Startsida / Inlägg

Utlånad – fick återvända omgående

av Pierre Wingren, reporter

Vinteruppehållet är ryktenas högtid, skitsnackets oas och mediernas favorittid på året. Det är nu man kan skriva om vad som helst, lansera teorier, skapa konflikter och placera spelare här och var. Det finns säkerligen några klubbchefer där ute som sliter sig i håret av frustration. Men vi har vant oss vid det här – och man kan välja att avskärma sig från det dagliga nyhetsbruset. Dock ska vi komma ihåg att medierna skriver för vår skull, för vårt brinnande intresse. Så vad kan man annat göra än att följa med, ta in det mesta och sedan kritiskt granska med ett leende på läpparna?

Om vi skulle tro på alla rykten skulle samtliga Bundesliga-lag se väldigt annorlunda efter vintern. Det kommer dem förstås inte att göra. Vinterns mest ironiska övergång är Omar Gonzalez utlåning från Los Angeles Galaxy till 1. FC Nürnberg. Försvararen hann inte mer än att anlända till Tyskland innan han fick åka hem igen på grund av ett avslitet korsband. Som det kan gå.

Om vi i stället fokuserar på saker som faktiskt har hänt, och inte kommer att hända, har följande spelare kritat på ett kontrakt:

1. FC Nürnberg: Adam Hlousek (FK Jablonec), Omar Gonzalez (LA Galaxy, lån avslutat direkt), Hanno Balitsch (Bayer Leverkusen).
1. FC Kaiserslautern: Nicolai Jörgensen (Bayer Leverkusen, lån), Jakub Swierczok (Polonia Bytom).
SC Freiburg: Fallou Diagné (Metz).
1. FC Köln: Mikael Ishak (Assyriska).
TSG Hoffenheim: Stefan Thesker (Twente), Sandro Wieser (FC Basel).
VfB Stuttgart: Gotoku Sakai (Albirex).
Schalke 04: Chinedu Obasi (TSG Hoffenheim, lån).
VfL Wolfsburg: Petr Jiracek (Viktoria Pilsen), Slobodan Medojevic (Vojvodina), Ferhan Hasani (Skendija Tetovo), Vieirinha (PAOK Salonki), Giovanni Sio (FC Sion), Ibrahim Sissoko (Coimbra), Felipe Lopes (Nacional).
Borussia Mönchengladbach: Tolga Cigerci (VfL Wolfsburg, lån), Alexander Ring (HJK Helsingfors).
FC Augsburg: Jan Moravek (Schalke 04, lån).

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Felix Magath som vanligt leder nyförvärvs-ligan. Överlägset. Jag har länge hyllat honom som en skicklig, bestämd och aningen galen tränare. Men nu börjar jag undra om allt står rätt till hos den gode Magath. Positivt är dock att han den här gången har slutat med sina återupplivningsförsök – utan satsar i stället på unga och spännande spelare. Och vi som har följt med ett tag vet att Felix Magaths projekt kan bära frukt. Nu återstår att se vad som händer med Wolfsburg när Rückrunde drar igång.

Topplagen har överlag varit försiktiga och tysta på övergångsmarknaden – vilket tyder på att allt står rätt till, det finns en anledning till att dessa lag ligger bra till. Mönchengladbach har förvisso hämtat in lite förstärkning, men det är mer än förståeligt med tanke på att truppen är designad för att kriga om platserna 8-15. Även Schalke har lånat in en spelare, men med tanke på hela Farfan-situationen kom det inte som någon överraskning. Över huvud taget ser det ut som om att klubbarna har hämtat in vettiga spelare. Men det finns förstås ännu gott om tid att göra transfers. Om jag tar på mig de svenska glasögonen så blir det mest intressanta att se hur Ishak kommer att lyckas i Köln.

Nu återstår det att se vad som blir av alla rykten och spekulationer. Hur förbannade skulle inte Schalke-fansen bli om Bayern München köper loss även Benedikt Höwedes förresten? Under veckan tänkte jag ta en titt på tabellen, och försöka komma med några kommentarer på varför lagen ligger till som de gör.

I övrigt kan vi snabbt notera att…

…Timo Hildebrand ska bli pappa och lämnar Schalkes träningsläger.

…Podolski skadade foten när han spelade fotboll med några kompisar och riskerar nu att missa matchen mot Wolfsburg den 21:a januari.

…Uli Hoeneß utlovar två storvärvningar till sommaren. En mittback och en anfallare.

…HSV:s succéman Gökhan Töre har skadat knäet och blir borta några veckor, för många tycker Fink förstås.

…Mario Götze kan tänka sig att förlänga med Dortmund, samtidigt som Barrios och Zidan vill lämna.

…Leverkusens virvelvind Sidney Sam har gått sönder och kommer att saknas ett bra tag. Klubben söker ersättare.

…Markus Rosenberg gjorde mål i Bremens träningsmatch mot Anderlecht för bara några timmar sedan. Matchen slutade 2-1 till belgarna.

…Marcus Sorg får lämna SC Freiburg, förvånansvärt nog. Det råder nya, bryska tider i den idylliska klubben.

…Felix Bastians, på tal om Freiburg, kommer att gå till Berlin. Huvudstadsklubben gör en bra affär, nu återstår det att se om ytterbacken ansluter redan under vintern eller till sommaren.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB