Startsida / Inlägg

1. FC Arbeitslos

av Pierre Wingren, reporter

Det är sommar. Försäsongen har dragit igång. Pulsen stiger, förväntningarna är höga. Svetten lackar, men ett leende ligger alltid på läppen. Det är så man vill ha det, det är så man vill att det ska se ut.

Officiellt inleddes säsongen 2012/13 den 1 juli. Det var samma dag som många spelares kontrakt upphörde att gälla. Vissa kommer aldrig tillbaka till fotbollen igen, andra väntar bara på ett bättre erbjudande och vissa tar tid på sig att fundera över framtiden. Många kontraktslösa spelare deltar i ett träningsläger i Duisburg, ett träningsläger för spelare som vill hålla formen och visa upp sig för potentiella arbetsgivare.

Den här perioden på året är alltid en påminnelse om det tuffa fotbollsklimatet. Heter man inte Cristiano Ronaldo, eller åtminstone Tom Starke, så är det ofta ett kämpigt yrke fyllt av personliga motgångar. Många spelare saknar adekvat utbildning och världen utanför fotbollen är främmande. Fotbollen är livet, hoppet. Det är inte alltid så dramatiskt förstås, en kille som Tim Borowski behöver knappast oroa sig för framtiden om han spelar sina kort rätt.

Men för många spelare gäller det att gripa tag i det där sista halmstrået under sommaren. Låt oss exempelvis prata om Christian Rahn. Låter namnet bekant? Kanske? Den gångna säsongen spelade vänsterbacken tre ligamatcher för Greuther Fürth, som bekant tog steget upp till Bundesliga.

Rahn har hunnit blir 33 år. Hans kontrakt med Fürth förlängdes inte. Nu tränar han med en drös andra kontraktslösa proffsspelare i Duisburg.

”För många spelare är träningslägret den sista anhalten i karriären, för andra blir det en språngbräda”, säger Ulf Baranowsky, ordförande i spelarförbundet.

I år leds lägret av Ralf Zumdick, som också står utan kontrakt. 54-åringen har varit assisterande tränare och huvudtränare i lag som VfL Bochum och Hamburger SV. Senast höll han till i en iransk klubb som sportchef.

”Presidenten för spelarföreningen frågade mig om jag ville leda lägret, jag behövde inte tveka länge. Jag vill gärna ha ett nytt jobb. Helst i Tyskland, men även utomlands hade gått bra”, säger Zumdick.

En kille som har imponerat med sin fina vänsterfot är just Christian Rahn. Vem är han då? Många av er vet säkert redan, men låt oss förfriska minnet.

2002 gjorde Rahn sin landslagsdebut för Tyskland, i en match mot Kuwait som Tyskland vann med 7-0. Han fick en plats i landslaget tack vare sina finfina insatser i St. Pauli, han var den där vänsterfotade ytterbacken som landet hade längtat efter. Han var en av nyckelspelarna i det St. Pauli som är berömt, det St. Pauli som vann över självaste Bayern München med 2-1. Han var tysk fotbolls framtidshopp.

Samma år som landslagsdebuten valde Rahn att flytta till en större klubb – till rivalen Hamburger SV. Även 1. FC Köln har varit en av Rahns arbetsgivare. Men skador förstörde Rahns karriär, karriären som skulle bli så lysande. Han blev aldrig den där dominanta och etablerade stjärnan. Tio år efter landslagsdebuten har han inte ens ett giltigt kontrakt.

”Lägret är en chans för mig att än en gång visa föreningarna vad jag kan. Jag är säker på att jag fixar det, även med mina 33 år”, säger han.

I skrivande stund har inte Rahn hittat någon ny klubb. Hans CV går dock inte av för hackor.

Christian Rahns karriär:

Bundesliga: 117 matcher, 14 mål, 26 assist.
2. Bundesliga: 134 matcher, 8 mål, 16 assist.
DFB-Pokal: 16 matcher, 3 mål, 2 assist.

Christian Rahn
En påminnelse om vad som en gång varit: Rahn i landslagströjan

 

Lägg därtill fem matcher med tyska landslaget och spel i Uefa Cupen. Det är ingen dussinlirare direkt, men karriären växlade aldrig in på rätt spår när den väl tog fart. Fotbollens värld är inte bara guld och gröna skogar, ibland är det bra att vi påminns om det.

Och så här skulle vi kunna formera ett dugligt Bundesliga-lag, med enbart kontraktslösa spelare:

Michael Ratajczak, målvakt, Fortuna Düsseldorf. 0 matcher i Bundesliga.

Andreas Hinkel, försvarare, SC Freiburg, 163 matcher i Bundesliga.

Khalid Boulahrouz, försvarare, VfB Stuttgart, 116 matcher i Bundesliga

Chris, försvarare, VfL Wolfsburg, 133 matcher i Bundesliga.

Sebastian Boenisch, försvarare, Werder Bremen, 64 matcher i Bundesliga.

David Jarolim, mittfältare, HSV, 318 matcher i Bundesliga.

Thomas Hitzlsperger, mittfältare, VfL Wolfsburg, 131 matcher i Bundesliga.

Hasan Salihamidzic, mittfältare, VfL Wolfsburg, 321 matcher i Bundesliga.

Michael Ballack, mittfältare, Bayer Leverkusen, 267 matcher i Bundesliga.

Mohamed Zidan, anfallare, FSV Mainz 05, 155 matcher i Bundesliga.

Markus Rosenberg, anfallare, Werder Bremen, 123 matcher i Bundesliga.

Bänk:

Rouven Sattelmaier, målvakt, FC Bayern

Antonio da Silva, mittfältare, Dortmund

Andreas Ibertsberger, försvarare, Hoffenheim.

Danijel Pranjic, mittfältare, FC Bayern.

Christian Rahn, försvarare, Greuther Fürth.

Tim Borowski, mittfältare, Bremen

Christian Lell, försvarare, Hertha Berlin

Ranisav Jovanovic, anfallare, Fortuna Düsseldorf

Tränare:

Ralf Zumdick

Hur hade detta laget lyckats i Bundesliga? Det får vi aldrig veta, förhoppningsvis får vi veta hur vissa spelare lyckas i Bundesliga nästa säsong.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB