Startsida / Inlägg

Har vi koll på elvan nu?

av Pierre Wingren, reporter

Det var inte mycket att hurra över, men kanske inget att sörja över heller. 2-0 mot Israel, två snygga mål av Mario Gomez och Andre Schürrle. Motståndarlaget brydde sig mest om stå kompakt och försvara sig mot ett spelmässigt överlägset Tyskland. Visst borde det kanske ha blivit fler tyska mål, men jämfört med matchen mot Schweiz var åtminstone organisationen bättre. Jag är inne på Joachim Löws linje: jag är inte orolig, men jag är inte helt nöjd heller.

Positiva nyheter från landslaget förresten: Bastian Schweinsteiger ska kunna träna med laget på måndag. Det återstår dock att se i vilken form han är. Problemet just nu är väl att Toni Kroos inte var jättebra i en ganska enkel mittfältsmatch mot Israel. Vi har alltså fortfarande inte få ett svar på frågan vem som ska starta av dem två.

Löw valde att spela med en backlinje bestående av Jerome Boateng till höger, Per Mertesacker och Holger Badstuber som mittbackar och lagkapten Philipp Lahm till vänster. Det fungerade bra, Boateng visade att han håller hög klass som ytterback – åtminstone i en sån här match. Med största sannolikhet är det dessa fyra spelare som får inleda mot Portugal.

Eller är Löw så lurig att det egentligen är Mats Hummels som är given, och att Badstuber och Mertesacker gjorde upp om sista platsen? Nja, jag tror inte det. Hummels var inte glad efter matchen, så han kan knappast ha fått något positivt besked av Löw tidigare under veckan.

Sami Khedira känns given, han är ett lokomotiv som Tyskland har stor nytta av. Jag hoppas att Schweinsteiger är pigg nog att starta mot Portugal för annars får Tyskland ett oangenämt problem. I en intervju med Kicker säger Löw att försvararna måste kunna vinna sina närkamper på egen hand. Och det är givetvis helt rätt – och det är därför vi troligtvis inte ser Marcel Schmelzer i startelvan. Men att han i samma intervju menar att understödet från mittfältarna inte är viktigt oroar mig. Med ett sådant spel, en sådan inställning, så vinner man inga titlar i ett EM. Mot Portugal och Holland kommer det inte att hålla. Därför vill jag se Khedira och Schweini på mitten – eftersom att de två faktiskt tar ett defensivt ansvar, vare sig Löw vill det eller ej. Det känns oerhört viktigt just nu.

Vi vet att Tyskland kan ösa in mål, offensivt är alternativen många. Oavsett hur kul, vackert och underbart det är med offensiv fotboll så får inte Löw och laget glömma bort defensiven. Till och med en hyllad nation som Spanien har vunnit sina mästerskap tack vare en gedigen defensiv.

Landslagströja 2012
Adidas räknar med att sälja en miljon matchtröjor i Tyskland den här sommaren.

Lukas Podolski då, ska han starta? Prinsen av Köln har inte imponerat tillräckligt mycket på mig, men att döma av uppställningen mot Israel så tyder det mesta på att VM-laget kommer att spela mot Portugal. Det mesta tyder på att Miroslav Klose går före Mario Gomez, det mesta tyder på att Müller, Özil och Podolski får chansen från start. Och det mesta tyder väl på att Khedira bildar mittfältsduo med Schweinsteiger. Det är backlinjen som förändras jämfört med VM. Friedrich ut och Badstuber in, Lahm till vänster och Boateng till höger.

Alltså, trolig EM-startelva:

Neuer
Boateng, Mertesacker, Badstuber, Lahm
Khedira, Schweinsteiger/Kroos
Müller, Özil, Podolski
Klose

Bänkspelarna med störst chanser till en hygglig speltid i EM? Mario Gomez, Mario Götze, André Schürrle, Marco Reus, (Toni Kroos). Tror jag. Men Löw är alltid god för en eller ett par överraskningar. Och just nu känns det mer ovisst än på väldigt länge, det är just därför jag tror att Löw väljer internationell erfarenhet och ett samspelt lag före någonting annat.

Det som känns mest givet just nu är att Borussia Dortmund-spelarna kommer att få snålt med speltid. Och det ska bli intressant att se vad det får för betydelse till nästa säsong. En önskan om att röra på sig? Knäckt självförtroende?

Men att börja oroa sig inför EM känns inte aktuellt. Matchen mot Portugal känns dock väldigt avgörande. Är automatismen tillbaka? Organisationen? Kloses kyla framför mål? Schweinsteigers vad?

Det hör nämligen till att Tyskland strular till det i en träningsmatch precis innan en stor turnering. Inför VM i Sydafrika vann tyskarna dock sina matcher, men annars har vi 2-2 mot Vitryssland (2008), 2-2 mot Japan (2006), 0-2 mot Portugal (2004), 0-1 mot Wales (2002). Inför EM 2000 vann tyskarna dock sina två generalprov – och det slutade med stor besvikelse och bara ett poäng i gruppspelet.

Låt oss lite försiktigt optimistiskt blicka framåt mot Portugal-matchen. Det här kan bli ett förbannat stort och trevligt äventyr för Tyskland. Men alla måste vara införstådda med att det kan få ett abrubt slut, så låt oss få se ett lag, ett kollektiv, spetsat med individuell klass.

Hur tror ni att Löw resonerar angående startelvan?

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB