Startsida / Inlägg

Bundesliga har ett nytt ledarlag

av Pierre Wingren, reporter

Vem var det som sa att Bundesliga var avgjord? Visst, tanken for genom mitt huvud ett par gånger när vi fick se Bayerns dominans samt Dortmund och Leverkusens oförmåga att spela duglig fotboll. Men vid det här laget borde vi har lärt oss: Bundesliga är aldrig avgjord (förutom när den matematiskt är det, förstås). Och det är väl just det som är så häftigt med tysk fotboll? Det är inte bara det att Bayern München har tappat ledningen, det är lagen där bakom som får det att krypa i skinnet. Det är något häftigt över det hela. Borussia Dortmund demonterade rivalen Schalke 04, och förra årets kval-lag Borussia Mönchengladbach körde över rivalerna från Köln. Nu ligger de på delad förstaplats – före så överlägsna Bayern.

I fredags åkte Mönchengladbach alltså till Podolskis FC Köln för att spela ett ganska laddat derby. Och vi vet att Köln brukar kunna gå bra på hemmaplan. Men Lucien Favres lag körde gasen i botten och Köln hade aldrig någon chans efter att Mike Hanke brutit sin långa måltorka. Marco Reus var fantastisk som vanligt, men Michael Rensing stoppade honom från att göra mål den här gången. Mönchengladbach visar att de vill vara med på allvar i år – frågan är hur långt det kommer att räcka. Skräckexemplet är väl Eintracht Frankfurt som förra säsongen såg ut att vara ett lag för Europa, men när Rückrunde kom igång dalade laget. Och åkte ur.

Borussia Dortmund tog emot de bittra rivalerna från Gelsenkirchen inför 80 720 åskådare. Schalkes tränare Huub Stevens gjorde den kanske bästa och mest talande analysen efteråt: ”Under långa stunder såg vi ut som skolpojkar mot vuxna män”. Och så var det. Schalke hade aldrig en chans. I stället kan de endast tacka Lars Unnerstal för att nederlaget stannade vid 2-0. Killen måste ha gått i samma skola som Manuel Neuer, och stod för ett antal kvalitativa räddningar. Känslan är att det blir svårt för Ralf Fährmann och Timo Hildebrand att ta en plats mellan stolparna.
Dortmunds publik fick äntligen uppleva en vinst på hemmaplan mot Schalke, och efteråt firade spelarna ordentligt tillsammans med de trogna fansen.

Firande efter derbyvinst
Derbysieger…

Kevin Großkreutz sa att vinsten känns mer grym än mästerskapet, Sebastian Kehl tyckte att segern var mycket mer värd än serieledningen. Men där är vi nu: Borussia Dortmund körde fullständigt över Schalke, det hann inte ens bli något derby av det, och leder alltså nu Bundesliga.

Bayern München misslyckades med att ta tre pinnar borta mot Mainz. Självklart en besvikelse, och en missräkning, för rekordmästarna. Nog visste vi att Bastian Schweinsteiger skulle saknas, men så här mycket? Idéerna var få, viljan för låg och försvaret för dåligt. Mainz hade det tufft under långa perioder, men var det klart fräckare laget. Det resulterade i en välförtjänt 3-2-vinst till sist.

Jag kan inte låta bli att förundras över Bayern. Philipp Lahm snackar om att de snart är lika bra som Barcelona, och ibland är jag beredd på att hålla med. Men så ser man ut så här utan Bastian? Augsburg var nära att ta ett poäng mot Bayern, men då räddade Neuer laget, sedan vann Dortmund med 1-0 på Allianz Arena och nu Mainz alltså. Det är lite intressant. Tittar vi på de regerande mästarna ser vi att de har klarat sig utan Lucas Barrions, Neven Subotic och Sven Bender – samtliga spelare från startelvan. Jürgen Klopp och laget har dock lyckats kompensera för detta, något som Bayern inte har klarat. Münchens lönebudget ligger på cirka 100 miljoner euro per säsong, Dortmunds på 40 miljoner. Så nog har Jupp Heynckes ett härligt material att jobba med.

Faktum är att Bastian Schweinsteiger verkar vara den som Bayern står och faller med – som lag. Precis som Nuri Sahin var för Dortmund förra säsongen. Men den här säsongen har inte Dortmund riktigt samma problem, även om förlusten av Sven Bender borde smärtat mer än vad den gjorde mot Schalke.

Hur som helst. Bayern kommer att komma tillbaka. Det är bara för jäkla roligt att se ligan leva. Att vara med om den dramatik, spänning och fotbollsporr som tysk fotboll bjuder på. Jag är lycklig.

Nästa helg kan ni ser fram emot riktigt godis då Dortmund möter Mönchengladbach och München drabbar samman med Bremen. Oerhört intressant.

FC Köln – Borussia Mönchengladbach 0-3
Mönchengladbach vägrar att ge upp, och efter en jämn och tuff inledning tog bortalaget tag i taktpinnen. Efter det var det ganska enfiligt och Hanke samt Arango kunde avgöra derbyt. Köln såg passivt ut och tillät bortalaget föra matchen.

Borussia Dortmund – Schalke 04 2-0
Först bortavinsten mot München, sedan krossen av rivalerna. Livet leker i Bundesliga för Dortmund. Lewandowski och Santana stod för målen, Unnerstal stod för ett antal klassparader. Stämningen var sanslös inne på Westfalenstadion, dessvärre hade det enligt uppgifter varit stökigt utanför dock. Schalke får nu slicka såren och ta nya tag nästa helg – de har fortfarande gott häng på toppen.

FC Nürnberg – FC Kaiserslautern 1-0
Vilken förlösande seger för Dieter Heckings lag! Det var ingen storartad match, men ack så viktig. Hemmalaget kunde bryta den dystra sviten på åtta matcher i rad utan vinst. Matchens problem var väl snarast den ångestladdade försiktigheten samt oförmågan att göra mål.

TSG Hoffenheim – SC Freiburg 1-1
Det vill sig inte riktigt för Stanislawskis killar. Ledningen såg länge säker ut men än en gång kämpade Freiburg in i det sista och lyckades ta med sig en poäng hem. Hoffenheim befinner sig i den grå massan av lag som bara flyter omkring i tabellen, medan Freiburg gör bottenstriden mycket intressant.

FC Augsburg – VfL Wolfsburg 2-0
Och vad hände här då? Äntligen fick Augsburg smaka på en första seger i Bundesliga på hemmaplan. Och Wolfsburg såg lika skandalöst dåligt ut på bortaplan, som vi har vant oss vid. Matchen var en liten bekräftelse på att även Augsburg kan ställa till med problem för de andra ”överlevar-lagen” samt att Wolfsburg och Magath har en hel del att jobba på innan det är dags att utmana toppen.

Hertha Berlin – Bayer Leverkusen 3-3
Snacka om att det är Eren Derdiyoks vecka. Först hoppade in och avgjorde för Leverkusen mot Chelsea, sedan följer han upp det med ett grymt viktigt hat trick mot Berlin. Än en gång tappar Berlin de tre poängen efter att ha tagit ledningen i matchen.

Hannover 96 – Hamburger SV 1-1
Mycket känslor och kamp – samt ett drömmål från Jan Schlaudraff. Marcus Berg kunde dessvärre inte medverka och ser nu ut att bli borta ett bra tag, trist för svensken som precis vunnit nye tränaren Thorsten Finks förtroende. Hamburg har faktiskt inte förlorat på sju matcher nu, men ligger fortfarande och skvalpar i de nedre regionerna. Det märks på Mirko Slomkas Hannover att bredden kanske saknas i år.

Werder Bremen – VfB Stuttgart 2-0
Stuttgart såg inte alls särskilt bra ut, samtidigt som Bremen visade en reaktion efter förra helgens förnedring mot Mönchengladbach. Naldo fick äntligen göra mål igen – och som han gjorde det när han satte avgörande 2-0. Stuttgart stack upp vid ett par tillfällen, men det här var trots allt hemmalagets match.

Mainz 05 – Bayern München 3-2
Thomas Tuchel sa inför matchen att han skulle använda Jürgen Klopps taktik för att vinna. Om han gjorde det vet jag inte, men han tvingade ut München på kanterna under press – och Mainz ställde om snabbt med mycket folk. Det räckte för att ta kol på ett München utan viktiga Schweinsteiger. Jerome Boateng och Holger Badstuber visade än en gång att de inte är mittbackar av världsklass, och kanske borde Bayern hitta på något under vintern. Till och med Manuel Neuer såg ut att överlistas lite väl enkelt vid Mainz andra mål. Kul för Mainz, kul för ligan.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB