Startsida / Inlägg

Snart rullar bollen igen

av Pierre Wingren, reporter

Rückrunde är mindre än en vecka bort – och den inleds på allra bästa vis när Borussia Mönchengladbach tar emot ligaledarna Bayern München på fredag. Marco Reus kommer säkerligen att vara extra taggad efter alla skriverier om honom.  En allmän kritik har riktats mot honom, där man menar att han inte kommer att göra jobbet för Mönchengladbach längre, utan tankarna är redan i Dortmund. Men så har även mäktiga Bayern München gjort allt i sin makt för att förklara varför Reus gick till Dortmund och inte till Bayern. Reus själv verkar inte vara så förtjust i de uttalanden som härstammar från södra Tyskland. Med andra ord har han säkert inget emot att sänka Bayern på fredag. Å andra sidan, orkar Gladbach det?

Rekordmästarna från München har en ”perfekt” period av förberedelser bakom sig, och härföraren Bastian Schweinstegier är tillbaka (även om ett knä smärtade i dag, men enligt Bayern är det inget att oroa sig för). Rekordmästarna ser ovanligt starka ut, och är som vanligt extremt peppade eftersom att man missade titeln förra säsongen. Vi vet hur det brukar sluta. Salladsskålen lär hamna i Bayern. En seriös utmanare skulle kunna vara Mönchengladbach, då de har varit fantastiskt stabila och Reus kan avgöra matcher på egen hand. Men jag tror inte att Lucien Favres lag räcker längre än till en Europa-plats. Givetvis kan man slå Bayern på fredag om man har en bra dag – jag tror dock mer på en 2-0-vinst för Jupp Heynckes killar.

Borussia Dortmund och Schalke 04 är de andra lagen som skulle kunna utmana Bayern München om ligatiteln. Möjligheterna till detta torde även bli större desto längre Bayern är kvar och kämpar om en plats i Champions League-finalen.

Ärligt talat var det inte alls det här som inlägget skulle handla om dock. Under vintern har idioter skapat kaos under en inomhusturnering, böter för pyro har delats ut här och var och så sent som i söndags var det någon idiot till Dortmund-supporter som brände av en ordentlig smäll i Düsseldorf. Ren idioti givetvis och förhoppningsvis blir han utpekad och får sitt straff. Vad jag ville komma fram till är att vi i stället ska blicka framåt. Mot Rückrunde.

***

I dag börjar vi med den nedre halvan av tabellen. Så här ligger lagen placerade efter första halvan av säsongen:

10. 1. FC Köln (21p)
Kommentar: Ståle Solbakken fick uppleva en turbulent första tid i Köln. Försvaret läckte ordentligt och resultaten uteblev. Lyckligtvis fanns det tålamod och Köln såg allt bättre ut ju längre säsongen led. Solbakken har fortfarande försvarsproblem, han har även problem med match-coachningen i Bundesliga, men det där kommer att bli bättre. Podolski har varit lagets viktigaste spelare och avgör många matcher på egen hand. Men 35 insläppta mål är på tok för mycket.

Prognos: Köln lär bli stabilare för varje dag som går under Solbakkens ledning. Det största orosmomenten ligger kring Lukas Podolskis vara eller icke vara i föreningen. Tränaren finns där, spelarna är där och fansen är där – kommer även stabiliteten att vara där? Om Köln får en positiv inledning på våren kan det här projektet mycket väl räcka till en plats i Europa, men det mest troliga är att man kommer att försvara sin nuvarande placering.

11. Hertha Berlin (20p)
Kommentar: Det är aldrig lätt att återvända till Bundesliga, men Markus Babbel hade ett härligt gäng med sig som han dessutom kompletterade med några nya nyckelspelare. Berlin har spelat och presterat precis som förväntat och befinner sig på en mycket behaglig position i tabellen. I vissa matcher har huvudstadsklubben spelat klokt, i andra med vilja. Resultaten har varit blandade men väl godkända trots allt. Berlin har levt mycket på en relativt oförutsägbar offensiv.

Prognos: Det råder åter lugn i Hertha BSC efter Babbels sorti. In kom i stället Michael Skibbe som i mina ögon är en mycket kompetent tränare. Problemet är förstås att han ansluter under besvärliga former. Dels har Babbel-affären lämnat en sur eftersmak i föreningen, dels har Skibbe lite tid på sig att hitta det rätta spelet. Men Skibbe är klok och Berlin har goda stöttepelare – lär sluta på övre delen av den nedre halvan, så att säga.

12. VfL Wolfsburg (20p)
Kommentar: Felix Magath var tillbaka i Wolfsburg, klubben som han vann Bundesliga med innan han vände upp och ned på hela Schalke. Sin vana trogen verkade Magath närmast galen och hämtade in spelare från höger och vänster. Men Tyskland vet att Magath är ett geni som döljer sig i en dåres kläder. Visst har det blivit en del vinster på vägen, men det har mest handlat om nederlag, disciplinära frågor, hög rotation och besvikna spelare.

Prognos: Magath har kastat ut det gamla och hämtat in nytt och ungt. Vilket känns helt rätt. Wolfsburg har en väldigt spännande trupp och om Magath lyckas integrera de nya spelarna och få in sitt tänk i truppen så kan laget lyfta – helt klart. Med andra ord är det svårt att säga var Wolfsburg står, men känslan är att det ser bättre ut nu. En placering i mitten är inte alls otänkbart.

13. Hamburger SV (19p)
Kommentar: Frank Arnesen anslöt som sportchef. Allt var guld och gröna skogar. Laget föryngrades och förhoppningarna steg. Arnesen lät Michael Oenning vara kvar som tränare, dels för att han kände till klubben, dels för att det saknades pengar. Men mot slutet av september fick det vara nog – Oenning fick sparken. HSV låg då sist och såg helt hopplöst värdelöst ut. Skulle Hamburg åka ur Bundesliga för första gången? Det var nästan skrivet i sten. Men så hämtade Arnesen in Thorsten Fink från Basel och den nye tränaren är fortfarande obesegrad efter åtta matcher.

Prognos: Det ser plötsligt väldigt ljust ut. Fink tycker om HSV, HSV tycker om Fink. Spelarna drar åt samma håll, det finns en vilja och det finns en spelidé. Nu är dessutom Mladen Petric tillbaka från skada och allt ser väldigt trevligt ut. Visst finns det en risk för att de unga spelarna tappar fotfästet, men efter att ha överlevt den värsta krisen har man varit med om det mesta. Fink har nu fått jobba med truppen under vintern och med killar som Bruma, Aogo, Drobny, Töhre, Petric med flera kan det här mycket väl räcka till en Europa-plats.

14. FSV Mainz 05 (18p)
Kommentar: Mainz inledde precis lika bra som förra säsongen. Trots alla spelarförluster var det fart och fläkt, en hög aggressivitet och en god offensiv. Men sedan gick det dåligt, dåligt och dåligt. Mot slutet av Hinrunde stod laget för en bragd mot Bayern München och Thomas Tuchel var inte längre ifrågasatt. Mainz problem var att man spelade bra men saknade en kille där fram som kunde sätta chanserna och helt enkelt vinna matcherna.

Prognos: Vinteruppehållet har nog gjort gott. Euforin från förra säsongen borde nu vara helt bortglömt och man kan inrikta sig på det väsentliga: att överleva. Mainz har en nybyggd arena och behöver Bundesliga. Thomas Tuchel känns som helt rätt man att motivera sina spelare till stordåd. Det viktiga nu blir att ta poäng mot bottenkonkurrenter. Den saga får nog ett lyckligt slut.

15. 1. FC Nürnberg (18p)
Kommentar: Dieter Hecking hade ett tufft jobb framför sig, succén från den tidigare säsongen skulle gärna upprepas men utan de ack så viktiga Mehmet Ekici och Ilkay Gündogan. Ärligt talat har det gått käpp rätt åt helvete. Nürnberg har spelat uddlöst, fantasilöst och uppgivet. Tabellpositionen återspeglar verkligen lagets insatser. Under hösten fanns ett fåtal ljuspunkter, bland annat krossen av Bayer Leverkusen och vinsten mot Köln. Men överlag har det varit fritt fall hela hösten.

Prognos: Jag har länge tvivlat på Dieter Hecking, men efter förra säsongen tog jag mig en funderare. Nu har jag åter bestämt att han inte borde vara kvar i Nürnberg. Givetvis ska klubbledningen vara kyliga och invänta en total kris innan de agerar, men senast efter säsongen borde han gå. Hecking har ett bra försvar att luta sig tillbaka på, men klubben har gjort trötta krisvärvningar som inte lär ge effekt. För Nürnbergs del blir det en kamp för överlevnad.

16. 1. FC Kaiserslautern (16p)
Kommentar: Har inte lyckats hitta kontinuitet i spelet vilket har resulterat i blandade resultat. Kaiserslautern har bland annat stulit poäng av Borussia Dortmund och Schalke 04 – men ligger trots detta i botten av tabellen. Under hösten har det största problemet varit målskyttet. Försvaret har agerat bra och viljan i truppen finns, utan tvivel, men det har bara blivit 13 mål på 17 matcher. Med det är FCK sämst av alla lag i Bundesliga.

Prognos: Det krävs inget geni för att konstatera att Kaiserslautern har ligans största offensiva problem (säkerligen delat med Freiburg när nu Cissé lämnar). Klubbledningen har således hämtat in två spännande anfallare i form av Nicolai Jörgensen samt Jakub Swierczok. Positiva tongångar har ekat från träningsplanerna under vintern och om någon av anfallarna börjar leverera ska FCK kunna klara sig fint – det vill säga hänga kvar i Bundesliga.

17. FC Augsburg (15p)
Kommentar: Jos Luhukay och Augsburg har under en lång tid arbetat för att förverkliga drömmen om Bundesliga. Klubbens första säsong i fotbollens finrum inleddes knackigt – och direkt dömdes laget ut ganska så ordentligt. Jag var en av dem som gjorde det, till sist. Nu undrar man dock, något hände, några nävar knöts i fickorna. ”Vi ska fasen visa att vi kan vi med”. Sagt och gjort, Augsburgs spel har sett allt bättre ut. Man var till och med nära att sno en poäng i derbyt mot Bayern München – den gången räddades rekordmästarna av Manuel Neuers fina reflexer. Sascha Mölders inledde flitigt som målskytt men det har sett tunt ut offensivt – och svajigt defensivt. Augsburg lyckas dock arbeta till sig poäng och det är nog så viktigt. Även en tråkig seger ger tre poäng.

Prognos: Man har skött sig klokt under vintern. Inga stora slevar har plockats fram och rört om i den gryta som faktiskt smakar ganska bra nu. Augsburg har lärt sig att spela tråkig men säker fotboll, det kan till och med räcka så långt att klubben återfinns i Bundesliga även nästa säsong. Det kommer dock bli väldigt tufft, och det gäller att Simon Jentzsch vaktar målet på bästa sätt. Inlånade Jan Moravek från Schalke är en underskattad spelare och kan bli viktig.

18. SC Freiburg (13p)
Kommentar: Lilla Freiburgs högflygande under Robin Dutt är över – och det med besked. Trots att laget har spelat bra fotboll har resultaten uteblivet och det syns smärtsamt tydligt i tabellen. Marcus Sorg försökte med det mesta, fick laget att spela attraktiv fotboll men det slutade oftast med platt fall. Sorg fick kicken och en handfull spelare har fått reda på att de inte är önskade längre. Bortsett från Cissé – som har gjort nio mål – saknar laget spelare som sticker ut match efter match.

Prognos: I skrivande stund bekräftar Freiburg att Demba Cissé, lagets bäste målskytt, är klar för Newcastle (så länge inte läkarundersökningen säger annat). Det är det bästa som kunde hända klubben, men också det värsta. Nu har man chansen att svetsa samman ett lag som kämpar för varandra utan divaliteter. Men man saknar å andra sidan en notorisk målskytt. Framtiden ser mörk ut, men å andra sidan oviss, och det kan vara något gott. Som ni kanske förstår är det alltså svårt att säga något om Freiburg förutom att det mesta faktiskt talar för en blytung vår som torde rendera i degradering eller möjligtvis en kvalplats.

Del två av tabellen kommer upp innan Rückrunde drar igång på fredag.

***

För övrigt vill jag även uppmärksamma den fankongress som ägde rum i Berlin under helgen. Mer än 500 fotbollssupportrar från 62 föreningar diskuterade allt från pyroteknik och våld till tv-rättigheter. Det var fansen själva som organiserade det hela (till en kostnad på mer än 30 000 euro). Det är imponerande, det är vackert. Det visar att det finns en stark vilja hos fansen att nå ut på rätt sätt. Polisen valde dock att tacka nej till inbjudan, i övrigt var samtliga berörda parter på plats. Initiativet har fått mycket beröm från DFL (ligan) och DFB (förbundet). Diskussioner fördes och fansen, däribland ultras, närmade sig de som bestämmer. Det slogs dock fast att pyroteknik är, och kommer förbli, förbjudet. Den diskussionen lär fortsätta i evigheter. Men under helgen tog man ett första steg mot förståelse – gentemot andra fans men även de som bestämmer Bra så.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB