Startsida / Inlägg

Tyskland vidare – men måste höja sig ett par snäpp

av Pierre Wingren, reporter

Det blev nästan onödigt spännande igår. Det var onödigt tråkigt igår. Till sist fixade Tyskland dock en 2-1-vinst mot ett tappert kämpande Danmark (som har imponerat så mycket mer än Sverige). Det började trots allt ganska bra, och Lukas Podolski fick fira 100 landskamper med sitt 44:e mål. Men sen lyckades inte Tyskland döda matchen med fler mål. Istället såg Lars Bender olycklig ut i en nickduell med Bendtner och plötsligt gjorde Krohn-Dehli 1-1 efter bara 24 minuter.

Andra halvlek bjöd inte på särskilt mycket fotbollsgodis, men ändå stor lycka när Lars Bender kom rusandes och rullade in 2-1 för Tyskland med tio minuter kvar. Tidigare kunde dock just Bendtner fått en straff när Badstuber ryckte tag i anfallarens tröja. Domaren friade och Tyskland tog sig vidare med tre raka segrar. Marginalerna i fotboll är små.

Matchen var ett steg tillbaka efter den fina insatsen mot Holland. Mittfältet gjorde det alldeles för enkelt för Danmark och ställde på så vis backlinjen på prov. Men Philipp Lahm, Holger Badstuber och Mats Hummels var än en gång dominanta. Även Bender gjorde en bra match, särskilt med tanke på den ovana positionen samt det faktum att det var här danskarna ville gå till attack.

Offensivt fungerade det inte heller särskilt bra – men det har det å andra sidan inte gjort i någon match hittills. Visst gör Tyskland tillräckligt med mål, men med de spelarna som Joachim Löw har att tillgå så måste det se bättre ut. I andra halvlek var det rent ut sagt löjligt. Det gick så sakta, det var oinspirerat och det var en mängd med felbeslut. Tyskland måste förbättra spelet och höja sig ganska ordentligt, om man vill ta sig till final det vill säga.

Ibland blixtrar spelarna till med rappa och läckra kombinationer eller någon förträfflig djupledsboll, men alldeles för ofta är det för orörligt och oinspirerat. Nu väntar Grekland i kvartsfinal på fredag, på midsommar.

”De har haft tre målchanser och gjort tre mål i turneringen, kanske har de haft fyra målchanser. De är mästare på effektivitet, de kan försvara sig vansinnigt bra, de kastar sig in mot bollen, de är svåra att knäcka. För oss blir det ordentlig uppgift att lösa”, säger Joachim Löw om Grekland.

Jag kan också meddela att förbundskaptenen inte vet vem av Jerome Boateng och Lars Bender som får chansen som högerback på fredag.

Inför turneringen var jag övertygad om att försvarsspelet skulle vara Tysklands största svaghet. Jag hade fel, men jag kunde aldrig drömma om att det offensiva spelet skulle vara en anledning till oro. Nu väntar Danmark-deluxe, det vill säga Grekland. Det blir en tuff nöt att knäcka och en kille som Mesut Özil får se till att leverera eller byta ut sig själv. Den tyska offensiven behöver bli modigare, snabbare och mer oberäknelig.

Det måste tas fler löpningar, fler uppoffrande löpningar som kan öppna upp ytor för lagkamrater, löpningar som möjliggör ett vettigt passningsspel. Mats Hummels och Holger Badstuber ska inte behöva stå och passa i sidled en hel match.

Mina kommentarer på startspelarnas insatser mot Danmark:

Manuel Neuer: Finns väl inte så mycket att säga. Hade inte särskilt mycket att göra och var chanslös på målet. Tog tillfället i akt och visade upp sina fotbollskunskaper när han dribblade bort danskar. En modern målvakt, helt enkelt.

Lars Bender: Inledningsvis en hel del problem med sin nya position som högerback, och jag undrar vad Benedikt Höwedes känner just nu. Bender kämpade dock på som alltid och växte in i matchen. Missade Bendtner vid kvitteringen och efter det fick Mats Hummels ansvara för bevakningen av den långe dansken. Blev hela Tysklands hjälte när han gjorde segermålet efter en heroisk sprint.

Mats Hummels: Från tredjeval till försvarschef i det tyska landslaget. Gör än en gång en förträfflig match och är den spelaren med flest lyckade brytningar i EM. Den här gången fick han dock inte chansen att vandra upp med bollen och avsluta, men var solid i försvarsspelet.

Holger Badstuber: Har tur som inte drar på sig en straff när Bendtner smiter igenom och Badstuber hamnar på efterkälken. Gör annars ännu en bra match med resoluta brytningar och tufft spel. Precis som vi vill ha det. Samspelet med Hummels blir allt bättre.

Philipp Lahm: Gör sin bästa match hittills i EM. Stark i närkamperna och knappt ett danskt anfall gick via lagkaptenens kant. Var dessutom betydligt mer aktiv i offensiven och sprang upp och ner hela matchen. Gjorde verkligen sitt jobb och roligare blev det när en rörlig Schürrle spelade framför honom i andra halvlek.

Sami Khedira: Tillsammans med Hummels och Lahm matchens lirare i mina ögon. Överglänste Schweinsteiger såväl offensivt som defensivt. Sprang som vanligt mellan straffområdena, vann boll, skar av ytor, kämpade, satte igång anfall och tog sig till avslutningslägen. Mycket fint.

Bastian Schweinsteiger: Jag hade hoppats på en ännu bättre match än den mot Holland, men det här var tyvärr ett steg i fel riktning. Bastian var osynlig i långa stunder, slog säkerhetspass i sidled och drog ofta ner tempot. Arbetade som vanligt för laget, men det här räcker inte på långa vägar. Måste bli bättre mot Grekland.

Thomas Müller: Den bäste på det offensiva mittfältet i mitt tycke. Han är ju så klok, Müller. Jobbar stenhårt för laget, öppnar upp ytor för Bender, tar smarta löpningar och söker sig gärna in i boxen. Syns mer än kollega Podolski på andra kanten. Är fortfarande inte så bra som vi vill se honom, men han är oerhört nyttig för en annars lättläst offensiv. Jag hade dock inte blivit ledsen om Marco Reus fått chansen här.

Mesut Özil: Här måste något hända – omgående. Försöker med väldigt mycket, lyckas dock sällan. Det är för svårt och omständligt för tillfället, även om han blixtrar till ibland. Men som jag redan har varit inne på: det här räcker inte i ett EM. Nu börjar dessutom Özil själv se frustrerad och irriterad ut. Bli glad, bli bra.

Lukas Podolski: Ingen kan ta ifrån honom målet där han påpassligt dyker upp, och ingen kan ta ifrån honom hans jobb i defensiven. I övrigt gör han dock ännu en plattmatch och blir med all rätt utbytt i andra halvlek. ”Det heter ofta att Podolski står för väldigt många viktiga, men osynliga, aktioner för laget. Okej. Fansen skulle dock njuta av några fler synliga aktioner”, skriver 11 Freunde. Medhåll.

Mario Gomez: Det är inte lätt att heta Mario Gomez. Tre snygga och viktiga mål har han gjort, men igår fungerade det inte alls och då står han i skottlinjen igen. Han brände chanserna han fick och han imponerar inte nämnvärt i spelet utanför boxern. Jobbar och försöker skaffa sig ytor. Ingen lycka denna gång.

André Schürrle fick äntligen göra mästerskapsdebut och visade stundtals vad han kan bidra med. Snabba löpningar och söker sig gärna inåt vilket öppnar upp kanten för en spelsugen Lahm. Kunde ha gjort mål omgående men brände chansen. Jag saknar fortfarande Marco Reus. Han och Schürrle kan sätta ordentlig fart på det tyska spelet.

Jag vet inte om jag ska försöka dra några slutsatser av det hela. Vi har fått se tre tyska gruppspelsmatcher som har slutat med idel segrar och ett överlag väldigt bra försvarsspel. Vi har fått se ett tyskt landslag som under långa perioder ser förvånansvärt segt ut i anfallsspelet. Vi har fått se effektivitet, och ineffektivitet, från Mario Gomez. Vi har fått se att Toni Kroos, Miroslav Klose och Lars Bender är Joachim Löws favoriter på bänken. Vi har fått se att förbundskaptenen ogärna förändrar något. Vi har fått se att Schweinsteiger och Özil inte är i toppform ännu. Vi har fått se några briljanta räddningar av Manuel Neuer.

Vi har helt enkelt fått se ett Tyskland som är bra och stabilt, ett Tyskland som kan vinna EM, men lika gärna slå knut på sig självt och åka ut mot Grekland. Jag vet inte vart Tyskland står just nu. Jag vet bara att jag längtar barnsligt mycket till midsommar – och det är inte enbart på grund av snapsen på bordet.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB