Startsida / Inlägg

ANALYS: Så blir damernas semifinaler i Wimbledon 2014

av Henrik Ståhl
Andy Murray
Andy Murray

Slutet på Wimbledon 2014 hägrar.

Kvartsfinalerna stökades undan i går – dags nu för damernas semifinaler.

Gårdagens matcher gick ju lite som väntat, men ändå inte.

Till att börja med kan vi konstatera att Grigor Dimitrov och Milos Raonic är klara för semifinal i en Grand Slam-turnering för första gången i respektive spelares karriär. Raonic efter att ha avfärdat Wimbledons stora sensation Nick Kyrgios i fyra set (6-7, 6-2, 6-4, 7-6) och Dimitrov efter att ha skickat ut regerande mästaren Andy Murray med huvudet före (6-1, 7-6, 6-2).

Tennisvärlden (särskilt den som lever och frodas på Twitter) gick fullständigt bananas över Dimitrovs knall. Kanske hade de glömt ta på sig glasögonen, eller var så berusade av att ”baby Federer” kan ställas mot sin stora inspirationskälla i en eventuell final, för såg man matchen i nyktert tillstånd var det svårt att missa att något inte var som det skulle med Murray.

Han kom helt fel in i matchen, strösslade banan med för honom osedvanligt enkla missar och fick inte ordning på någonting i sitt spel. I tredje set bara duttade han bollen långa stunder, och drämde den i nät så fort han försökte ta i lite.

All respekt för Dimitrov, men han vann inte den här matchen enbart tack vare ”taktisk briljans”. Murray gjorde en horribel insats. Visst var vi många som pekade ut Dimitrov som ett hot mot Murray inför turneringen, och bulgaren har sett bra ut i turneringen, men han slår inte en Murray i toppform i raka set på gräs. Så är det bara.

Dimitrov, som ofta tränar med Murray (de är polare), vittnar ju dessutom själv om att Murray inte stod att känna igen – redan vid inbollningen.

– Jag har tränat rätt många gånger med honom och jag vet hur han träffar bollen när han är på topp, och jag vet hur han spelar när han inte är det. Det var bara en känsla jag hade, säger han efter triumfen.

Enligt brittiska dagstidningen The Independent muttrade Murray mystiska grejer till sig själv under matchen (”Håll käften! Fem minuter före den jävla matchen…!”) vilket indikerar att något hänt strax före matchstart.

Nåväl.

Likväl kul att det går bra för ynglingarna. 23 år gamla är de, Dimitrov och Raonic. Fortfarande ett par år från sin peak. Det bådar mycket gott för framtiden.

I semin möter Dimitrov världstvåan Novak Djokovic, som var skitirriterad under sin kvart mot Marin Cilic och tappade två set innan han krånglade sig vidare i fem (6-1, 3-6, 6-7, 6-2, 6-2), och Raonic möter världsfyran Roger Federer, som slog Stan Wawrinka i fyra set (3-6, 7-6, 6-4, 6-4). En Wawrinka som bara orkade spela bra tennis i ett set innan soppan tog slut, ska tilläggas.

Sabine Lisicki spelade riktigt bra i typ fem game och tog ledningen med 4-1 i första set, men så fort Simona Halep hittat sin matchrytm föll fjolårsfinalisten ihop som ett korthus: 6-4, 6-0. Elva raka game för Halep, som går från klarhet till klarhet. Helt sjukt egentligen, att en världstrea kan smyga sig fram i lottningen under radarn som Halep gjort. Nu har hon återigen levt upp till mina förväntningar – och har till och med chans att överträffa dem. Stort.

Angelique Kerber blev en munsbit för Eugenie Bouchard: 6-3, 6-4. Trodde Kerber skulle kunna stå emot bättre, men hon har svårt för Kanadaettan.

Nå. Låt oss nu titta på dagens två matcher!

* * *

Petra Kvitová.
Petra Kvitová.

PETRA KVITOVÁ (6) – LUCIE SAFAROVA (23)

5-0 i inbördes möten till Kvitová, men senaste matchen – på gräset i Eastbourne – blev en tajt historia: 6-1, 5-7, 7-6(4).

På ett spelmässigt plan är Kvitová kraftfullare och på papperet den bättre spelaren av de två, men om Safarova har en bra dag kan hon absolut störa världssexan. På det mentala planet är båda levande bergochdalbanor – detta är dock Safarovas första Grand Slam-semifinal, så hon lär ha nerverna utanpå kroppen.

Lucie Safarova.
Lucie Safarova.

Dessutom brukar Kvitová leverera när hon väl tagit sig så här långt. Känns som att hon hittat sin mentala balans nu (peppar peppar, ta i trä).

Safarovas måste verkligen vara på tårna från start i den här matchen. Exploatera varenda liten lucka som uppstår och ta tillvara på alla chanser, om/när det kommer dippar från Kvitová. Frågan är om hon har psyket för att göra det? Tveksamt.

Hur det än är med den saken så lär det här bli något av en sluggerfest. Båda är väldigt dominanta i egen serve: Safarova har flest vunna poäng bakom förstaserve i turneringen så här långt (82%), Kvitová har slagit flest ess (30) och har dessutom Wimbledons klart bästa andraserve (64%).

Kvitová hur som helst klar favorit hos oddssättarna. Jag håller med. Gör hon inte en fullständig plattmatch så ska hon vinna det här.

* * *

Simona Halep.
Simona Halep.

SIMONA HALEP (3) – EUGENIE BOUCHARD (13)

Har bara mötts en gång tidigare, och det var i Indian Wells i våras. Blev 6-1, 1-6, 6-4 till Halep den gången.

Nå, följer rumänska världstrean upp sin succé i Franska öppna med en ny final här i Wimbledon?

Det ser så ut. Precis som i Franska öppna har hon övertygat utan att skapa minsta lilla rabalder. Som sagt helknäppt att en världstrea kan flyga så under radarn i en Grand Slam-turnering – hela vägen till semifinal. Men det har med hennes stillsamma, ödmjuka personlighet att göra. Hon gör liksom inte så mycket väsen av sig vare sig på eller utanför banan.

Det jag föll för tidigt hos hennes är den totala stabiliteten. Hon är så otroligt solid, utan att egentligen ha några explosiva vapen. Allt är bara så tajt. Påminner till viss del om Agnieszka Radwanska, men är samtidigt så väldigt olik. En på många sätt komplett spelare.

Eugenie Bouchard.
Eugenie Bouchard.

Tennispodden argumenterade jag för att Halep kommer hantera Bouchard bra om hon hanterat Sabine Lisicki tillfredsställande i kvartsfinalen – och det får man ju säga att hon gjorde. Ungefär samma spelartyp, Lisicki och Bouchard, om ni förstår vad jag menar. Båda är aggressiva och fokuserar främst på offensiven. Bouchard är snäppet bättre i sitt försvarsarbete och har lite giftigare kontringsslag, men det kommer inte vara jättestor skillnad på matchbilden i semin än i kvarten.

Halep måste främst se upp för Bouchards aggressiva returer. Bouchard måste i sin tur serva på sin absoluta topp. Det var trots allt ett svagt servegame från Lisicki, med ett gäng andraservar rätt i gapet på Halep, som bjöd in världstrean i matchen. Sådant har inte heller Bouchard råd med.

Bouchards bästa chans är hur som helst att gå ut stenhårt, ta kommandot direkt, få med sig första set och sedan gå all-in för att få med sig ett break tidigt i andra set. Lite som mot Maria Sjarapova i Franska öppna-semin. Ju längre matchen lider, desto mer gynnar det Halep. Hon är helt enkelt den jämnare av de båda, och Bouchards högriskspel tenderar att mattas av en bit in i matcherna.

Vinner Halep första set så blir uppförsbacken enorm för Bouchard, tror jag. Räknar därför kallt med att hon kommer gå ut hårdast.

Vem som vinner?

Jag har trott på Halep förut och gör det igen. Hon har helt enkelt känts strået vassare hittills.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB