Startsida / Inlägg

Alla övergångar i 2. Bundesliga!

av Pierre Wingren, reporter

Jag erkänner. Jag har varit på tok för dålig på att ge er lite godis från allt fantastiskt som faktiskt händer i Bundesliga två. Det är tyvärr oundvikligt på grund av att tiden sällan räcker till. Det finns så mycket jag vill skriva, analysera och dela med mig av. Mycket av tiden går endast åt till att rapportera om omgångens matcher. Jag vill ju att ni ska hänga med, kära läsare.
Zweite
Inte för att det på något sätt kompenserar för den extrema negligeringen av Bundesliga två – men här följer en kort redogörelse för vad som har hänt i klubbarna. Precis som gårdagens inlägg tar vi det lag för lag samt i den ordning de är placerade i tabellen. Jag har valt att strunta i att ta med hur mycket klubbarna gick plus eller minus på sina aktiviteter. Jag kan bara konstatera att intäkterna har varit större än utgifterna (sammanlagt) samt att det rör sig om ganska små, om än viktiga, investeringar.

Fortuna Düsseldorf

In: Timo Furuholm (FC Inter Turku), Adam Matuschyk (1. FC Köln, lån)

Ut: Marco Königs (Preußen Münster), Adriano Grimaldi (SV Sandhausen)

Kommentar: Düsseldorf har charmat en hel liga, och är lite som Mönchengladbachs motsvarighet fast i Bundesliga två. Laget borde inte ligga i topp, men man har spelat alldeles fantastisk fotboll och stått disciplinerat i försvarsspelet. Beister från Hamburg (lån) har stått för många sköna insatser och är namnet på allas läppar. Nu ansluter även Furuholm som ska bredda anfallsbesättningen och Matuschyk bidrar med Bundesliga-rutin på det centrala mittfältet.

SpVgg Greuther Fürth

In: Gerald Asamoah (kontraktslös)

Ut: –

Kommentar: Ett spektakulärt nyförvärv i form av Asamoah som kommer att bidra med tyngd och rutin i anfallslinjen. Tränare Mike Büskens har gjort ett utomordentligt jobb med Fürth som för varje säsong har tagit små, men imponerande, steg mot drömmen om Bundesliga. Nu är truppen intakt och spetsad med en Asamoah som vi vet håller Bundesliga-klass, dock dras han för tillfället med lårproblem.

Eintracht Frankfurt

In: Heiko Butscher (SC Freiburg), Martin Amedick (1.FC Kaiserslautern), Mohammad Abu (Manchester City, lån)

Ut: Theofanis Gekas (Samsunspor), Stefan Bell (Mainz 05, avslutat lån), Georgios Tzavellas (AS Monaco)

Kommentar: Man undrar ju om Frankfurt verkligen spelar i zweite? Butscher och Amedick är riktigt härliga nyförvärv. Två ledargestalter som säkert kommer att gå rakt in i startelvan. Armin Veh har verkligen ett bra lag här men det stora problemet är givetvis anfallslinjen. Måltjuven Gekas har lämnat och Frankfurt försökte pressa sina ekonomiska ramar till max för att få loss Patrick Helmes på lån. Magath sa nej. Nu gäller det att Idrissou snabbt återhämtar sig från skada och ger järnet. Spännande med unge Abu från City.

FC St. Pauli

In: Philipp Heerwagen (VfL Bochum, lån)

Ut: Rouwen Hennings (VfL Osnabrück, lån), Ralph Gunesch (FC Ingolstadt 04)

Kommentar: Jag personligen trodde, eller åtminstone kände att det fanns en risk för, att Pauli fullkomligt skulle braka ihop efter den hedersamma sortin ur Bundesliga. Men det har sett ganska bra ut. Inte lysande, men stabilt. Heerwagen ansluter till en backlinje som har varit skadedrabbad under säsongen.

SC Paderborn

In: Diego Demme (Arminia Bielefeld), Lukas Rupp (Borussia Mönchengladbach, lån)

Ut: David Jansen (Rot-Weiß Oberhausen)

Kommentar: Har säkert tankat rejält med självförtroende då man vann sista träningsmatchen mot just Düsseldorf. För mig ett lag som ligger överraskande bra till ändå, men det verkar råda lugn och ro i föreningen och det betyder mycket. Rupp kan bli ett trevligt offensivt tillskott på mitten.

TSV 1860 München

In: Guillermo Vallori (Grasshoppers Club Zürich), Maximilian Nicu (SC Freiburg)

Ut: Dennis Malura (1. FC Heidenheim), Manuel Schäffler (FC Ingolstadt)

Kommentar: Om det råder lugn och ro i Paderborn så är läget i München en rak motsats till det. Som vanligt är det ekonomin och ledarsituationen som diskuteras. Men sportsligt har man gjort ganska väl ifrån sig den här säsongen. Två nya och lite äldre försvarare kommer in.

1. FC Union Berlin

In: Tijani Belaid (Apoel Nikosia)

Ut: Halil Savran (FC Erzgebirge Aue)

Kommentar: Ser ut att kunna etablera sig i 2. Bundesliga på allvar och tar man det bara lugnt och försiktigt kan säkert mer framgång komma på sikt. Lite problem med målskyttet och det hoppas man att Belaid ska kunna bättra på.

Eintracht Braunschweig

In: Ermin Bicakcic (VfB Stuttgart), Randy Edwini-Bonsu (AC Oulu)

Ut:

Kommentar: Eintracht inleder Rückrunde mot ett annat Eintracht – Frankfurt. Då gäller det att vara på topp. Bicakcic stärker en skadedrabbad backlinje. Lille Bonsu ansluter gratis för att ge anfallet mer energi.

VfL Bochum

In: Nikoloz Gelashvili (FC Zestafoni), Michael Delura (kontraktslös)

Ut: Andreas Johansson (IFK Norrköping), Philipp Heerwagen (FC St. Pauli, lån), Matthias Ostrzolek (FC Augsburg), Chong Tese (1.FC Köln)

Kommentar: Inget kul träningsläger med mycket förluster, och ingen kul sista dag på transfermarknaden. Köln köpte loss Chong Tese och Bochum hade redan innan problem i anfallet. Ginczek är skadad och Delura plockades då in på en fri transfer. Det märks att säsongen inte har gått som man hade hoppats och några löneposter lämnade klubben.

Energie Cottbus

In: Marius Bilasco (Tianjin Teda), Uwe Möhrle (FC Augsburg)

Ut: Tobias Steffen (Bayer Leverkusen), Adi Filho, Charles Nwaogu, Mustafa Kucukovic (uppsagda kontrakt), Adam Straith (1.FC Saarbrücken, lån), Velimir Jovanovic (1.FC Magdeburg, lån), Marco Kurth (1.FC Magdeburg)

Kommentar: Även Cottbus hade siktat betydligt högre än så här. Några spelare har fått lämna för att göra framtiden mer säker. Nye tränaren Rudi Bommer har dock haft en helt vinter på sig att jobba med laget nu. Möhrle kommer säkert att höja backlinjens pålitlighet.

Dynamo Dresden

In: Clemens Walch (1. FC Kaiserslautern, lån), Vujadin Savic (Girondins Bordeaux, lån)

Ut: Cidimar (VfR Aalen)

Kommentar: Har gjort en klart godkänd säsong så här långt. Dels med tanke på att klubben kommer från 3. Bundesliga, dels med tanke på all turbulens i klubben som har handlat om publikskandaler, sura sponsorer, avstängning från DFB-Pokal och så vidare. Sportsligt har man dock skött sig mycket bra. Savic lånas in och kan mycket väl få en startplats i mittlåset.

MSV Duisburg

In: Dusan Jevtic (TSV 1860 München II), Tomasz Zahorski (Gornik Zabrze)

Ut:

Kommentar: Tungt offensivt nyförvärv i Zahorski och kanske kan han skjuta krisande Duisburg till en bättre placering. Ha i åtanke att Duisburg mötte Schalke i finalen av DFB-Pokal förra säsongen. Mycket har hänt.

FC Erzgebirge Aue

In: Halil Savran (1. FC Union Berlin)

Ut: Alban Ramaj (Carl Zeiss Jena)

Kommentar: Inte så mycket att snacka om här. Klubben ville behålla balansen i den spelartrupp som kämpar för liga-kontraktet. Förnuftigt att inte göra onödiga affärer. Savran har inte spelat allt för många matcher med Union men breddar trots allt Aues anfallslinje.

Alemannia Aachen

In: Albert Streit (kontraktslös)

Ut: Fabian Bäcker (Borussia Mönchengladbach U 23, lån), Lennart Hartmann (SV Babelsberg)

Kommentar: Enligt uppgifter har man haft ett givande träningsläger. Som jag tidigare har bloggat om står inte allt rätt till. Förhoppningsvis kan dock spelarna och ledarna sköta det sportsliga i lugn och ro. Gör väldigt intressanta värvningar, först med avdankade Odonkor och nu med Streit som har tillbringat många år i Magaths källare (dock kontraktslös sedan i somras). Vad går han för?

FC Ingolstadt

In: Adam Nemec (1. FC Kaiserslautern), Florian Heller (1. FSV Mainz 05), Manuel Schäffler (1860 München), Ralph Gunesch (FC St. Pauli), Marc Hornschuh (Borussia Dortmund, lån)

Ut: Romain Dedola (SSV Jahn Regensburg), Edson Buddle (kontraktslös)

Kommentar: På lördag väntar Düsseldorf. Då gäller det att tränare Tomas Oral har lyckats integrera samtliga nyförvärv. Visst har lönekostnaderna ökat – men man har plockat in otrolig kvalitet för en spottstyver. Det här kan rädda klubbens överlevnad i 2. Bundesliga.

FSV Frankfurt

In: Chadli Amri (1. FC Kaiserslautern, lån), Ilian Micanski (1.FC Kaiserslautern, lån), Michael Görlitz (Halmstads BK), Dennis Cagara (Lyngby BK), Stefan Hickl (Kickers Offenbach)

Ut: Mike Wunderlich (Viktoria Köln), Andreas Dahlén (uppsagt kontrakt)

Kommentar: Två nya anfallare (Amri, Micanski) ska skjuta nytt liv i ständigt kämpande FSV Frankfurt. Halmstad-bekantingen Görlitz stärker högerkanten i utbyte mot svenske Dahlén egentligen.

Hansa Rostock

In: Freddy Borg (Östers IF), Marek Janecka (FC Zlate Moravce)

Ut:

Kommentar: Lite i skymundan har alltså ännu en svensk sökt sig till den härliga tyska fotbollen. Borg provtränade med Rostock en tid och lyckades övertyga tillräckligt mycket för ett kontrakt. För Rostock gäller det att tränare Wolfgang Wolf får det sjunkande skeppet att flyta igen. Han själv säger att laget har tankat självförtroende under vintern.

Karlsruher SC

In: Makhtar Thioune (Molde FK), Ionut Rada (CFR Cluj), Bakary Soumare (US Boulogne, lån), Alexander Stolz (VfB Stuttgart), Ilias Charalambous (Alki Larnaka), Boubacar Fofana (Gondomar SC, lån)

Ut: Anton Fink (Chemnitzer FC), Niklas Hoheneder (RB Leipzig)

Kommentar: Stackars KSC. Vad har hänt med denna klubb som var i Bundesliga för inte alls längesedan? Man spelar harmlöst och trött. Nu har man värvat ordentligt och då gäller det att visa resultat – annars undrar jag om klubben egentligen överlever rent ekonomiskt (utan att ha koll på hur mycket lön de nya kvitterar ut). Det är framför allt defensivt man har stärkt upp under vintern vilket är helt rätt då man har släppt in hela 43 mål.

Fakta hämtad från transfermarkt.de och bundesliga.de

För den som inte kan få nog av fotboll så drar alltså 2. Bundesliga igång redan imorgon, fredag, med tre matcher klockan 18:00.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB