Startsida / Inlägg

Spelarna som är viktigast för laget

av Pierre Wingren, reporter

Det känns som evigheter sedan det spelades Bundesliga-fotboll. Sanningen är att det inte ens har gått en vecka. Helt otroligt egentligen. För de som inte är fotbollsintresserade, eller intresserade av sport i allmänhet, är det säkert svårt att förstå. Att förstå de känslor som ständigt smyger omkring i hjärta och hjärna. Att förstå hur man kan längta efter och älska något så mycket – något som man oftast bara följer framför TV-skärmen och på Internet. För mig är det inte svårt. Visst kan jag tycka att mitt fotbollsintresse når absurda nivåer ibland, men det här är mitt liv. Min lycka, min kärlek. Min oro, mitt hat. Dramatik och spänning, högt och lågt. Kärleken till Bundesliga är alltid där.
Alla fotbollsintresserade har väl matcherna man tänker tillbaka på. Tre veckor tillbaka eller 13 år. Det kvittar. Vissa minnen skänker lycka och välmående, andra minnen väcker olust och man önskar att man aldrig hade börjat följa fotboll över huvud taget. Men är det inte just det som är så härligt – fotboll är känslor.
Nu kanske det låter som om att jag inte har något annat för mig, något privatliv. Givetvis har jag det. Det känns inte lika intressant att skriva om dock…

Bundesliga.de har rotat omkring i den statistiska databasen den här veckan. De har sökt efter spelare som är livsviktiga för sitt lag. Ni vet de där spelarna som utgör skillnaden mellan himmel eller helvete. Jag tänkte kort presentera de spelare som har lyfts fram, och varför.

1. FC Köln, Lukas Podolski: Har verkligen spelat bättre än på väldigt länge. Och det märks. Köln behöver Podolski. Landslagsmannen är inblandad i 19 av 28 Köln-mål. Det är en andel på 68 procent vilket är högst av samtliga spelare i Bundesliga. Imponerande och svårt att säga något annat än att Poldi är ytterst viktig för Köln.

Bayern München, Franck Ribéry: Vi vet det väl redan egentligen. Den här säsongen har München sett väldigt orörliga ut utan fransmannen med det välkända ärret. Han ligger delad etta med ett par andra lirare i assistligan (sex stycken) och har dessutom gjort åtta mål. Med det är han den målfarligaste mittfältaren i ligan. När han gör mål förlorar aldrig Bayern – 33 segrar och två oavgjorda. Mäktigt.

Borussia Dortmund, Mario Götze: Nu har Dortmund visserligen vunnit de tre senaste matcherna utan sin stjärna. Men under Hinrunde förlorade Dortmund mot Hannover och Hertha Berlin när Götze var avstängd. Det är även en kille som gör viktiga mål, som det mot München i 0-1-matchen på Allianz Arena. Gör Götze mål så förlorar inte Dortmund i Bundesliga.

Schalke 04, Klaas-Jan Huntelaar: 16 mål och fyra assist. Åtta av målen innebar att Schalke tog ledningen i matchen. Sedan säsongen 2010/2011 har Schalke tvingats klara sig utan Huntelaar i elva matcher, då har det bara blivit tre segrar. Han kanske inte ser ut att vara mycket för världen – men mål, det gör han.

Borussia Mönchengladbach, Marco Reus: Borussia Mönchengladbachs pilot, det är han som får laget att lytfa. Inblandad i 15 av 30 Gladbach-mål. Han har även flest skott och flest assist till skott (70 respektive 54). Reus har saknats två matcher och då blev det ett kryss (visserligen mot Dortmund) samt en förlust (mot Augsburg).

Werder Bremen, Claudio Pizarro: Peruanen är nästan lika viktig för Werder Bremen som Podolski är för Köln. Pizarro är inblandad i 18 av 31 mål och får därmed en siffra på 58 procent. I åtta av nio matcher där Pizarro har gjort mål så har Bremen plockat poäng (sex segrar och två oavgjorda). Det galnaste av allt är förstås det här: sedan Pizarro återvände till Bremen 2008 har laget bara vunnit fem av sammanlagt 30 matcher där peruanen har saknats.

Bayer Leverkusen, Lars Bender: Bender-tvillingarna är monster – åtminstone är deras lungor monstruöst stora. Sven Bender i Dortmund är väldigt viktig för laget, men Lars i Leverkusen spelar en ännu större roll då Robin Dutts lagbygge är svajigt. 232,4 kilometer har han sprungit totalt, vilket är det högsta värdet i ligan. I en match brände han av 13,9 kilometer. Imponerande. Och så viktig för Leverkusens spel.

För den andra lagen i ligan har Bundesliga.de plockat fram följande spelare:

Hannover 96: Mohammed Abdellaoue – målskytt.
TSG Hoffenheim: Fabian Johnson – assistkung.
VfL Wolfsburg: Mario Mandzukic: – målskytt.
VfB Stuttgart: Sven Ulreich – fantastisk målvakt.
Hamburger SV: Heiko Westermann – framstående defensiv.
FSV Mainz: Niko Bungert – framstående defensiv.
1. FC Nürnberg: Timmy Simons: – framstående defensiv.
Hertha Berlin: Raffael – beroende av hans mål.
1. FC Kaiserslautern: Christian Tiffert – måste ha idéer annars låser spelet sig.
FC Augsburg: Sascha Mölders – viktig målskytt.
SC Freiburg: Julian Schuster – spelfördelare.

Det var det hela, enligt Bundesligas statistikdatabas. Spontant hade jag i vissa fall valt andra namn. Det finns åtminstone spelare i vissa lag som känns lika viktiga. Ser vi till topplagen tänker jag exempelvis på Bastian Schweinsteiger, Mats Hummels, Marc-André ter Stegen och Benedikt Höwedes. Vidare vet jag inte om jag hade lyft fram Westermann som viktigast i HSV. Men strunt i det – det är en helt annan diskussion. Dock är det en dörr jag tänkte öppna:

– Vilka spelare tycker ni är viktigast för lagen?

Bundesliga omgång 20:

Fredag 20:30
FC Nürnberg – Borussia Dortmund
Det ska bli kallt, riktigt jävla kallt. Än så länge ser det dock ut som om att matchen blir av. Drygt minus 14 grader säger väderrapporten. Dortmund har ordentligt med självförtroende och har inte förlorat på 13 matcher. Nürnberg är i stort behov av poäng och kommer att backa hem med hela laget, som är en aning skadedrabbat. Dortmund har chansen att sätta press på övriga konkurrenter.
Dortmund har dock bara förlorat en match av de senaste 23 mot Nürnberg.

Lördag 15:30
VfL Wolfsburg – Borussia Mönchengladbach
Då var det dags för Favre, Reus och Gladbach att bryta ännu en negativ trend. I Stuttgart lyckades man, nu väntar Felix Magaths nykonstruerade Wolfsburg. Sex raka vinster har Wolfsburg mot Gladbach på hemmaplan. Men kanske blir det annorlunda nu – hemmalaget har släppt in 36 mål, bortalaget endast tolv.

TSG Hoffenheim – FC Augsburg
Det är så jämnt och olidligt spännande att även Hoffenheim, som ligger åtta, måste titta nedåt i tabellen. Mot kvalplatsen. En vinst behövs för självförtroendet och för det sista hoppet om att nå Europa League. Tåget går snart. Ibisevic har lämnat men Lakic har lånats in. Frågan är om målformen finns kvar efter ett halvår i Magaths frysbox. Augsburg har fått in spännande nyförvärv, men Moravek har dessvärre gått och blivit skadad. Koo från Wolfsburg bör däremot kunna gå rakt in i startelvan.

Hertha Berlin – Hannover 96
Nu gäller det verkligen för den redan kritiserade Michael Skibbe. En seger på Olympiastadion känns nästan som ett måste – annars är paniken och krisen total. Ingen angenäm uppgift och lite orättvist kan tyckas. Fyra defensiva spelare i form av Lell, Mijatovic, Janker och Franz saknas. Slomka och Hannover får klara sig utan avstängde Pogatetz i backlinjen. Nyförvärvet från United, Mame Biram Diouf, har fått ordentligt med lovord. Får han spela från start också?

Schalke 04 – FSV Mainz 05
Schalke har fem raka segrar på kontot och det finns inte mycket som talar för att Mainz ska orka uträtta något på bortaplan. Thomas Tuchel har dock fått tillbaka Szalai och dessutom plockat in Zidan under vintern. Lagkapten Höwedes ska kunna göra comeback, med ansiktsmask, för Schalke. Även Raúl ska kunna spela. Oavsett var poängen hamnar är det viktiga sådana.

Bayer Leverkusen – VfB Stuttgart
I Leverkusen händer det saker. Bråket mellan Ballack, hans agent och klubben har blossat upp till snart gigantiska proportioner. Nu måste Dutt fatta ett beslut – ska man omfamna Ballack detta sista halvår eller helt enkelt hänga av honom? Och hur reagerar den redan upprörda publiken? En seger känns som ett måste, särskilt då ett Stuttgart med endast en poäng på sex matcher kommer på besök. Ibisevic, Labbadias önskeanfallare, har anslutit. Då vill klubben se resultat. Två oroliga klubbar helt enkelt.

Lördag 18:30
Hamburger SV – Bayern München
Thorsten Fink satt inte på tränarbänken när München krossade HSV i höstas. Den förre München-spelaren (97-06) är säkert sugen på att knäppa sin gamla förening på näsan. Efter nederlaget mot Dortmund har Hamburg tankat nytt självförtroende i och med segern mot Berlin. Det har börjat blåsa orosvindar i München trots arbetssegern laget plockade mot Wolfsburg senast. Ribéry ifrågasätter transferpolitiken, Pranjic är förbannad och i backlinjen saknas van Buyten samt Rafinha. Och Bayern har en tunn trupp. Heynckes har en utmaning framför sig, dock torde laget vara starkt nog att klara av lite naiva HSV.

Söndag 15:30
SC Freiburg – Werder Bremen
Fyra hemmamatcher mot Bremen – 3:19 i målskillnad. Det är tydliga siffror, minst sagt. I Bremen blåser dessutom nya vindar med mittbacken Affolter och mittfältstalangen Junuzovic. Men hur länge orkar det här laget att överprestera? Freiburg kommer från en blytung förlust mot Mainz och behöver alla poäng de kan få. Har tränare Streich ett ess i rockärmen? Det får vi hoppas för Freiburgs skull. Bremen känns klart starkare och har tagit det relativt lugnt på transfermarknaden. Freiburg däremot vände upp och ned på allt – sex kom, sju lämnade. Då gäller det att det nya bygget får fart.

Söndag 17:30
FC Kaiserslautern – FC Köln
Bottenstrid. Och den här matchen blir nog väldigt speciell. Podolski saknas i Köln – och Kaiserslautern är extremt ofarliga i offensiven. Det här luktar kamp och slumpmål eller fasta situationer lång väg. Eller kommer Köln nyförvärv Chong Tese att leverera? Kommer Kaiserslauterns inlånade anfallare Sandro Wagner att leverera? Frågorna är många och svaren får vi på söndag.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB