Startsida / Inlägg

Matchkollen, tisdag

av Henrik Ståhl
Dominic Thiem. FOTO: AP
Dominic Thiem. FOTO: AP

Skrällfri måndag i går.

Bjuds vi på några överraskningar i dag?

Oseedade Samantha Stosur slog visserligen världstian Dominika Cibulkova (6-4, 6-0) och 20-årige Dominic Thiem avfärdade 32-rankade Dmitrij Tursunov, men tidigare stabila topp 10-spelaren Stosur har fortfarande tillräckligt hög kapacitet för att kunna slå Cibulkova utan att det ska kallas skräll och Thiem har utvecklats enormt på kort tid (dessutom är Tursunov inget unikum på grus, direkt).

Nåväl.

Här har ni några förslag på matcher att se i dag:

* * *

STANISLAS WAWRINKA – DOMINIC THIEM

Talangen som äntligen blommat ut mot talangen på uppgång. Ska bli intressant att se hur Wawrinka hanterar pressen av att vara storfavorit i en sån här matchup. Det är ju en sak att avfärda det som vi brukar kalla för dussinspelare på beställning, men Thiem är en spelare som trots sin ringa ålder varit i ropet det senaste året.

Spelmässigt lär det bli en offensivt högoktanig historia. Tuff öppning för Wawrinka ändå, måste sägas. Thiem har gått igenom kvalet och är varm i kläderna, och sluggar dessutom ur underläge – en roll Wawrinka annars funnit sig tillrätta i på sistone.

Går dock inte att säga annat än att Wawrinka ska vinna den här matchen, men jag blir inte ett dugg förvånad om Thiem lyckas stressa honom.

* * *

ANA IVANOVIC – BOJANA JOVANOVSKI

Nu tror jag i och för sig att Ivanovic är för svår för framtidslöftet Jovanovski, men hon är likväl en spelare att hålla ögonen på. Dessutom intressant att se om Ivanovics fina form håller i sig. Stalltipset är att Ivanovic vinner i raka set, men jag hoppas att Jovanovski maxar sin kapacitet och gör livet surt för forna världsettan.

* * *

ERNESTS GULBIS – JERZY JANOWICZ

Det lär smälla när talangerna Gulbis och Janowicz drabbar samman drygt ett halvår efter deras senaste möte (i Stockholm Open i höstas). 2-1 i inbördes möten till Gulbis. Jerzy vann på gräset i Wimbledon i somras, Ernests på inomhushardcourt i Stockholm.

Tung säsong hittills för Janowicz: 8-10 i matchfacit och sex raka förluster. Han har alltså inte vunnit en match sedan Rotterdam i februari. Riktigt jobbig lottning för honom, att få Gulbis redan i första omgången.

Hans lilla öppning är att Gulbis i regel hatar att spela tidiga matcher. Han gillar sovmorgnar, den bortskämda letten.

Men överlag… Nej, på papperet ska Gulbis vinna det här. Han är en generellt bättre grusspelare och i mycket bättre form. Inte omöjligt att Janowicz får med sig ett set, dock, om Gulbis är trögstartad.

* * *

SAMANTHA STOSUR – GARBINE MUGURUZA

Stosur går framåt. Som sagt ingen skräll att hon slår Cibulkova, men det ska noteras att det gått ganska tungt för Stosur det senaste året. Inte som att fiaskona avlöst varandra direkt, men hon har tappat mycket i genomslagskraft.

Muguruza har inte imponerat hittills i år – kanske får hon luft under vingarna i Madrid?

Återstår att se. Hon har absolut kapacitet att slå Stosur.

* * *

FABIO FOGNINI – ALEXANDR DOLGOPOLOV

Fognini vann första set i finalen i München mot Martin Klizan – som trillat ur topp 100 sedan sitt succéår 2012 – med klara 6-2. Lade sig sedan platt som en pannkaka och lät slovaken bulldozra över honom.

Dolgopolov är på papperet en svårare motståndare – särskilt i en öppningsmatch.

Sett till form är Dolgopolov ganska klar favorit. Det är dock två av tourens mest oförutsägbara spelare vi har att göra med här. En fjärils vingslag i Singapore kan avgöra den här matchen, typ.

Lika bra att singla slant om vem som vinner.

(Singlar slant.)

Det blir Dolgopolov.

* * *

Alla gårdagens resultat:

Skärmavbild 2014-05-06 kl. 11.27.49 Skärmavbild 2014-05-06 kl. 11.27.38
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB