Startsida / Inlägg

Tysk succé och katastrof

av Pierre Wingren, reporter

Bayern München gjorde vad som förväntades av dem, Bayer Leverkusen överraskade väldigt positivt och Borussia Dortmund stod för en katastrofal insats. Så kan vi sammanfatta de tyska lagens äventyr i Champions League. En match återstår men vi vet redan nu att Bayern München och Bayer Leverkusen är klara för åttondelsfinal. Vi vet även att Dortmund måste vinna med fyra mål mot Marseille – samtidigt som Arsenal vinner mot Olympiakos – för att gå vidare. Omöjligt uppdrag. Det roliga med grupp F är förstås att samtliga tre lag kan ta sig vidare tillsammans med Arsenal.

För Jürgen Klopp och Borussia Dortmunds del får äventyret i Champions League ses som ett läroår, precis som spelare och ledare är inne på. Matchen igår var signifikativ för hela den europeiska säsongen. Tyskarna borde definitivt fått med sig ett kryss från London. Alla möjligheter fanns. Arsenal närmade sig sällan mål och Dortmund hade kontroll på händelserna. Men så skadade sig Sven Bender (dubbelt käkbrott, missar åtminstone resten av hösten) och Mario Götze. Redan där var det egentligen ridå, men tyskarna var kvar i matchen till dess att Robin van Persie bjöds på ännu ett läge. 2-0 och då hjälpte Shinji Kagawas kvittering på tilläggstid föga.

Dortmund vann åtminstone matchen på läktarna – där var det ren och skär utklassning. Det ska klubben och supportrarna vara stolta över.

Bayer Leverkusen stod för en imponerande bedrift när Manuel Friedrich nickade in 2-1 precis före slut. Ett resultat som tar Leverkusen vidare i Champions League. I Bundesliga går det helt okej, även om man letar efter sin rytm. Men frågan måste ändå lyftas: springer Leverkusen och blir ett nytt Schalke?

Michael Ballack spelade sin 100:e europeiska match och firade det med att vara dominant. Han spelar fotboll igen, det finns en glöd i hans ögon. Ballack är tillbaka. Något mål blev det inte, men ett par fina skott och ett som tog i ribban. Didier Drogba gjorde 0-1 i början av andra halvlek och Robin Dutt valde att satsa offensivt genom att lyfta in Eren Derdiyok från bänken. Matchen hade varit jämn och skulle fortsätta med det – efter 93 sekunder rörde Derdiyok bollen för första gången. 1-1.

Sedan fick alltså Friedrich bli stor hjälte för Leverkusen med sitt nickmål. Innan dess hade domaren varit ganska snäll och friat en misstänkt straff samt en frispark i bra läge. Ibland har man flyt och det hade Leverkusen – men helt välförtjänt.

Flyt är precis vad Dortmund har saknat. Fullständigt. Det kan vara skillnaden mellan glädje och sorg, mellan succé och katastrof. Samt att sätta sina målchanser, förstås.

Två tyska lag vidare åtminstone. Dortmund kan även missa tredjeplatsen och får i så fall inrikta sig på Bundesliga i stället.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB