Startsida / Inlägg

Övre halvan av tabellen

av Pierre Wingren, reporter

Imorgon är det äntligen dags igen. Arenorna ska fyllas, ölet flöda, sångerna skandera och fotbollens mirakel ska vi få uppleva om och om igen. Det finns inte mycket som slår känslan av att det är dags för Bundesliga igen. Sitt hemma och njut när Bayern-spelarna travar ut på plan för att ta sig an Mönchengladbach. Efter den matchen följer en hel helg av fantastisk fotboll. Äntligen. Som utlovat tar jag i dag en titt på den övre halvan av tabellen…

…som ser ut på följande vis:

1. Bayern München (37p)
Kommentar: Rekordmästarna inledde med en lustig 0-1-förlust mot Borussia Mönchengladbach. Men efter den matchen uppträdde München som inte bara Tysklands, utan även Europas, bästa lag. Motståndet i Champions League och Bundesliga pulvriserades. Totalt. Det var nästan obehagligt att bevittna Bayerns dominans och det kändes som om att Bundesliga skulle få ett tidigt avgörande. Schweinsteiger var härförare på plan, Gomez öste in mål, Ribéry var kanske världens bäste spelare och plötsligt var Boateng, van Buyten och Badstuber omutbar. Lägg då till att Neuer vaktade målet (utan att behöva ingripa egentligen) och det fanns spelare som Müller och Lahm som man inte ens tänkte på – för att Bayern var så löjligt bra. Men så kom den snöpliga förlusten på hemmaplan mot Dortmund och plötsligt levde ligan igen. Och plötsligt var inte saker och ting självklara i södra Tyskland. Heynckes hade svårt att kompensera för fantastiske Schweinsteigers skada. När vi summerar det hela kan vi dock konstatera att München gjorde en mycket bra Hinrunde.

Prognos: Det mesta talar för att Bayern München tar hem ligatiteln. Det som talar emot det är att laget kommer att lägga ett stort fokus på hemmafinal i Champions League. Åker Bayern ut tidigt kan man lägga allt fokus på ligan och då borde det vara klart. Men även försvaret håller för låg klass, det såg vi när Schweinsteiger var skadad – då kunde inte Bayern försvara sig lika effektivt högre upp i plan. Det här är dock brister som kanske inte ens kommer att synas. Klubben har en sylvass offensiv med goda alternativ och en stolt tradition av att vinna. Högmod och en ny skada på Bastian är de största hoten – om Dortmund kommer igång på allvar det vill säga. Förutom en stark spelartrupp, en stark vinnarmentalitet och en imponerande stabilitet har man även ytterligare ett ess i rockärmen: en slug och duktig tränare i Jupp Heynckes. En kille som trivs som fisken i vattnet i München.
Wingrens prognos för Bayern lyder alltså: Deutscher Meister 2012.

2. Borussia Dortmund (34p)
Kommentar: Inledde alldeles strålande mot HSV och Tyskland var överens – Dortmund har blivit ännu bättre! Men den fina insatsen följdes upp av en riktig djupdykning med förluster mot bland annat Hertha Berlin och Hannover. Dortmund agerade arrogant, kämpade för lite och sumpade sina målchanser. Det här följdes upp av en usel insats i Champions League där man uppträdde som skolpojkar. Klopp röt till och spelarna tog sig i kragen, sedan dess har det sett mycket bra ut igen. Glädjen är tillbaka, den höga pressen är tillbaka och misstagen har åter blivit färre. Dortmund är obesegrade i elva matcher men hade även mot slutet vissa problem med effektiviteten framför mål. Laget har lyckats kompensera skador på Götze, Subotic, Bender och Barrios. Det tyder på en tillräcklig bredd.

Prognos: Det enda laget som har en realistisk chans att utmana Bayern om titeln. Inte bara i mina ögon – även i succétränaren Ottmar Hitzfelds ögon, killen som har vunnit ligan med Dortmund och München. Anledningen är att Dortmund inte har något spel i Europa att fokusera på, laget har en hög lägsta nivå och även den starkaste truppen näst efter München. Skadorna har varit många och rimligtvis borde de vara färre under våren – även om det inte fungerar så i fotboll. Det känns som om att de tre första matcherna kommer att vara avgörande för Dortmund. Inleder man bra har laget tillräcklig kvalitet för att storma mot toppen, inleder man dåligt kan det bli lite nervöst och det kan dessutom öppna upp ögonen för Schalke och Mönchengladbach. Det mesta talar för att vi har en svettig och intensiv toppstrid att se fram emot i vår.
Dessutom 1: Dortmund har Bremen, Gladbach, Leverkusen och München på hemmaplan. Av topplagen är det bara Schalke som är ett bortamöte.
Dessutom 2: Dortmund Deutscher Meister: 1956, 1957, 1963, 1995, 1996, 2002, 2011, (2012?).

3. FC Schalke 04 (34p)
Kommentar: Schalke har spelat en utomordentligt bra Hinrunde – av flera anledningar. Klubben har överlevt tränarbytet från Rangnick till Stevens och bara det är värt en eloge. Sådant är inte enkelt. Vidare har försvaret åter blivit ett försvar och man har lyckats kompensera Neuers avgång på ett ypperligt vis. Det som kanske har imponerat mest är det faktum att Schalke inte spelar i närheten av toppen av sin nivå – men de plockar ändå rikligt med poäng. Stevens har gång på gång poängterat att Schalke kan bli mycket bättre. Som vi också såg i stormatcherna mot Dortmund och München som båda slutade med en förlust. Huntelaar har vaknat till liv och har tillsammans med Raúl stått för många mål. Under Hinrunde lyckades man även kompensera för Farfans skada.

Prognos: Den värsta perioden borde vara över, tråkiga skador har överlevts och tränarbyte likaså. Nu har Huub Stevens dessutom haft en ostörd månad med laget och har kunnat implementera sina idéer. Chinedu Obasi har hämtats in från Hoffenheim och kan mycket väl bli en fullträff i det spel som Stevens förespråkar. Det finns en tradition som säger att Schalke inte kan vinna Bundesliga, och i år tror jag att det blir för svårt. Men direktplatsen till Champions League bör man absolut kunna försvara då jag har svårt att se att Schalke skulle kunna spela sämre fotboll, det mesta talar för att laget kommer att höja sig. Kan Stevens dessutom få Lewis Holtby att fungera kan våren bli riktigt kul för invånarna i Gelsenkirchen.
Visste ni förresten att laget körde sin teambuilding 1000 meter under jord i gruvan Auguste Victoria? Läckert – och så nattsvart tror jag inte att Rückrunde blir.

4. Borussia Mönchengladbach (33p)
Kommentar: Säsongens stora överraskning. Att möta Mönchengladbach den här säsongen är som att försöka äta sten. Det gör ont och är nästan omöjligt, då och då lyckas du få i dig någon enstaka bit – men det är alldeles för sollit för att pulvrisera. En hemskt jämförelse, men lite så är det. Lucien Favre har fått sitt lag att spela utomordentligt disciplinär, säker och stabil fotboll. Som om inte det vore nog har Marco Reus avgjort ett antal matcher på egen hand. Men spelet har fungerat även utan storstjärnan i laget. Och det är det viktigaste för Mönchengladbach.

Prognos: Man vill gärna tro att Mönchengladbach ska kunna hålla fast vid sin placering. Och det kan dem säkert om inte lagen under vaknar till. Det finns som sagt en orubblig stabilitet i laget – frågan är förstås hur det ser ut nu när prestationerna från hösten har sjunkit in? Kan man behålla fokus? Marco Reus är klar för Dortmund men troligtvis hjälper det laget, då man slipper alla spekulationer om stjärnas framtid. Nu är förutsättningarna glasklara. Alexander Ring har hämtats från HJK Helsingfors och imponerat under uppehållet. En Europa-plats är högst trolig, men snarare Europa League än Champions League. Det ska även påpekas att Mönchengladbach är känsligare för skador än sina konkurrenter.

5. Werder Bremen (29p)
Kommentar: Vi fick se gamla hederliga Bremen igen. Spelarna lekte fotboll i offensiven, men i all hast glömde de att stänga dörren till försvaret. Schaafs lag släpper fortfarande in för många enkla mål, men jämfört med förra säsongen så gör man även rikligt med mål framåt. I Pizarro har klubben en målgaranti. Bremens största problem är deras oförmåga att ta poäng av topplagen (0-5 mot Schalke, 1-4 mot München, 1-2 mot Dortmund och 0-5 mot Mönchengladbach). Det säger allt om Bremens höst egentligen.

Prognos: Ekici börjar vänja sig vid Bremen och kanske kan någon äntligen fylla åtminstone en utav Özils skor i Bremen. Marin närmar sig formen, Pizarro gör mål och Naldo har bestämt sig för att stanna. Det finns många ljuspunkter i Bremen. Men även brister. Försvaret håller inte god Bundesliga-nivå och ingen spelare är bra nog att avlasta Pizarro då Arnautovic och Rosenberg är för ojämna i sina prestationer. Om laget inte lyckas bli smartare i matcherna så leder vägen nedåt mot en mittenplacering.

6. Bayer Leverkusen (26p)
Kommentar: Jupp Heynckes stack till Bayern München – Robin Dutt hämtades in från SC Freiburg där han hade gjort ett mycket bra jobb. Övergången har dock varit allt annat än smärtfri och om inte Leverkusen hade tagit sig till åttondelsfinal i Champions League hade nog inte Dutt varit kvar. André Schürrle har inte riktigt funnit sin plats och mycket har handlat om vem som ska spela av Ballack och Rolfes. Bernd Leno och Eren Derdiyok heter vinnarna, även Lars Bender har betytt mycket. Man kan säga att Leverkusen har spelat bra, men dåligt sett till truppen man förfogar över. Dutt ska vara nöjd med sjätte plats.

Prognos: Michael Ballack kom igång mot slutet och kan komma att betyda oerhört mycket för laget den här Rückrunde – särskilt med tanke på spelet i Champions League. Leno-soppan är löst vilket säkert är skönt för samtliga inom föreningen. Om Schürrle kan hitta farten och formen igen, om Kießling kan börja leverera och om laget kan fokusera i 90 minuter bör Leverkusen kunna lyfta ett par placeringar. En bra start är väldigt viktig då Dutt inte kommer att få någon arbetsro annars.

7. Hannover 96 (23p)
Kommentar: Mirko Slomka hade inte mycket pengar till nyförvärv (bossen Kind vill förändra 50+1-regeln) men fick å andra sidan behålla det lag som gjorde succé förra säsongen. Det började bra och Hannover såg precis lika kompakta och disciplinerade ut som förra säsongen. Schlaudraff och Abedllaoue gjorde sitt för offensiven. Sedan började resultaten bli väldigt ojämna och därmed även spelet. Två fina skalper mot München och Dortmund följdes upp av förluster och en mängd kryss. Den största anledningen var att det inte blev några mål, samt att defensiven inte var lika omutbar. Det finns dock en stabilitet i spelet och klubben avancerade även i Europa League. Starkt.

Prognos: Hannover har redan gjort en drömsäsong. Klubben är för första gången klart för slutspel i Europa och plats sju i Bundesliga är inget att skämmas över. Om Slomka bara kan få igång Ya Konan eller Sobiech kommer säkert vinsterna också. Abdellaoue är på väg tillbaka från sin skada – han är livsviktig för laget. Nog kommer Europa att stjäla lite fokus men det mesta talar för att Hannover kommer att slåss om den plats de befinner sig på nu. Styrkan är stabiliteten, svagheten är avsaknaden av stjärnglans som behövs i tillknäppta tillställningar.

8. VfB Stuttgart (22p)
Kommentar: Det hör inte till vanligheterna att Stuttgart gör en bra höst, men vi är vana vid att tränare Bruno Labbadia gör det. Stuttgart träffade rätt med sina nyförvärv – framför allt danske Kvist som städar på mittfältet. Det syntes också på spelet att Stuttgart hade fungerande lagdelar. Klubbens stora problem har egentligen varit förmågan att vara konstanta. Imponerande insatser kunde följas av oinspirerade sådana. Hur man än ser på det har Stuttgat skaffat sig ett bra utgångsläge – och det helt välförtjänt.

Prognos: Klubben borde börja gå bättre under våren, det har vi vant oss vid. Vi har även vant oss vid att Labbadia tappar fotfästet under våren – och till sist jobbet. Hur kommer denna krock mellan traditioner att arta sig? Japanen Sakai har lånats in, som enligt rapporter har gjort ett gott intryck. Stuttgart har ett bra försvar och ett bra mittfält. Nu gäller det att behålla fokus match efter match – samt få igång Cacau på topp. Det mesta talar dock för att Stuttgart kommer att ligga kvar i mitten och förflytta sig lite nedåt (beroende på Hoffenheim, Hamburg, Wolfsburg och Köln) eller lite uppåt (beroende på Hannover, Leverkusen, Bremen och Mönchengladbach).

9. TSG Hoffenheim (22p)
Kommentar: Holger Stanislawski tog över den nyrika klubben i somras och det kändes helt rätt. Kanske inte i Pauli-supportrarnas ögon, men rent sportsligt. Det har varit uppenbart att Hoffenheim behöver en tränare som kan kommunicera med spelarna, få laget att bli en enhet. Länge verkade det också så under hösten. Hoffenheim spelade aggressivt och frejdigt. Babbel och Firmino lekte fotboll och elva spelare på plan tog jobbet för varandra. Men plötsligt hände något, omkring perioden då man spelade 0-0 mot Bayern München. Det började gnällas, slarvas, slöas och ja..laget föll mer eller mindre ihop. Mot slutet ryckte man dock upp sig en aning, säkert mycket tack vare Stanislawski – som inte fick sparken vid första motgång.

Prognos: ”Stani” har sorterat ut lite i laget, han har valt att inte spela så mycket med de killarna som inte gör jobbet för laget. Kvaliteten i truppen finns, och det verkar även som att den värsta tiden är förbi. Obasi och Sigurdsson har stuckit på lån, Wellington har skickats hem. In har ordentliga Wieser och Thesker kommit – som har imponerat under uppehållet. Hittar Hoffenheim spelet igen bör man kunna klättra ett par placeringar, problemet är att man kan falla lika snabbt.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB