul matchup: Defensiva Bouchard mot aggressiva Davis. 68-rankade amerikanen Davis är väldigt kort, drygt 160 cm, men väger upp det med snabbhet, bra fotarbete, uthållighet och ettrig aggressivitet. Går väldigt ofta för winners. Till skillnad från Bouchard, som hellre förlitar sig på att stressa fram misstag från sin motståndare.

Kan med andra ord bli en intressant match – som Bouchard borde vinna.

* * *

RICHARD GASQUET – TOMMY ROBREDO

Gasquet har faktiskt överraskat mig lite. Han har ju haft vissa skadebesvär under säsongsinledningen. Tommy Robredo är… Tommy Robredo. Vände 1-2 i set och 2-5 i skiljeset mot Lukas Rosol i första omgången. En maskin är han, Robredo. 2-2 i inbördes möten, men de har inte mötts sedan Metz 2010 (seger för Gasquet i raka tiebreaks).

Gasquet har fått en enkel resa hittills, två segrar i raka set, medan krånglat sig förbi ovan nämnde Rosol och därefter Julien Benneteau.

Lär bli en förhållandevis monoton match med långa dueller och mycket spel. Vilket ju gynnar Robredo, med tanke på väderförhållandena. Samtidigt kan ju inte ens han gå helt obekymrad efter två tuffa matcher i den här hettan. Nej, jag tror att Gasquet tar det, men slänger in en skrällvarning på Robredo. Vore ingen jättesensation om han nötte ner franske världsnian.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB