Startsida / Inlägg

Knallen: Reus återvänder till BVB

av Pierre Wingren, reporter

Jag ska vara helt ärlig. Jag höll verkligen på att spreja ner hela tåget med kaffe när jag slog på datorn och läste nyheten om Marco Reus, 22. Borussia Mönchengladbachs livlina – tillika kreatör – har alltså bestämt sig för att gå till Borussia Dortmund i sommar. Det är på många sätt en alldeles fantastisk övergång. En övergång som injicerar nytt blod i Bundesliga, en liga som redan lever i allra högsta grad.

Marco Reus har burit Mönchengladbach på sina unga axlar och varit alldeles lysande hittills den här säsongen. Det är inte det minsta konstigt att Bayern München, Real Madrid, Arsenal och Borussia Dortmund har uppgetts vara på jakt efter honom. Jag är dock inte så säker på att någon tog Dortmunds påstådda intresse på allvar – klubben gick nästan i konkurs 2005. Skulle de verkligen kunna slänga ut 17 miljoner euro på sin förlorade son?

22-åringen har växt upp i Dortmund. Hans föräldrar och hans flickvän bor ännu i staden. Enligt Reus, men kanske framför allt de runt omkring honom, slår hans hjärta ännu för Dortmund. Han blev dock utsorterad från Borussia Dortmunds U17-lag, tränaren ansåg att han var för tunn. Samma öde drabbade Kevin Großkreutz och de båda skrev på för RW Ahlen. Kevin återvände dock hem på en fri transfer. Reus stack i väg till Mönchengladbach där han har slagit igenom med dunder och brak. Nu är Reus en matchavgörande mittfältare som passar perfekt in i Jürgen Klopps lagbygge där unga landslagsspelare utvecklas och har kul tillsammans. Men det handlar inte bara om att ha kul – med den här värvningen visar Dortmund att klubben inte är någon klassisk utbildningsförening. Det är en övergång som visar de egna spelarna att det kan vara värt att stanna, och det är en övergång som knallar hela vägen ned till södra Tyskland och Bayern.

Det som gör den här övergången så jäkla rolig är det faktum att Reus inte gick till Bayern – där de eftertraktade spelarna brukar hamna. Det här var ett välbehövligt trendbrott. Kampen mellan Dortmund och München kommer att bli oerhört intressant att följa nästa säsong. Bäst av allt är att i princip samtliga lag i Bundesliga kan utmana om titeln – så jag pratar inte om något La Liga-race här inte. Det är bara glädjande att se att Dortmund är på fötter igen, att tyska spelare vill stanna i landet och att de inte nödvändigtvis måste gå till just Bayern München. Det är bra för ligan, det ger den ytterligare liv och kraft.

Senast Dortmund skulle utmana München slutade som bekant med katastrof. Enligt klubben förfogar man dock över de ekonomiska medel som krävs, vilket är väldigt viktigt.

Ärligt talat: Münchens och Dortmunds offensiva mittfält torde få vilken sportchef som helst att drömma våta drömmar egentligen. I ena lägret finner vi killar som Franck Ribéry, Arjen Robben, Toni Kroos och Thomas Müller. I det andra hittar vi spelare som Mario Götze, Shinji Kagawa, Kevin Großkreutz och Marco Reus. Det är knappast några dussinspelare.

Marco Reus själv säger att trivselfaktorn var viktig. Det ska ha varit en stor anledning till att valet slutligen föll på hemstaden Dortmund.

De som mår allra sämst i dag är förstås Mönchengladbach. Klubben förlorar en grymt duktig fotbollsspelare, men å andra sidan fylls skattkistan på med en ordentlig hög pengar. I längden ska man inte behöva gråta över det här, och lyckligtvis stannar Reus säsongen ut för att hjälpa Borussia Mönchengladbach.

Man kan se på den här övergången hur man vill. Allt jag vet är att den andas framtid, inte bara för Dortmund och Reus själv, utan för hela ligan. Bundesliga mår bra – och ännu bättre efter dagens knall.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB