Startsida / Inlägg

Säsongens 30 bästa spelare – del 2

av Pierre Wingren, reporter

I dag kör vi vidare med topplistan, och avslutar med de 15 bästa spelarna. Som jag skrev i inlägget nedan så har det varit en närmast omöjlig uppgift, som vanligt. Men här har ni säsongens bästa spelare i Bundesliga. Diskutera gärna!

15. Toni Kroos, Bayern München
Har fått spela som offensiv mittfältare bakom Gomez, men även som central mittfältare bredvid Gustavo – och där gör han sig bäst. Har ett fantastiskt spelsinne och ett härligt tillslag på bollen. Problemet är att han ibland ser lite arrogant ut eftersom att han vet hur bra han egentligen är.

14. Marc-André ter Stegen, Borussia Mönchnengladbach
Om den unge målvakten fortsätter att utvecklas som han har gjort så är han snart världens bäste. Står för otroliga räddningar, har en god speluppfattning, trygg med fötterna och stark efter linjen. Har haft ett bättre försvar framför sig än Leno och Ulreich dock.

13. Jakub ”Kuba” Blaszczykowski, Borussia Dortmund
När han väl fick förtroendet från start hittade Kuba den formen som alla supportrar har drömt om i flera säsonger nu. Ingen saknade längre Mario Götze (som för övrigt mister sin plats på listan och ersätts av just Kuba). Ständigt i rörelse, snabb och med nytt självförtroende. Sex mål och tio assist.

12. Mario Gomez, Bayern München
Det är många som är besvikna på Gomez då han har bränt en hel del chanser, särskilt i viktiga matcher. Men han har också öst in mål (26 stycken) och har varit viktig för Bayern sett över hela säsongen. Likt ingen anfallare i världen har han förmågan att stå på rätt plats vid rätt tillfälle. En kung i straffområdet.

11. Ron-Robert Zieler, Hannover 96
129 räddade skott den här säsongen, det är mer än vad någon annan målvakt lyckats med i Bundesliga. Fina reflexer och härlig kommunikation med backlinjen. Kan förbättra sin utrusningar en aning. En målvakt att lita på.

10. Sebastian Kehl, Borussia Dortmund
Vilken återuppståndelse vi har fått se. Kaptenen är tillbaka – och det med besked. Har guidat sitt unga lag genom årets rekordsäsong och gjort det med pondus, rutin, kamp och vilja. En ledargestalt som har dominerat mittfältet.

9. Klaas-Jan Huntelaar, Schalke 04
En jobbig och lite skadedrabbad första säsong i Schalke följdes upp av en fenomenal säsong. Huntelaar är den största anledningen till Schalkes framgång, det är inte många chanser holländaren missar (särskilt om vi jämför med Gomez och Lewandowski). 29 mål och 13 assist. Fantastiskt bra.

8. Robert Lewandowski, Borussia Dortmund
Stor, stark, snabb och löpvillig. En riktig atlet till anfallare som sliter för laget, fick sitt genombrott den här säsongen när Barrios gick skadad. 22 mål och tio assist utan att ha tagit hand om någon straff. Avgör viktiga matcher.

7. Bernd Leno, Bayer Leverkusen
Ung men ändå så stabil, orutinerad men ändå så lugn. Flera gånger den här säsongen har han räddat sitt Leverkusen med sina fantastiska parader. Tänk vilka målvakter Tyskland förfogar över – Leno är inte ens en av fyra målvakter i Löws EM-trupp.

6. Lukasz Piszczek, Borussia Dortmund
Han har verkligen exploderat under Klopps styre i Dortmund. Den här säsongen har han varit fenomenal och springer upp och ner längs högerkanten i 90 minuter och bidrar starkt till att lagets offensiv blir svår att försvara sig mot. Polacken har hyllats som en av världens bästa ytterbackar av sin tränare, och Real Madrid har anmält sitt intresse. Åtta assist och fyra mål och endast ett gult kort. Explosiv, outtröttlig och konstant.

5. Shinji Kagawa, Borussia Dortmund
Det är trist att ligans kanske störste artist lämnar oss. Den lille japanen har varit fenomenal och räddat Dortmund gång på gång när motståndarna har försvarat sig med hela laget. Han är så smart, hittar fria ytor, ser passningar som ingen annan ser och gör viktiga mål. En väldigt speciell fotbollsspelare med unika egenskaper.

4. Sven Ulreich, VfB Stuttgart
Man kan väl säga att många målvakter hade varit lyckliga om de hade varit lika bra som Sven Ulreich är när han är som sämst. Åtminstone den här säsongen. Ulreich har knappt haft några svackor, han har gjort massivs med jätteräddningar, omöjliga räddningar, utstrålat pondus och utvecklat sitt spel i luften. Glöm ej heller att Leno inte har förärats med ett lika bra försvar framför sig som ter Stegen, Weidenfeller eller Neuer. En bortglömd stormålvakt – som så många andra tyska målvakter.

3. Mats Hummels, Borussia Dortmund
Bundesligas bäste mittback – i år igen. Han är den mest komplette i Bundesliga och håller jämna steg med de bästa i världen. Den här säsongen har han dessutom utvecklat sitt offensiva spel i samband med Nuri Sahins övergång till Real Madrid. Han sätter igång spelet, fyller på framåt, vinner nickdueller, vinner närkamper och framför allt gör han sina bästa matcher när motståndet är toppkonkurrenter som Bayern München. 80 procent av Hummels passningar gick fram, endast 20 närkamper slutade med att domaren blåste mot Hummels och endast ett gult kort. Världsklass.

2. Franck Ribéry, Bayern München
Äntligen har fransmannen hittat tillbaka till den lysande form han var i innan Louis van Gaal kom. När Ribéry är på spelhumör så är han en av världens absolut bästa spelare. Ribéry har stundtals haft lekstuga med motståndarna den här säsongen och är en av Europas poängkungar. Tolv mål och 20 assist i Bundesliga talar för sig. Det som Ribéry kanske har gjort allra bäst den här säsongen är att han har avgjort en hel del matcher. Många gånger har han varit tungan på vågen för FC Bayern. Snabb, teknisk, god arbetsmoral och ett finfint spelsinne. Världsklass.

1. Marco Reus, Borussia Mönchengladbach
Visst hade han en svacka när hela Gladbach, utan Patrick Herrmann, hade en svacka. Men Reus har fortsatt att utvecklas sedan han kom till klubben från Ahlen 2009. Den här säsongen blev hans stora genombrott. Han spelade på kanten och han spelade även centralt. Det kvittade egentligen vart Lucien Favre placerade Reus – han var ständigt spelbar, säker med bollen, en duktig framspelare och en magnifik avslutare. Rörelse, teknik och översikt. Reus är den som har betytt mest för Gladbachs succésäsong. Utan hans 18 mål och 12 assist skulle Gladbach ha 22 poäng mindre. Lägg därtill att nästan 80 procent av hans passningar gick fram. Lämnar ett tomrum efter sig.

Och nu undrar jag förstås om ni håller med? Vilka spelare saknas, vilka ska bort? Hur hade er bästa elva sett ut?

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB