Startsida / Inlägg

En total kross – FCB lever

av Pierre Wingren, reporter

Först och främst måste jag ge FC Basel en eloge. Det här laget har verkligen levererat på max i ligan så väl som i Champions League. Basel tog sig vidare tillsammans med Benfica och jättarna Manchester United fick nöja sig med spel i Europa League. Det kanske mest fantastiska är att Basel tog sig vidare, charmerade stora delar av Europa, genom att spela sin egen fotboll. Man har spelat positiv, smart och skicklig fotboll. Anfallen har varit en fröjd att se, försvarsarbetet har överglänst många storlag och man har visat så mycket hjärta. Basel har gjort det riktigt bra den här säsongen. Men i kväll räckte det inte. Inte ens nästan. Basel krossades av jättarna från Bayern.

Bastian Schweinsteiger är tillbaka från sin skada men startade ändå på bänken. David Alaba fick åter ta plats till vänster i backlinjen medan Philipp Lahm spelade till höger. Och det här är ju lustigt. I somras fick man nästan känslan av att Joachim Löw och Bayern tillsammans har kommit överens om att Lahm ska spela till vänster. Men när det började brinna i knutarna skickade Jupp Heynckes över Lahm till högerkanten. Ett genidrag givetvis. Men varför har vi behövt lida av Lahm till höger, när alternativen till vänster är bättre i landslaget och i Bayern München? Nåja.

Det märktes omgående att Basel inte hade samma självklarhet i sin speluppbyggnad. Bollarna fastnade inte på spelarna och Robben, Müller samt Ribéry kändes plötsligt mycket bättre än i Basel när schweizarna vann med 1-0.

Arjen Robben gjorde 1-0 med ett kallt avslut, men chansen i sig uppstod efter lite tur. Då hade tio minuter gått. Sedan stod matchen och vägde ett tag till, även om München var dominanta. Strax före halvtid kom så Thomas Müllers fina 2-0-mål och Mario Gomez gjorde 3-0.

I andra halvlek fortsatte hemmalaget att dominera och nästintill förnedra FC Basel. Kort och gott på grund av att München gjorde det så otroligt bra. Det var fotboll direkt från skolboken. Man undvek att gå bort sig, men skapade ändå ett ohyggligt tryck framåt. Franck Ribéry hittade lekhumöret i andra halvlek och stod för ett par riktigt fina aktioner – sånt som bara han kan göra. Gomez, Gomez, Gomez och Arjen Robben avslutade målskyttet för Bayern. 7-0. 7-1 totalt. Och Basel var förnedrat i München. På Allianz Arena där finalen ska spelas i maj. Basel försökte verkligen, men München var klasser bättre. Basel fick en lektion i hur fotboll ska spelas, hur ett riktigt storlag pulveriserar sitt motstånd. Nu ska vi komma ihåg att Bayern spelade på hemmaplan, där man är riktigt bra. Men så här bra?

I lördags vann man mot Hoffenheim med 7-1. Nu blev det 7-0. Det resulterar i 14 gjorda mål på två hemmamatcher. Ett insläppt. Och det där insläppta målet var faktiskt ett självmål.

Framtiden får väl utvisa om Bayern München nu har hittat den formen som lämnade laget strax innan juluppehållet. Om den är tillbaka – då är Bayern München ett av Europas absolut bästa lag. När det här laget anfaller kan man tro att man tittar på en Fifa-match på en spelkonsol. Är det inte vansinnigt läckert så är det vansinnigt smart. Så smart att det inte borde gå att genomföra i praktiken.

Nu har Bayern München tagit säsongen dit de vill. Laget är vidare i Champions League, drömmen om en final lever och hedern är återställd. Dessutom har spelarna tankat absurt mycket självförtroende och läget i ligan kunde knappast varit bättre. Bayern ligger fem poäng bakom Borussia Dortmund. Och när pressen är som störst, då är Bayern som bäst.

Det gäller bara att hålla huvudet kallt nu. Jupp Heynckes och Bayern München har bevisat att man kan. Att man kan spela strålande fotboll som får andra lag att tappa andan och dregla. Att man kan komma tillbaka efter en tuff period. München är där nu – nu gäller det att hålla sig kvar. Kvällens match var en uppvisning och en bra start på kommande äventyr.

För övrigt: Hur fasen kan Alexander Freis mål bli bortdömt? Det var ju inte ens nästan hands i den tidigare situationen. Det där var så tråkigt att se. Lyckligtvis stod väl redan 5-0 då, så slaget var redan förlorat.

Även Jerome Boateng åkte på ett felaktigt gult kort då domaren tyckte sig se en hand på bollen.

Nåja. Bayern München är tillbaka. Och det med besked.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB