Startsida / Inlägg

”Skam att folk bara hör om våldet”

av Pierre Wingren, reporter

Hannover 96 möter i kväll St. Patrick’s Athletic i Europa League-kvalet. När returmötet spelas i Tyskland kommer irländske Gary Ó’Nualláin att vara på plats – tack vare Hannover-supportarnas insamling. En modern fotbollssaga.

Det är precis vad den moderna fotbollsvärlden behöver, men aktioner som dessa uppmärksammas alldeles för sällan. Jag har redan skrivit om att Hannover 96 möter St. Patrick’s Athletic i kväll

Men det finns något oändligt mycket vackrare och mer trollbindande att skriva om än just kvällens match. Det här bara måste uppmärksammas.

På das-fanmagazin.de finns ett stort Hannover-forum där St. Patrick’s-supportern Gary Ó’Nualláin lämnade några välbehövliga resetips till tyskarna. Det blev mycket uppskattat och senare meddelade Gary att de tyvärr inte kan träffas i Tyskland då han inte har råd med resan.
Det fick Hannover-fansen att reagera.

”Jag är nära att gråta”

Supportrarna på forumet började samla in pengar till Gary för att möjliggöra hans resa till returmötet. På rekordsnabb tid hade man fått in så mycket pengar att vissa fick tillbaka sitt lämnade bidrag.

Då Gary Ó’Nualláin inte förstår någon tyska var han ovetandes om aktionen tills han fick ett mejl. På natten gick han in och skrev ett inlägg för att tacka Hannover-supportrarna för deras insats.

Här får ni det bästa:

”Jag vet inte vad jag ska säga. För att vara ärlig är jag chockad. Jag ska inte ljuga, jag är nära att börja gråta. Jag kan inte tro det. Det är det mest generösa som någon någonsin har gjort för mig”, skriver han på forumet.

Gary Ó’Nualláin fortsätter sitt tacktal, berättar lite om sig själv och att han inte har så bra koll på tysk fotboll. Sedan avslutar han med ”Fotboll är en fantastisk sport. Det är en skam att folk som inte är insatta bara får se och höra om våldet och huliganismen som förknippas med europeisk fotboll, i stället för den här sidan av sporten”.

Gary kunde alltså inte åka till Tyskland – men tack vare ”motståndarfansen” kan han nu vara på plats.

En modern fotbollssaga, som egentligen kanske inte är så märkvärdig. Men i dagar med krigsrubriker, arga politiker, arroganta spelare och växande högerextremism så behövs det här. Lite vanlig och hederlig fotbollsromantik. Sunt förnuft, vänskap, gränsöverskridande. Det är fotboll, det är vad fotboll ska handla om. Jag mår bra av höra om Gary och Hannover-fansen.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB