Startsida / Inlägg

Bundesliga fortsatt i topp efter gruppspelet

av Pierre Wingren, reporter

Gruppspelsfasen är över och nu dröjer det två år innan vi får en sommar fylld av fotboll varje dag. Somliga tycker att det är skönt, andra lider. I morgon kliver Tyskland in i slutfasen av detta EM och Grekland står för motståndet i kvartsfinalen.

Så för att sysselsätta mig med något i dag har jag följt upp den statistik som jag publicerade efter två omgångar av gruppspelet. Nu är det alltså dags att ta en titt på hur det ser ut efter gruppspelsfasen.

Och så här ser poängskörden ut efter tre omgångar:

Bundesliga: 12 mål & 8 assist (44 deltagande spelare) (0,454 poäng per spelare)

Premier League: 17 mål & 12 assist (72 deltagande spelare) (0,402 poäng per spelare)

La Liga: 7 mål & 5 assist (33 deltagande spelare) (0,363 poäng per spelare)

Serie A: 5 mål & 4 assist (30 deltagande spelare) (0,3 poäng per spelare)

Ligue 1: 1 mål & 3 assist (23 deltagande spelare) (0,174 poäng per spelare)

Bundesliga är fortfarande den liga som har samlat flest poäng per spelare, Premier League befäster sin andraplats och går på attack. I botten har Serie A passerat Ligue 1.

För Bundesligas del så är det framför allt Tyskland, Tjeckien, Kroatien och Polen som har plockat in poäng. Två av dessa nationer har fått lämna turneringen, men en kille som Mario Mandzukic kan nog vara säker på att han slipper Felix Magath nästa säsong.

Fotnot: givetvis är det så att alla ligor har spelare som enbart har fått sitta på bänken eller representerat mindre lyckade nationer. Det här är helt enkelt en generell bild över vilket inflytande de olika storligornas spelare har haft på turneringen. Ett underlag för en diskussion helt enkelt.

***

I morgon väntar alltså Grekland. Ett defensivt präglat landslag som förvånansvärt nog lyckades ta sig till kvartsfinal. Vad som hände vet jag egentligen inte, men grekerna har spelat en disciplinerad fotboll och varit löjligt effektiva framför mål. Det är beundransvärt. Jag gläds med det grekiska folket, jag hoppas att framgången kan få dem att glömma vardagsproblemen för ett tag. Jag hoppas att de tyska och grekiska tabloiderna håller sig i skinnet och ger fan i att göra en politisk debatt av den här fotbollsmatchen.

Joachim Löw förfogar över en stark bänk, jag har varit inne på detta några gånger tidigare. Troligtvis blir det inga förändringar i startelvan inför matchen mot Grekland – förutom att Jerome Boateng lär ta tillbaka sin plats som högerback efter avstängningen. Det finns ingen direkt anledning för Löw att ändra på något heller, Tyskland vann trots allt sina tre matcher i dödens grupp. Rent spelmässigt finns det mycket att önska, men det är helt rätt att sätta resultaten i första hand. Antagligen hoppas väl Löw på att få en Bierhoff-från-1966-effekt.

Lukas Podolski, Mesut Özil och Thomas Müller har dock spelat under sin nivå. Detsamma gäller Bastian Schweinsteiger, men han är en härförare som måste få sin tid där på mitten. Med Marco Reus, Mario Götze och André Schürrle har den gode Löw mycket godis på bänken. Fart och fläkt. Driv mot målet. Fantastisk teknik. Endast Schürrle har fått en halvtimmes speltid – Götze och Reus har inte spelat en sekund. Dessa killar kan komma att behövas mot Grekland. Det kan bli kul. Mer om den matchen i morgon.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB