Startsida / Inlägg

Är Bayern redan vidare?

av Pierre Wingren, reporter

I San Siros skugga spelas en trevlig match mellan Olympique Marseille och Bayern München i kväll. På Stade Velodrome inför galna franska supportrar. Franck Ribéry får återvända till den arena där han en gång slog igenom.

Bastian Schweinsteiger följde med laget till Frankrike och kan förhoppningsvis göra en efterlängtad comeback. Bara det faktum att han är på plats betyder nog en hel del för Bayern München. En fältherre är aldrig fel att ha med sig.

Vidare kan vi konstatera att det mesta talar för att målsprutan Mario Gomez snart förlänger sitt kontrakt. Anfallaren har stänkt in 36 mål på 39 tävlingsmatcher den här säsongen för Bayern. Det är han och Schalkes Klaas-Jan Huntelaar som spelar i en egen liga. Gomez nuvarande kontrakt går ut sommaren 2013, men klubben vill förlänga till 2016. Mario Gomez själv, samt hans agent, låter väldigt positiva och det mesta verkar handla om att kontraktet ska skrivas på helt enkelt. Kanske glömde Nerlinger sin penna hemma i Tyskland?

Kvällens två matcher bjuder dessutom på en match mellan matcherna. Nämligen kampen om skytteligatiteln i Champions League. Barcelonas Lionel Messi har mäktat med hela tolv fullträffar – Mario Gomez står på imponerande tio. Mot Basel blev Gomez den förste tyske spelaren att göra fyra mål i en och samma Champions League-match.

Men det där är förstås mindre viktigt än att faktiskt vinna matchen, eller åtminstone få med sig ett oavgjort resultat hem till södra Tyskland. Olympique Marseille är inget skitlag bara för att det inte går som det ska i ligan och franska cupen. Det vore en sanslöst dum underskattning. Fransmännens förstemålvakt, Steve Mandanda, är avstängd i kväll och tränaren Didier Deschamps har bestämt sig för tredjemålvakten Elinton Andrade, 32. Brasilianaren har inte spelat en enda match den här säsongen och har över huvud taget bara spelat åtta matcher för Marseille sedan 2009. Inte så konstigt förstås.

Varför väljer Deschamps Andrade då, och inte andremålvakten Gennaro Bracigliano? Tja, det är väl magkänslan som avgör framför allt. Men även cup-matchen mot US Quevilly (från division tre) kan väl ha spelat in i valet av målvakt. Bracigliano vaktade målet i 2-3-förlusten och imponerade knappast. Tvärtom.

Deschamps fick förstås frågan: ”Är inte valet av Andrade en risk?”

Svaret: ”Vad är en risk? Förstemålvakten är inte tillgänglig”.

Tja, det är ju sant.

Olympique Marseille är alltså drabbat av spelarbortfall och en urusel form. Det ser inte bra ut. Bayern München däremot har hittat formen, har öst in mål och Jupp Heynckes har inte särskilt mycket huvudbry gällande startelvan. Franck Ribéry spelar som någon slags Fotbollsgud och det mesta känns väldigt harmoniskt i München just nu. Det är givetvis så att Bayern München är, och ska vara, stora favoriter i kväll. Det är dock en kvartsfinal i Champions League vi talar om. Marseilles ligaform behöver inte betyda sett skit, snarare kan det ge en positiv effekt. Spelarna behöver inte tänka på ligan, utan kan i stället spela ut i Champions League mot ett lag som är klara favoriter. De har inget att förlora, men kvalitet nog att vinna.

Marseilles vilja att spela tätt och stänga ner ytor för att sedan sticka på blixtsnabba kontringar passar inte München alls. Bayern måste vara väldigt vakna och utnyttja sina chanser. Bayern kan, och ska, vinna det här dubbelmötet. Men varför låter det som om att det redan är klart?

Från spelar- och ledarhåll låter det inte så – vilket givetvis är positivt. Man har lärt sig att respektera sitt motstånd och inte underskatta det. Lyssnar man däremot på diverse journalister, experter, fotbollsälskare, supportrar och vilken tänkbar målgrupp som helst, så är Bayern redan i semifinal. Hur kan det vara så? Ingen ska försöka lura mig att fotbollen är så förutsägbar att Bayern redan står i semifinal mot Real Madrid? Visst ska Bayern München ta sig vidare, men det kan väl aldrig betyda att de har tagit sig vidare på förhand?

Vem trodde, i ärlighetens namn, att Schalke 04 skulle spela semifinal mot Manchester United förra året? Schalke var för tusan nära att åka ur Bundesliga förra säsongen! Varför skulle inte Marseille kunna chocka Bayern i kväll? Eller rentav på Allianz Arena?

Med det sagt så tror och hoppas även jag på att Bayern München vinner det här dubbelmötet. Finalen på Allianz Arena skulle då vara ett steg närmre. Men klart är det först när domaren har blåst av matchen i München.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB