Startsida / Inlägg

Buenos Aires – en vegetarians värsta mardröm

av Anna Norström
Kockar med stekrad som expertis.
Kockar med stekrad som expertis.
Don Julio lokaler inramas av nedklottrade vinpavor.
Don Julios lokaler inramas av nedklottrade vinpavor.
Chorizo på riktigt
Chorizo på riktigt.
Köttbit med obligatorisk chimichurri och salsa.
Köttbit med obligatorisk chimichurri och salsa.

Buenos Aires bör nog vara en vegetarians mardröm vid första anblick. Min första måltid här i stan bestod självklart av kött. För argentinarna är kossorna här heliga – på ett annat sätt än Indien, men ändå. Det ligger enklare köttkrogar, parillas, i var och vartannat gathörn. Bra för the locals som enligt statistiken äter 1,2 kilo nötkött i veckan. 

Härmed har jakten på Buenos Aires bästa köttkrog börjat.

Mitt första köttsliga rendezvous  skedde på Don Julio, en härligt stimmig krog med skinndukar på borden och hyllmeter av rödvinsflaskor i trendiga stadsdelen Palermo. På trottoaren utanför krogen stod porteños, Buenos Aires-bor, lite överallt och sippade på cava, det var familjer med mormödrar, farmödrar och små barn som fick leka fritt mellan kyparnas ben – utan att det en höjdes ett ögonbryn. Det finns en härlig restaurangkultur här som är så … levande.

Vi började med husets chorizo, korvbitar toppade med mozzarella och soltorkad röd tomat. Korven var nygjord, inte för hårt mald och mild i smaken. Därefter ”thick sirloin steak” – ryggbiff med sallad (de flesta beställde chips-liknande pommes frites med hål i) och köttet var precis sådär mört som alla säger.

Hela stället var inramat av hyllmeter vinflaskor nedklottrade med hyllningar. Gäster som avslutat en flaska här får en penna i handen och så blir ”deras” flaska del av inredningen.

HITTA HIT: Don Julio, Guatemala 4691 and Gurruchaga, Palermo Soho

BONUS –  TRENDIG KÖTTKROG I OMRÅDET:

Hemligt och hajpat. La Cabrera, döpt efter gatan de två ställena ligger på i Palermo är inte en traditionell parilla utan mer en trendigt köttkrog. Beställ Bife de Chorizo och ta en taxi hem. Portionerna är mest som alltid här väl tilltagna.  La Cabrera och La Cabrera Norte, 5099 och 5127 Cabrera St., Palermo, http://www.parrillalacabrera.com.ar

 

 

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB