Startsida / Inlägg

Löw har två stora frågetecken

av Pierre Wingren, reporter

Vad gör vi med Bastian Schweinsteiger? Och vad fasen gör vi med backlinjen? Det är vad Joachim Löw funderar på. Tror jag. Hoppas jag.

Ikväll väntar en sista träningsmatch innan EM drar igång. Israel besöker Leipzig och det enda vi vet med säkerhet är att Philipp Lahm ska spela till vänster i backlinjen den här matchen. Därmed inte sagt att han gör det när Tyskland inleder mot Portugal i EM. Löw och Bierhoff är nöjda med förberedelserna inför turneringen, man är nöjda med hur spelarna har presenterat sig och man är nöjda med hur Bayern-killarna ha integrerats i truppen nu. Betydelsen av förlusten mot Schweiz har tonats ner, men inför kvällens match vill Bierhoff att Tyskland visar framfötterna och spelar bättre fotboll.

Samtidigt ska man inte bli orolig om matchen inte är till belåtenhet. Det känns lite tyskt på något vis att spela dålig inför en stor turnering, bara för att kunna resa sig som ett sårat rovdjur och slita motståndarna i stycken. Dock finns det faktiskt två saker att oroa sig över – och det är just härföraren Schweinsteiger samt backlinjen.

Löw har ännu inte bestämt sig för vilka som ska få inleda mot Portugal. Vilken kant ska Lahm spela på? Det här gör givetvis spelarna osäkra och minskar dessutom möjligheten till ett gott samspel inför EM. Ingen vet vem som ska få förtroendet förutom Lahm – men han vet inte på vilken kant.

Försvaret är Tyslands svagaste punkt för en gångs skull. Och inte bara backlinjen. Hela laget tycks ha glömt bort hur man spelar försvarsspel. Det är oroväckande, helt klart. Förbundskaptenen själv är jättenöjd med spelarna han har till förfogande, men han kan inte bestämma sig för vilka som är bäst, eller vilka som passar bäst ihop. Förhoppningsvis får vi något svar på det ikväll.

Det andra stora frågetecknet är hur Bastian Schweinsteiger ska hanteras. Han är inte lagkapten, men han är ändå den stora ledaren på plan. Det är han som bestämmer tempot, det är han som är navet på mitten, det är han som eldar på sina medspelare. Den gode Bastian har en besvärlig tid bakom sig med olika skador, och även om det såg allt bättre ut mot slutet av säsongen så ska ingen tro att Bastian var tillbaka i gammalt gott slag. Han nådde kanske upp i 90 procent av sin förmåga – det är inte gott nog för ett tyskt EM-lag.

Han hade garanterat hittat formen lagom till sommaren EM om det inte vore för hans krånglande vad. Schweinsteiger tränar på egen hand, försöker att bli av med vad-problemen. Med största sannolikhet missar han kvällens match. Det finns till och med en risk för att han missar öppningsmatchen mot Portugal. Även om han skulle bli fullt frisk så kommer han inte att vara i sitt livs form. Det är ett stort problem för Löw. Ska han redan nu söka efter en passande ersättare och låta Bastian vila i första matchen? Eller ska han tro på att Bastian presterar så bra som vi alla hoppas redan mot Portugal? Och om han missar matchen – ska då Toni Kroos eller Ilkay Gündogan få chansen? Även det här är en fråga som vi förhoppningsvis får svar på ikväll.

Om Gündogan eller Kroos imponerar tillräckligt mycket vore det nog klokt av Löw att skänka sitt förtroende till en av dem. Så att de vet vad som gäller, så att de är helt redo att gå in och prestera när det gäller som mest.

Jag hoppas att någon eller några spelare utmärker sig ikväll. På ett bra sätt vore givetvis att föredra för Tysklands skull, men om någon utmärker sig negativt kan även det vara till hjälp.

Kicker tror att Tyskland startat så här mot Israel:

Neuer
Boateng, Mertesacker, Hummels, Lahm
Khedira, Kroos
Müller, Özil, Podolski
Gomez

Klockan 20:30 som sagt – ge oss några svar nu, Tyskland.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB