Startsida / Inlägg

Dagens glosa: Kallpressad

av Therese Engdahl

Matordboken för dummies fortsätter, och tack för responsen- ”visste väl” att det var många med mig som inte har full koll på alla ”nyttiga” ord, hi hi. 

Ang. feedback att det inte går att kommentera- man måste vara med i disqus för att lämna en kommentar. Man blir medlem längst ned på sidan. Tack för era mail. 

Ok. Kallpressad olja sveper förbi ögonen då man läser och lär in nyttiga recept, men vad är skillnaden?

                                 Kallpressad olja

Kallpressad olja innebär att oljan har kvar alla ursprungliga vitaminer då den har pressats ut ur fröet på ett skonsamt, mekaniskt sätt under låg temperatur, aldrig över 45 grader. Inga tillsatser behövs då, då alla näringsämnen helt naturligt finns kvar i oljan. 

Den kallpressade oljan är dyrare, men det är det värt, då den varmpressade oljan utvinns med hjälp av en rad olika lösningsmedel samt renas (raffineras) för att förlänga hållbarheten samt förbättra smaken och lukten. Sedan bleks den, och vid det här laget har alla vitaminer och antioxidanter försvunnit och ersätts då med artificiella sådana… Valet blir lite enklare nu, eller hur?

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB