Startsida / Inlägg

Säsongens 30 bästa spelare – del 1

av Pierre Wingren, reporter

Ännu en lista som i det närmaste är omöjlig att sammanställa. Men jag tänker att den kan ge upphov till en intressant diskussion åtminstone. Här har jag försökt att väga in spelarnas individuella prestationer, men även deras betydelse för laget och förutsättningar att lyckas. En del spelare som är med på listan har varit skadade eller bänkade under vissa delar av säsongen – och det här gör givetvis att de inte får en fullt så framskjuten plats på listan. Vidare premieras en jämn nivå i spelarnas insatser och det intressanta är vad spelarna har uträttat i Bundesliga.

Det finns förstås en hel drös med spelare som hade kunnat ta sig in på listan istället för de som nu kommer att nämnas, men som sagt, det här är nästan omöjligt. Jag gillar inte att göra en sån här lista då jag egentligen bara kan misslyckas. Den här säsongen har dessutom bjudit på väldigt många fina och konstanta insatser av en mängd spelare, det har försvårat. Så därför säger jag tack till 1. FC Kaiserslautern som var urusla från drag ett. Tack.

Det känns trist att spelare som Tony Jantschke, Roman Neustädter, Cedric Makiadi, Serdar Tasci, Simon Jentzsch, Jermaine Jones med många andra inte får ett erkännande för sina prestationer. Men alla kan tyvärr inte få plats.

I dag börjar vi med spelarna på plats 30 till 16.

30. Ilkay Gündogan, Borussia Dortmund
Gündogan knep den sista platsen på listan och det ska han tacka sin vårsäsong för. Sedan mars månad har Gündogan fått hela Dortmund med omnejd att glömma Nuri Sahin. Smarta passningar, bra teknik och stark i närkamperna. Eller för att citera Löw ”som en liten Schweinsteiger”.

29. Jan Schlaudraff, Hannover 96
Lite som Arango och Kroos. En gudabenådad fotbollsspelare som tyvärr glömmer bort att spela ibland. Men när han väl gör det är det vackert, skickligt och smart. En viktig kugge för Hannover då han kan låsa upp stängda matcher.

28. Martin Harnik, VfB Stuttgart
Harnik eller Ibisevic? Det blev Harnik grundat på att han har varit viktigare sett över hela säsongen. Österrikaren är ständigt i rörelse och har varit nyttig för Stuttgart hela säsongen. Man kan alltid lite på honom och hans smått otroliga 17 mål och åtta assist talar för sig.

27. Lars Bender, Bayer Leverkusen
Fick sitt riktiga erkännande den här säsongen när han klev fram och var viktigare, och mer given, än Simon Rolfes och Michael Ballack. River och sliter precis som sin tvillingbror. Ett outtröttligt kraftverk som hjälper till offensivt och defensivt.

26. Claudio Pizarro, Werder Bremen
Vad vore Bremen utan Pizarro de senaste säsongerna? Inte mycket. Även i år har Pizarro varit helt galet nyttig för sitt Bremen. Hans 18 mål och tio assist är en stor anledning till att klubben inte har behövt kämpa för sin överlevnad.

25. Sokratis, Werder Bremen
Sokratis, hånad och bespottad i Italien, anslöt till ett traditionsenligt virrigt Werder-försvar. Greken har dock varit en av ljuspunkterna den här säsongen. Ger allt, stark i närkamperna och flexibel positionsmässigt. Har tillsammans med Pizarro för hindrat ett förfall.

24. Philipp Wollscheid, 1. FC Nürnberg
En av spelarna som har räddat kvar Nürnberg. När läget är tufft kan man alltid lita på den unge mittbacken som har vunnit 70 procent av sina dueller den här säsongen. En otroligt duktig mittback som nästa säsong återfinns i Bayer Leverkusen.

23. Lukas Podolski, 1. FC Köln
Kölns prins är anledningen till att klubben höll sig flytande så länge som de ändå gjorde. 18 mål av Kölns 39 gjordes av Podolski, och dessutom stod han för sju assist. Oumbärlig men nu lämnar det sjunkande skeppet för Arsenal.

22. Juan Arango, Borussia Mönchengladbach
Lucien Favre har verkligen fått fart på Arango, som tidigare såg så slö ut. Han har varit en väldigt viktig del i Gladbachs offensiva spel och satt igång många anfall och även frispelat sina kamrater. Elva assist och några läckra frisparkar.

21. Raúl, Schalke 04
Det som har gjort Raúl så bra och viktig den här säsongen är hans förmåga att träda fram när ingen annan lyckas med det. Han har säkrat en hel del vinster, men även bjudit oss på sann fotbollskonst. 15 mål och fem assist lämnar han Schalke med. En sann artist.

20. Philipp Lahm, Bayern München
En spelare som aldrig skämmer ut sig och som är viktig för Bayerns försvarslinje. När han stöter fram i offensiven ställer det till med problem för motståndarna. Men det här har inte varit hans starkaste säsong i karriären. Lite smått otroligt så rör Lahm bollen en gång per minut i snitt och är säker i sitt passningsspel.

19. Holger Badstuber, Bayern München
Bayern Münchens försvarsgeneral som får sina mittbackskollegor att se bra ut. Är robust i kroppen och en riktig vinnarskalle som ryter till när det behövs. Säker med bollen och stark i närkamperna. När tempot är högt ser det ibland jobbigt ut, vilket kan förklara de fem gula korten. En framtida general i Bayern.

18. Roman Weidenfeller, Borussia Dortmund
Ännu en tysk målvakt som har haft en fantastisk karriär men saknar spel i landslaget. Han skulle skaffat sig ett svenskt medborgarskap. Har räddat nästan 80 procent av alla skott och hållit nollan 15 matcher den här säsongen. Blir bättre för varje säsong.

17. Dante, Borussia Mönchengladbach
Så viktig för Favres disciplinerade försvar och är en spelare som inte lägger några fingrar emellan. Ibland kan han nästan spela för tufft men gör det oftast smart så att domaren inte märker något. En ledargestalt i backlinjen och kommer att representera FC Bayern nästa säsong.

16. Bastian Schweinsteiger, Bayern München

Vi har med all tydlighet fått se exakt hur viktig Bastian är för Bayerns spel. Tyvärr förstördes säsongen av skador och det drabbade klubben hårt. Lahm är kapten på papperet, men Schweinsteiger är ledaren på plan. Vinner närkamper, fyller på framåt och förfogar över ett säkert passningsspel. Styr tempot.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB