Startsida / Inlägg

Dags för derbyn i Tyskland

av Pierre Wingren, reporter

Hett: Hannover 96 – Hamburger SV
Hetare: FC Köln – Borussia Mönchengladbach
Hetast: Borussia Dortmund – Schalke 04

Det är derbytider i Tyskland. Det är kul tider, intressanta tider, känslomässiga tider. Förhoppningsvis även tider utan våld. Fredagen kickar igång med ett härligt möte mellan Köln och Mönchengladbach. En vinst för Lucien Favres imponerande lagbygge hade inneburit serieledning. Och med Marco Reus på plan vet vi att allt kan hända.

Jag tänker att försöka hålla den här bloggen kort. Varför? I morgon bjuder jag på derbygodis. En härlig text om Ruhrderbyt mellan rivalerna Dortmund och Schalke ligger i kö. Efter Leverkusen och Münchens framgångar i Champions League, och Dortmunds nederlag i samma turnering, är det härligt att Bundesliga står och knackar på dörren igen. Stora publikmassor ska än en gång vallfärda till landets arenor, bratwurst och öl ska avnjutas, stämbanden ska slitas och rivaler ska förnedras. Kanske ska till och med Bayern München överlämna serieledningen den här helgen? Mönchengladbach och Dortmund är säkert bra sugna på att ta över kommandot.

Vi har tre intressanta derbyn att se fram emot, och vi har ett lurigt Mainz som ska ta sig an München på söndag. Så här på förhand känns faktiskt varenda match öppen, även om rekordmästarna bör kunna göra processen kort med Thomas Tuchels svajiga kollektiv. Så ta nu och njut av fredagens härliga drabbning och lägg sedan fokus på lördagens stormatch – Revierderbyt mellan Dortmund och Schalke.

Fredag 20:30
FC Köln – Borussia Mönchengladbach
Rheinderby. Kölns match mot Mainz ställdes som bekant in förra veckan, samtidigt körde Mönchengladbach fullständigt över Werder Bremen med 5-0. Marco Reus gjorde tre av målen och spelar just nu sitt livs fotboll. Vi får förstås inte glömma att Lukas Podolski sörjer för eufori i Köln. Vem vinner derbyt? Ska Reus skjuta upp sitt lag i serieledning? Vem vinner matchen i matchen mellan Prinz-Poldi och Rolls-Reus?

Lördag 15:30
Borussia Dortmund – Schalke 04
Efter den starka bortavinsten mot München är nu avståndet mellan lagen endast två poäng. En poäng efter finner vi Schalke som slog Nürnberg med 4-0. Bortalaget har ett mäktigt vapen i holländaren Huntelaar, som har gjort tolv ligamål. Dortmund har inte vunnit hemma mot Schalke på fyra matcher, och dessutom saknas bollvinnaren Sven Bender. Det är upplagt för kamp, dramatik och tre mycket viktiga poäng.

FC Nürnberg – FC Kaiserslautern
Om Nürnberg äntligen ska börja vinna igen är det dags nu. Vill man inte dra ned ridån redan nu gäller det att bemästra Kaiserlsautern som har fruktansvärt svårt med målskyttet. Nürnberg har åtta raka matcher utan vinst. Intressant bottenstrid.

TSG Hoffenheim – SC Freiburg
Holger Stanislawskis lag har inte vunnit på tre matcher och befinner sig nu i mitten av tabellen – det där grå tomrummet där inget händer. Freiburg har haft svårt att vinna matcher trots bra spel, men visar upp en stark lagkänsla. Senast vände man 2-0 till 2-2 mot Hertha Berlin. Dock har Marcus Sorgs lag endast tagit fyra poäng på bortaplan. Det här kan gå lite hur som helst, det kommer nog att avgöras på motivation.

FC Augsburg – VfL Wolfsburg
Nykomlingen väntar fortfarande på första hemmavinsten i Bundesliga. Wolfsburg kommer till spel med nytankat självförtroende efter storvinsten mot vanligtvis stabila Hannover. Wolfsburg blandar och ger, åker berg- och dalbana. Augsburg har ligans sämsta anfall.

Hertha Berlin – Bayer Leverkusen
Frågan är om Robin Dutts Leverkusen äntligen ska vända på trenden? Efter en mycket stark insats i Europa är det nu dags att sätta fart, och hitta formen, även i Bundesliga. Michael Ballack har dessutom hittat formen igen och Leverkusen har chansen att etablera sig i toppen av tabellen. Berlin lider av några tunga sista-minuten-poängtapp.

Lördag 18:30
Hannover 96 – Hamburger SV
Nordderby. Hannover har revansch att utkräva efter den bittra förlusten mot Wolfsburg, Hamburg dansar och ler och firar Thorsten Fink efter dennes första vinst förra helgen mot Hoffenheim. Hamburg är på gång – Hannover vill bekräfta att de hör hemma långt upp i tabellen. Lär bli en tät och tuff kamp.

Söndag 15:30
Werder Bremen – VfB Stuttgart
Kan Claudio Pizarro spela? Peruanen kämpar mot klockan och Bremen ber till alla fotbollsgudar att anfallaren kan komma till spel. Han är ohyggligt viktig för Bremen, som dessutom är skakat efter storförlusten mot Mönchengladbach. Stuttgart å andra sidan njuter av en fantastisk säsongsinledning samt en strålande Martin Harnik – som inte bara springer utan dessutom gör mål numera. Viktiga ”topp-poäng” står på spel här.

Söndag 17:30
FSV Mainz 05 – FC Bayern München
Thomas Tuchel vill ”spela som Dortmund” och därmed slå rekordmästarna från München. Det är ingen enkel uppgift, men Mainz har klarat av det förr. München hittade formen igen mot Villarreal, men Bastian Schweinsteigers frånvaro väger trots allt tungt. Mainz har chansen att slå ur underläge – frågan är hur sugna München är på att ge upp ligaledningen?

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB