Startsida / Inlägg

Bundesliga och EL-grupperna

av Pierre Wingren, reporter

Och så ännu en blogg från tåget. Var nere på redaktionen och gjorde ett trevligt gästspel i Sportbladets stora silly-satsning. Nu färdas jag genom ett regntungt Sverige och precis allting känns så långt från tysk fotboll jag kan komma. Men men.

Hamburger SV har bestämt sig för att försöka rädda säsongen: lilla ängeln Rafael van der Vaar återvänder till HSV och Bundesliga. Även om van der Vaart kanske har gått ner sig en smula är det fortfarande en tung och viktig förstärkning. Så grattis, HSV.

Greuther Fürth gör en sista chansning för att lösa anfallsproblemet – gamle Edu ansluter från Schalke. Känns ändå okej, om än inte idealt.

TSG Hoffenheim har sparkat Bab…Babel ja, Ryan Babel.

***

I dag lottades Europa League-grupperna och Tyskland representeras av Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach, Hannover 96 och VfB Stuttgart. Så här ser det ut:

Borussia Mönchengladbach – Grupp C

Olympique Marseille
Fenerbache
Borussia Mönchengladbach
AEL Limassol

Kommentar: Gladbach var inte riktigt nöjda med att få Dynamo Kiev i CL-kvalet (vilket jag verkligen förstår). Jag tror inte att de känner sig lyckligt lottade den här gången heller, även om det förstås kunde varit värre. Problemet är att de lär möta lag som faktiskt vill ta sig vidare, inte arroganta storklubbar som skiter i vilket. Det är alltid jobbigt. Trots det är det helt klart en uppgift som Borussia Mönchengladbach ska kunna klara av.

VfB Stuttgart – Grupp E

VfB Stuttgart
FC Köpenhamn
Steua Bukarest
Molde FK

Kommentar: Helt okej grupp för Stuttgart som får möta två skandinaviska lag. För Stuttgart-mittfältaren William Kvist blir det ett återseende med den klubb han spenderade sju år i. Köpenhamn är tillbaka i gott Europa-slag och slog nästan ut franska Lille i sista kvalomgången till Champions League. Rumänska Steaua är en klubb där det oftast händer mycket – och någon lätt match blir det inte. Molde tränas av ikonen Ole Gunnar Solskjaer och det blir spännande att se vad han kan åstadkomma i den här gruppen. Stuttgart ska ta sig vidare.

Bayer Leverkusen – Grupp K

Bayer Leverkusen
Rapid Wien
Metalist
Rosenborg

Kommentar: En grupp som Bayer Leverkusen ska klara av. Man har ett lag som faktiskt tycker att det här med Europa är lite spännande och man stöter på bekant motstånd. Rapid Wien hamnade tvåa i ligan och Leverkusen har faktiskt aldrig nätat mot Wien i en tävlingsmatch. Säsongen 2010/11 stötte Leverkusen på såväl Metalist som Rosenborg. I Ukraina är Metalist klasser sämre än jättarna Donetsk och Kiev – men fortfarande en respektabelt lag. Rosenborg har tappat lite av sin Europa-magi. Det här ska Leverkusen ta.

Hannover 96 – Grupp L

Hannover 96
Twente
Levante
Helsingborgs IF

Kommentar: Utan att kritisera mina arbetskamrater måste jag ändå påstå att ”enklare grupp” är en felaktig rubriksättning (i samband med HIF:s lottning). För Hannovers del blir det här en tuff historia, men man får ändå anses vara favoriter. Jag tror att det här kan bli en förbannat trevlig tillställning. HIF imponerade spelmässigt mot Celtic, Twente är alltid goda för vinster ute i Europa och Levante gör Europa-debut efter en sjätteplats i La Liga i fjol.
Hannover ska fixa det här.

Överlag intressanta och spännande grupper för våra tyska lag. Ingen dans på rosor direkt, men i mina ögon ska alla fyra lag kunna gå vidare. Stuttgart har på förhand bäst utgångsläge, men om Gladbach kan spela som förra säsongen torde även de dansa till 16-delsfinalerna.

***

I skrivande stund tar 1. FC Köln emot Energie Cottbus och MSV Duisburg åker till södra Tyskland för att spela mot 1860 München. Dessutom har vi ett intressant möte mellan Dynamo Dresden och 1. FC Kaiserslautern. Men vad jag ville ha sagt var: Köln och Duisburg har tuffa matcher men måste verkligen vinna i kväll. Duisburg har noll poäng, Köln ett poäng, efter tre spelade matcher. Inte okej.

Bundesliga då. Det är lite av en derbyhelg med det härliga mötet mellan Hamburger SV och Werder Bremen. Dessutom drabbar Düsseldorf och Gladbach samman, och i södern blir det en batalj mellan München och Stuttgart. Kul.

Bundesliga omgång 2:

Fredag 20:30
FSV Mainz 05 – Greuther Fürth
I 2. Bundesliga vann Fürth fyra av de senaste fem matcherna i Mainz. Nykomlingarna får en bättre värdemätare i kväll då det knappast är FC Bayern Fürth ska jämföra sig med. Mainz och Tuchel var ensamt om att inte starta med ett nyförvärv förra helgen. Viktigt poängmöte och en liten fingervisare.

Lördag 15:30
Schalke 04 – FC Augsburg
Augsburgs nye tränare Markus Weinzierl hade säkert hoppats på en bättre debut än 0-2 mot Düsseldorf. Nu väntar en riktigt tuff nöt: Schalke 04. Ruhr-klubben har dessutom förstärkt sitt redan starka lag med Ibrahim Afellay från Bracelona. Augsburg höll nollan länge mot Düsseldorf men hade svårt att skapa något framåt – på lördag måste man bli bättre på samtliga punkter. Schalke var piggt offensivt men lite rörigt defensivt i 2-2-matchen mot Hannover.

Bayer Leverkusen – SC Freiburg
Freiburg och Streich har fått tillbaka Mujdza och Makiadi och det är givetvis goda nyheter för lilla Freiburg. Den 31 mars i år vann Freiburg med 2-0 mot Leverkusen och det var efter den matchen som ex-tränaren Robin Dutt fick sparken från sin nya klubb. Nu återfinns Dutt hos förbundet som Matthias Sammers efterträdare. Hyypiä och Lewandowski tog över Leverkusen och fick fart på laget, mot Frankfurt märktes det dock att mycket var nytt.

Werder Bremen – Hamburger SV
Dags för det 97 ”Nordderbyt” mellan de två storklubbarna. Hamburg har plötsligt rustat upp ordentligt och bör kunna se bättre ut än förra helgen mot Nürnberg (även om ett gäng nya killar inte gör allt bättre på en dag eller två). För HSV är matchen naturligtvis väldigt viktig, kritikerna måste tystas och vad kan vara bättre än att segra mot läskiga Werder?
För Bremen gäller mer eller mindre samma princip. Att förlora borta mot mästarna är inte pinsamt, men det intressanta lagbygget åkte ur tyska cupen och behöver en vinst. En vinst för självkänslan. Elia återfinns numera i Bremen – tidigare i HSV. Räkna med burop.

1. FC Nürnberg – Borussia Dortmund
I somras träningsmatchade lagen och då vann Nürnberg med 4-2, något de säkert gör igen. Dortmund har dock vunnit sina tre senaste matcher i Nürnberg och när en kille som Mario Götze kan komma in från bänken vet alla att det blir tufft för Per Nilsson och hans lag. Nürnberg och Hecking brukar dock kunna vara en oangenäm motståndare.

TSG Hoffenheim – Eintracht Frankfurt
Hoffenheim har vunnit sex av sex ligamatcher mot Frankfurt och lär hoppas på att sviten håller i sig. Storsatsande TSG har redan hamnat i sin första kris. Frankfurt spelade bra mot Leverkusen, även om matchen var en öppen och stundtals förvirrad tillställning. Går in med självförtroende.

Lördag 18:30
Fortuna Düsseldorf – Borussia Mönchengladbach
Derbyt mellan Fortuna och Gladbach blir inte fullsatt då hemmalaget endast får släppa in 25 000 åskådare. Detta beror inte på att det är en högriskmatch utan handlar om ett straff i samband med oroligheterna i kvalspelet mot Hertha Berlin i maj. Det lär bli en förbannat rolig och underhållande match mellan två lag som inte har mött varandra i Bundesliga på 15 å r. Hrgota kan mycket väl få speltid igen, särskilt då Luuk de Jong har svårt att leverera.

Söndag 15:30
VfL Wolfsburg – Hannover 96
”Jag hade två härliga år i Hannover, men nu är det bara Wolfsburg som gäller”. Orden kommer från mittbacken Pogatetz som bytte H96 mot Wolfsburg i somras. Det kan bli ett hett återseende. Hannover såg lite hämmade ut mot Schalke och saknade tyngd offensivt och säkerhet defensivt. Det måste fungera bättre mot Wolfsburg som inledde starkt, dessutom har Hannover oftast svårt mot grannen. Hur färdigt är Magaths lagbygge?

Söndag 17:30
Bayern München – VfB Stuttgart
Och så avslutar vi en trevlig omgång med ett sydderby mellan Bayern och Stuttgart. En söndag hade väl knappast kunnat avrundas på ett bättre sätt. I München är allas blickar riktade mot superförvärvet Javi Martinez. 40 miljoner euro pungade Bayern upp med för att värva spanjoren. Om Martinez får starta eller ej återstår att se. Vedad Ibisevic brände en straff och öppet mål i den snöpliga 0-1-förlusten mot Wolfsburg, men anfallaren är trots det i riktigt god form och Bayern måste hålla koll. Gällande rekordmästarna finns det väl inte mycket att säga, det såg komfortabelt ut mot Fürth men det måste förstås gå snabbare mot Stuttgart. Men det lär det göra.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB