Startsida / Inlägg

Matchkollen, tisdag

av Henrik Ståhl

Första speldagen av Wimbledon 2013 är historia och ett minne blott (ett som lär leva länge i och med Steve Darcis chockskräll mot Rafael Nadal). Ny dag, nya tag.

Här är några av tisdagens mest intressanta matcher:

* * *

√ NOVAK DJOKOVIC (1) – FLORIAN MAYER (34)

Det är svårt att inte tycka synd om Mayer. Om han varit 32-rankad hade han troligen seedats som nummer 28-30, eftersom han då tillgodoräknats de särskilda ”Wimbledonpoängen” från förra och förrförra året.

Nu blev han oseedad – och möter alltså världsettan Novak Djokovic i första omgången.

Djokovic leder med 3-0 i inbördes möten (Mayer lämnade walkover i Rotterdam 2010, så det räknas inte) – och på de mötena har serben inte tappat ett enda set.

I Wimbledon förra året blev det enkel seger: 6-4, 6-1, 6-4.

Skillnaden då jämfört med nu är att de möttes i kvartsfinalen, då Djokovic alltså haft gott om tid på sig att hitta gräsformen. I dag är förutsättningarna annorlunda, eftersom detta blir Noles första match på underlaget.

Bedömer dock Mayers skrällchanser som små. Kan mycket väl plocka sitt första set mot världsettan, men inte förvånande om Djokovic vinner i raka även den här gången.

* * *

√ MARIA KIRILENKO (10) – LAURA ROBSON (38)

Världstian mot britternas stora framtidshopp. Generellt tycker jag att Kirilenko är den klart bättre grässpelaren, i egenskap av allrounder med varierat slagregister och stabilt grundspel.

Robson lär få utdelning på sin serve, men är den svagare i själva spelet. Kirilenko kommer försvara sig bra, och hittar hon vinklarna för att flytta runt Robson i banan är 19-åringen illa ute.

Kirilenko gick till kvartsfinal här förra året (förlust mot Agnieszka Radwanska) och slog ut Petra Kvitová i London-OS på samma underlag (spelades som bekant i Wimbledon; föll mot Maria Sjarapova i semifinalen och Victoria Azarenka i bronsmatchen).

Såg dessutom helt okej ut i Eastbourne förra veckan.

Blir tufft för Robson, men hoppas på en hyfsat jämn match. Lyckas Robson diktera spelet, slå igenom Kirilenkos försvar och samtidigt hålla de enkla misstagen på ett minimum så ska hon åtminstone undvika att bli överkörd, men världstian är givetvis klar favorit.

* * *

SAM QUERREY (19) – √ BERNARD TOMIC (59)

Querrey är skicklig på gräs. Får hög utdelning på sin serve och rör sig smidigt, sin längd till trots (1,98).

Tomic har dock högre kapacitet. Nu har inte 20-åringen presterat sedan Sydney i början av året (då han tog sin första ATP-titel i karriären), men han har rönt framgångar i Wimbledon och ska inte räknas ut.

Querrey pressades faktiskt till tre set mot betydligt mindre meriterade Aljaz Bedene i Queen’s Club Championships för två veckor sedan och vann den matchen på rutin och större tålamod. Inte så konstigt att han är favorit mot Tomic, dels med tanke på att han på det hela taget såg bra ut i Queen’s och dels på grund av Tomics brist på framgångar den senaste tiden, men jag tror att australiern har en riktigt god chans att skrälla här.

* * *

√ HEATHER WATSON (56) – MADISON KEYS (52)

Ännu en drabbning mellan framtidshopp – i det här fallet Storbritanniens (Watson) mot USA:s (Keys).

Keys är favorit enligt spelbolagen, förmodligen tack vare framgångarna i Birmingham för två veckor sedan, men jag tycker faktiskt att Watson har fördel i den här matchupen. Hon trivs i Wimbledon och har hemmapubliken i ryggen. Slog ut Jamie Hampton förra året och tog sig till tredje omgången (förlust mot Radwanska).

Keys har sett riktigt stark ut inför Wimbledon, men känns ändå som att Watson underskattas lite här. Skulle inte betrakta det som någon särskilt stor skräll om hemmahoppet vinner.

* * *

√ GILLES SIMON (17) – FELICIANO LOPEZ (32)

Möttes i finalen i Eastbourne i söndags. Nu möts de alltså igen, redan i första omgången.

I söndags drog Lopez längsta strået i en jämn tillställning (i alla fall de två första seten): 7-6(2), 6-7(5), 6-0.

En final som plågades av skoningslösa kastvindar, för övrigt. Trodde det skulle missgynna Lopez mer än Simon, men det var oftast tvärtom. I tredje set vek fransmannen ner sig totalt. Kanske för att spara på krutet till Wimbledon?

Lopez är så klart favorit inför det här mötet. Med all rätt. Han är den på papperet bättre grässpelaren och vann som sagt i finalen i söndags.

Men.

När Lopez sist valde att spela veckan före Wimbledon blev det förlust direkt i första omgången. Har han hunnit ladda om fysiskt och mentalt?

Dessutom ska inte Simon underskattas i bäst av fem set. Generellt den mentalt starkare av de båda (Lopez tenderar ibland att haka upp sig på detaljer, typ ”felaktiga” domslut, och kollapsa totalt).

Känns som en öppen historia – och jag tror att Simon omgående får revansch för den där finalförlusten.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB