Startsida / Inlägg

Podolski rekordung i hundraklubben

av Pierre Wingren, reporter

Den sjätte juni 2004. Tyskland mot Ungern. En stor fest, undret i Bern låg 50 år tillbaka i tiden. Klart att det skulle firas med en jubileumsmatch. 50 år hade gått och rollerna var minst sagt ombytta. Det ungerska landslaget, som satte skräck i sina motståndare för 50 år sedan, var blott en skugga av sig självt. Tyskland däremot hade hunnit växa fram till en framgångsrik fotbollsnation. Självklart vann Ungern med 2-0 den sjätte juni 2004. Nu var det inte någon VM-final förstås.

Det här var en tid då det tyska landslaget började bli ålderstiget. Wörns, Bobic och Ziege hette de gamla rävarna som fortfarande hankade sig kvar och utgjorde grundstenarna i det tyska landslaget. Men den där dagen blev speciell på ett annat sätt. Inte för att Ungern vann över Tyskland, inte för att det var 50 år sedan Tyskland chockerade en hel fotbollsvärld.

Lukas Podolski, 19, gjorde a-lagsdebut. Det var början på en lång landslagsresa som ännu inte har nått sitt mål. Lukas Podolski har inte vunnit några titlar ännu, men det finns fortfarande gott om tid kvar för det. Podolski har hunnit bli 27 år och är den som bäst personifierar det nya tyska landslaget. Generationsväxlingen skedde inte över en natt, men Podolskis fräcka, rappa och snabba stil charmerade folket. Han var startskottet för den nya tyska fotbollen. Philipp Lahm och Bastian Schweinsteiger likaså.

Åtta år har gått sedan Poldi gjorde landslagsdebut. Nu är han, Bastian och Lahm ryggraden i landslaget – och har varit det länge. Plötsligt tillhör de den gamla skaran dock. Nuförtiden väller det in unga och energiska spelare i det tyska landslaget. Och den som behöver känna sig hotad är just Lukas Podolski. Bastian Schweinsteiger och Philipp Lahm är alltid givna när Joachim Löw tar ut sin startelva och de träder fram som professionella ledare. Podolski däremot är fortfarande den där lekfulla typen, den där fräcke tonåringen som gjorde landslagsdebut den sjätte juni 2004.

Poldi
Podolski har varit med i flera stora mästerskap och levererat viktiga mål och assist för Tyskland.

Podolski får ta mer kritik och börjar nog känna flåset i nacken från de yngre spelarna. Podolski har inte gjort någon bra match i EM, men Löw ger honom fortfarande förtroendet. Frågan är hur länge? Det börjar bli dags för Podolski att visa Löw och hela världen varför han är den yngste europén någonsin att ha spelat 100 landslagsmatcher.

Ikväll spelar Podolski sin 100:e landslagsmatch. En fantastisk siffra för en 27-åring.

***

Grupp B är alltså helt öppen fortfarande. Tyskland är inte vidare än, men det räcker med ett kryss för att säkra förstaplatsen. Joachim Löw har sagt att det troligtvis inte blir några förändringar i startelvan (förutom Bender eller Höwedes för avstängde Boateng då). Toni Kroos har vädrat sitt missnöje med bänkplatsen, men han får nog inleda där även ikväll.

Fast man vet aldrig med Löw. Jag tror nog att vi får se någon mer förändring, fasen, jag kräver det nästan. Det finns så mycket offensiv kraft på bänken som bara väntar på att få explodera. Podolski kan få spela sin 100:e match som inhoppare istället. Det måste finnas plats för Marco Reus, Mario Götze eller André Schürrle. Mesut Özil och Thomas Müller har inte heller presterat så bra som vi vet att de kan. Kanske vore lite konkurrens på sin plats.

Tyskland kommer att gå för seger och vill så hemskt gärna vinna gruppen. Då får man nämligen spela kvartsfinalen utanför hotelldörren i Gdansk, istället för att bege sig till Ukraina. Det är detaljer som kan bli avgörande i ett EM-slutspel.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB