Startsida / Inlägg

Tyskarnas CL-grupper

av Pierre Wingren, reporter

Så vet vi det. Borussia Dortmund tar hem ligan för tredje året i rad. Jürgen Klopp och hans killar åker ut ur Champions League innan vintern och sen har de krafter nog att ta sig förbi FC Bayern München.

Nåja. Lugn nu.

För det första: Dortmund har blivit ett år äldre, smartare och bättre. Spel i Europa League bör det åtminstone bli till våren.
För det andra: Bayern München har förstärkt sin trupp och kommer inte att se lika vilset och naket ut om/när Bastian Schweinsteiger skadar sig.

Låt oss i stället ta en titt på vad som väntar på Schalke 04, Borussia Dortmund och Bayern München.

FC Schalke 04 – Grupp B

Arsenal
Schalke
Olympiakos
Montpellier

Hur det går: 

Schalke spelar bra ute i Europa och ska klara av det här. Laget har förstärkts under sommaren och nu är ju även Ibrahim Afellay klar för ett år i Ruhr-klubben. Huub Stevens har rutin från de här sammanhangen (och han vann ju Uefa Cupen med Schalke 1997). Huntelaar är en målgaranti och tre riktigt bra mittbackar finns i truppen. Visst har just defensiven varit ett frågetecken ett bra tag nu – men det kommer att se bättre ut. Bredden är god och Champions League i sig är tillräckligt mycket fest för att motivera Schalke.

Motståndarna: 

Arsenal har tappat ett gäng viktiga spelare men får ändå ses som favoriter i gruppen. Lukas Podolski och Per Mertesacker återfinns i Wengers trupp och det kan bli ett trevligt återseende. Arsenal är dock ett svagare lag utan målsprutan van Persie men har å andra sidan större rutin från de här sammanhangen än många andra lag.

Olympiakos och Arsenal var i samma grupp förra säsongen, då tillsammans med Dortmund. Den här säsongen känns grekerna svagare och även om de piskade de tyska mästarna förra året är deras chans minimal den här gången. Schalke gör inte om Dortmunds misstag. Förre Hertha-anfallaren Marko Pantelic finns i laget.

HSC Montpellier räddade fotbollen förra säsongen när de med kollektiv styrka rånade miljardbygget PSG på ligatiteln. Men den här säsongen blir tuffare. Nu finns det förväntningar på den ganska truppen och dessutom har målskytten Giroud lämnat (för just Arsenal). Belhanda och Yanga-Mbiwa är stjärnorna och blir trevliga att titta på.

Kommentarer:

Huub Stevens, tränare: ”Det finns inga enkla motståndare i Champions League. Vi möter den franska och grekiska mästaren. Dessutom tillkommer Arsenal, en absolut toppklubb, som vi mötte för några år sedan i Champions League”.

Benedikt Höwedes, lagkapten: ”Det är en väldigt intressant grupp. Jag ser särskilt mycket fram emot mötena med Arsenal. Per Mertesacker och Lukas Podolski är två spelare som jag kommer väldigt bra överens med. Piräus (Olympiakos) och Montpellier är svåra att uttala sig om. Att båda klubbarna blev mästare i sina ligor säger dock en hel del. Överlag tror jag att vi har goda chanser att hävda oss i gruppen och ta oss vidare”.

De två lag som går vidare är: Arsenal och Schalke 04.

Borussia Dortmund – Grupp D

Real Madrid
Manchester City
Ajax
Borussia Dortmund

Hur det går:

Borussia Dortmund gjorde bort sig förra säsongen. Laget bjöd på fin fotboll men det hjälper inte när defensiven gör pojklagsmisstag eller när offensiven behöver 20 chanser för att göra ett mål. Nu har förhoppningsvis Klopp och killarna blivit ett år klokare och bättre. Det bör dock inte räcka mot två av Europas mäktigaste lagbyggen. Men man ska banne mig kunna fixa den där tredjeplatsen som ger EL-spel till våren. BVB trivs bäst när motståndarna står för spelet, när man är underdogs helt enkelt. Det kan bli klubbens biljett till en åttondelsfinal. Dödens grupp, med fyra ligamästare, blir hyperintressant men stentuff.
Men ärligt talat: om Dortmund kan spela klokt i Europa kan de rå på vilket lag som helst. Och troligtvis är City, Real och Ajax mer bedrövade över lottningen.

Motståndarna:

Real Madrid vann La Liga men gick på en mina mot ett starkt FC Bayern i CL-semin. Titelhungern är förstås stor i José Mourinhos stjärnspäckade lagbygge. Här hittar vi spelare av absoluta världsklass som kommer att bjuda på en stor fest. Luka Modric har dessutom anslutit till ett redan löjligt starkt mittfält. Förutom Cristiano Ronaldo finner vi Mesut Özil och Sami Khedira här. Klar favorit.

Manchester City har investerat en ohygglig summa på kort tid. Jag gillar inte den här delen av fotbollen, jag avskyr den. Men ändå får jag tippa City som tvåa i gruppen. Förra säsongen blev ett misslyckande när Bayern och Napoli tog sig vidare från gruppen – men nu har spelarna samlat på sig rutin och dessutom vunnit Premier League på ett suveränt sätt. De bör vara redo nu. Bredden och spetskompetensen är löjlig. Det är ju dock inte spelarnas eller fansens fel att jag inte gillar det som händer med klubben, därför: stackars City som hamnar i dödens grupp igen.

Ajax får en väldigt rolig resa den här säsongen – men det här ska vara en övermäktig uppgift för holländarna. Men det är trots allt ett bra lag som har fin rutin från de här sammanhangen. Här hittar vi spelare som van der Wiel, Siem de Jong och Christian Eriksen. Vann holländska Eredivisie i fjol och vill säkert överraska positivt.

Kommentarer:

Hans-Joachim Watzke, ordförande: ”Det är en otroligt svår, men också otroligt attraktiv, grupp med hela tre Champions League-segrare och den engelska mästaren. Alla fyra lag är regerande mästare i sina länder. I såna här grupper föds hjältar. Vi vill ta oss vidare!”.

Jürgen Klopp, tränare: ”Vi känner inte att vi måste konkurrera med dem om vilka som är vackrast, störst eller dyrast. I stället vill vi vara deras oangenämaste motståndare de där dagarna. Den här gruppen är en fantastisk historia”.

Sebastian Kehl, lagkapten: ”Det är en vansinnesgrupp”.

De två lag som går vidare är: Real Madrid och Manchester City.

Bayern München – Grupp F

Bayern München
Valencia
OSC Lille
Bate Borisov

Hur det går:

Bayern München gjorde en strålande insats i Champions League förra säsongen (även om det blev en snöplig final-förlust). Jupp Heynckes har fått behålla hela det här gänget som presterade som fint – och gissa om revanschlustan är stor. Som om det inte vore nog har strålande nyförvärv gjorts: Martinez, Mandzukic, Shaqiri, Dante och några till. Truppen har förstärkts kvalitativt och kvantitativt. Att döma av försäsongen, och det lilla vi har sett hittills, är dessutom Müller och Robben i form igen. Det här dansar Bayern hem och får ses som en av favoriterna till att vinna hela turneringen.
Men det finns en hake: underskattning. Förra året kunde Bayern tända till i varje match, nu är det inte riktigt lika sexigt. Fullt fokus och rätt inställning, då går det här vägen.

Motståndarna:

Valencia mötte Bayern i CL-final 2001, då var tyskarna det kyligare laget och vann den avgörande straffläggningen. Spanjorerna är inte gröna i sammanhanget men har vant sig vid att leva i skuggan av Barcelona och Real. Nu är ekonomin långt ifrån god och man tappar viktiga spelare från och till. Pellegrino sätter sitt hopp till spelare som Banego, Soldado och Rami. Den här säsongen finner vi även Nelson Valdez i klubben (tidigare i Werder och Dortmund). Och det är en kille som kan konsten att bränna chanser. Lär fajtas med Lille om den där andraplatsen.

OSC Lille är klart för spel i Champions League för femte gången i klubbens historia. Eden Hazard är givetvis ett blytungt tapp och över huvud taget är mycket av den där magin som fanns 2010 borta. Men med Salomon Kalou och Mathieu Debuchy finns här helt klart spelare som håller hög nivå. För Bayern blir det här ny mark i CL.

Bate Borisov är alltid med i Champions League numera, känns det inte så? Bate är Vitrysslands mest framgångsrika klubb och har spelat hem åtta inhemska mästerskap. Hleb som var så dukig i Stuttgart, så dålig i Wolfsburg, återfinns i truppen. Det kan vara oangenämt att ta sig till Minsk när kvällarna blir kalla – och med rätt inställning kan det bli EL till våren för Bate.

Kommentarer:

Jupp Heynckes, tränare: ”Det är helt klart en genomförbar grupp för oss – på pappret. Men Champions League är svårt, här gäller det att respektera varje motståndare. Vi längtar i varje fall tills det drar igång!”.

Philipp Lahm, lagkapten: ”Vi var i final förra året, då måste vi överleva gruppspelsfasen. Jag ser Valencia som den starkaste motståndaren i den här gruppen, men för oss är det en plikt att ta sig till åttondelsfinal – helst som gruppvinnare”.

Bastian Schweinsteiger, spelare: ”Man ska inte underskatta någon motståndare, men gruppen är i alla fall genomförbar för oss. Vi måste ge 100 procent i tre bortamatcher, annars kan vi få problem”.

De två lag som går vidare är: Bayern München och Valencia.

Vad tycker ni om grupperna? Vilka tyska lag tar sig vidare till CL? EL? Kommer Dortmund fyra igen? Skräller Schalke igen?

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB