Startsida / Inlägg

ANALYS: Så blir Franska öppna 2014, damer

av Henrik Ståhl

Den här texten skulle ha skrivits för ett par dagar sedan, men så blev jag givetvis magsjuk.

För tredje gången på fyra månader.

Vad är oddsen för det?

Nåväl. Många förstarundor har redan spelats, men det kan inte hjälpas.

Sent omsider: här har ni min analys av damernas lottning:

* * *

DAMER

ÖVRE HALVAN:

Klicka på bilden för större version.
Klicka på bilden för större version.

FÖRSTA SEKTIONEN

Serena Williams hade, som väntat, inga problem i sin öppningsrunda. Kan Garbine Muguruza ställa till besvär i andra omgången? Tveksamt va? Hon har hög kapacitet, Muguruza, men har inte riktigt presterat hittills i år. Skulle ändå vilja höja ett litet varningens finger. Helt enkelt för att jag är ganska osäker på Williams i årets Franska öppna.

Hur som helst troligt att det blir en 3R mellan systrarna Serena och Venus Williams. Möttes faktiskt så sent som förra året, på gruset i Charleston. Slutade 6-1, 6-2 till Serena. En match som Serena ska vinna hyfsat enkelt, kan man tycka.

Därefter väntar troligen Sabine Lisicki. Eventuellt Mona Barthel eller Jaroslava Sjvedova. Ingen av dem är något riktigt hot.

Först i kvarten kommer första riktiga utmaningen i form av Maria Sjarapova. Hyfsat enkel väg även för världssjuan. Möter troligen Dominika Cibulkova eller möjligen Samantha Stosur i åttondelen. Överkomliga hinder båda två, även om Cibulkova har skrällpotential.

Väldigt tråkigt att Sjarapova hamnade på den här halvan, för övrigt. Nu möts liksom förhandsfinalisterna redan i kvarten. Känns som att den matchen faktiskt kan bli den moraliska finalen, precis som herrarnas semifinal förra året (Rafael Nadal mot Novak Djokovic).

Hon går vidare till semifinal: Williams.
Skrällvarning: Sjarapova.
Bubblare: Cibulkova, Lisicki.

* * *

ANDRA SEKTIONEN:

Agnieszka Radwanska och Angelique Kerber de högst seedade spelarna på den här delen. Världstrean har presterat fin grustennis hittills i år, medan världsåttan haft en tung period på sistone: svaga 2-4 i WTA-sammanhang sedan Miami (exklusive två segrar i Fed Cup). Tveksamt att hon tar sig särskilt långt i den här turneringen.

Radwanska ska rimligtvis ta sig till åttondel, men väl där kan det mycket väl bli förlust mot Carla Suarez Navarro. På den nedre delen tror jag främst på framtidslöftet Eugenie BouchardJulia Görges ska inte vara några problem, och därefter väntar Flavia Pennetta eller Johanna Larsson. Fin seger för Larsson, förresten: 6-2, 6-2 mot Maria Kirilenko. Nu har hon visserligen plågats av skador och bara spelat tre matcher hittills i år, men ändå.

Pennetta kan så klart sätta käppar i hjulet för Bouchard, men jag tror likväl på en kvartsfinal mellan Bouchard och Radwanska.

Hon går vidare till semifinal: Bouchard.
Skrällvarning: Suarez Navarro.
Bubblare: Pennetta.

* * *

UNDRE HALVAN

Klicka på bilden för större version.
Klicka på bilden för större version.

TREDJE SEKTIONEN:

Den överlägset mest intressanta sektionen. Här trängs Simona HalepAna IvanovicSloane Stephens och Petra Kvitová. Av dessa fyra är Halep den mest pålitliga, utan tvekan – men Ivanovic har kanske varit den som imponerat mest den här säsongen.

Kvitová kan så klart ryka redan mot Marina Erakovic i 2R, eller mot Svetlana Kuznetsova i 3R, men om Ivanovic tar sig förbi sin förstarunda är hon självskriven i åttondelen. Hemmahoppet Caroline Garcia möter hon i sin öppningsmatch, Ivanovic. Det kan bli riktigt jobbigt för serben. Inte bara för att Garcia har talang, utan främst för att hemmapubliken lär gå bananas.

Vore för övrigt väldigt kul om Bojana Jovanovski smällde till med en plats i åttondelen.

I den andra åttondelen känns Halep självskriven. Hennes motståndare lär bli antingen Stephens eller Ekaterina Makarova.

Och kvarten då?

Där vill jag ju säga Halep mot Ivanovic. Känns som en väldigt öppen tillställning. Men vad sägs om Halep i semifinalen? Vore riktigt kul, tycker jag.

Hon går vidare till semifinal: Halep.
Skrällvarning: Ivanovic.
Bubblare: Kvitová, Stephens, Jovanovski.

* * *

FJÄRDE SEKTIONEN:

Autobahn till kvartsfinalen för Li Na, och väl där möter hon troligen Sara Errani eller Jelena Jankovic. Jag skulle säga Errani, om det inte vore för att hennes fysiska status i nuläget är väldigt oklar. Jankovic hotas väl egentligen bara av Sorana Cirstea inför åttondelen, som ju inte direkt är jämnheten personifierad.

Frågan är vem som tar Erranis plats om hon åker ur tidigt. Kirsten FlipkensMadison Keys? Då känns ju en kvartsfinalplats för Jankovic rätt så given.

Hur som helst svårt att inte lyfta fram Li Na som den stora finalfavoriten, oavsett om hon möter Jankovic eller Errani i kvarten. Förlorade visserligen mot Errani i Rom, men var sjuk i den matchen. Om det stämmer att hon kräktes inför matchen var det ju otroligt starkt att ens ta ett set.

Hon går vidare till semifinal: Li Na.
Skrällvarning: Errani, Jankovic.
Bubblare: Flipkens, Cirstea, Keys.

SEMIFINALERNA: Williams slår Bouchard, Halep slår Li Na.

FINALEN: Halep slår Williams.

Ja vad säger ni, känns det där som ett troligt scenario? Nja, egentligen inte va? Men det är ju som man brukar säga: friskt vågat, hälften vunnet. Symboliserar kanske mer min osäkerhet kring Williams än något annat. Tror inte hon försvarar sin titel i år, helt enkelt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB