Startsida / Inlägg

”Tyskland mot Bundesliga”

av Pierre Wingren, reporter

Först och främst: jag ber om ursäkt. Bloggen har varit dåligt uppdaterad vilket beror på att jag är mitt uppe i en flytt. Men nu har den stora vida webben åter hittat sin väg till min dator. Matchen mot Färöarna blev ingen nervkittlande tillställning, ej heller berusande fotbollsporr. Tyskland vann komfortabelt med 3-0 men brände en hel del chanser på vägen. Mario Götze är tillbaka och snurrade upp motståndet, Mesut Özil ser åter ljuvlig ut i den tyska landslagsdressen. Nu väntar en betydligt mycket tuffare match mot Österrike, en match som i mina ögon även är löjligt viktig för Sverige.
Tyskland är klara favoriter i den här gruppen. För svensk del vore det mycket bra om tyskarna tar sex poäng mot Österrike, då den tyska grann-nationen faktiskt har ett väldigt bra lag.

Orden i rubriken är hämtade från Joachim Löw. Och vi får faktiskt ge killen rätt i det han säger. I kväll väntar en mycket viktig VM-kvalmatch mot Österrike på ett utsålt Ernst-Happel-Stadion. Matchen är givetvis viktig då tre poäng alltid är välkommet i en VM-kvalgrupp. Men den är även viktig för det tyska landslagets självförtroende.

Hur mycket spelarna och ledarna än vill tro att EM är historia så är såren färska. Tyskland gick bort sig mot Italien på ett smärtsamt sätt, en förlust i kväll kommer att riva upp såren. Joachim Löw vill se ett nytt och aggressivare Tyskland, ett Tyskland som tar tillvara på sina chanser och som jobbar hårt mot bollen. I ärlighetens namn var detta mest tomma ord inför mötet med Färöarna. Men i kväll, mot ett hårt jobbande och Bundesliga-späckat Österrike, måste orden omvandlas till handling.
Österrike har inte alls något dåligt lag. Det ser till och med bättre ut än på mycket länge. Med största sannolikhet kommer Marcel Koller att mönstra fler Bundesliga-spelare än Joachim Löw. Och gissa om hela den österrikiska nationen drömmer om att åter få vinna över Tyskland – senast det skedde var 1986.

Tyskland och Österrike stötte senast på varandra i EM-kvalet. Då vann Tyskland båda mötena. I Gelsenkirchen slutade matchen 6-2, men i Österrike räddade Mario Gomez Tyskland med sitt sena 2-1-mål. Räkna med en tuff batalj i kväll.

Och här är killarna från Bundesliga som representerar Österrike:

Robert Almer, Fortuna Düsseldorf
Österrikes svagaste länk har länge varit målvaktspositionen. Almer agerar som andremålvakt bakom Giefer i Düsseldorf men kan mycket väl få förtroendet i landslaget.

Christian Fuchs, Schalke 04
Koller har utnämnt Fuchs till lagkapten och tanken är att vinnarskallen ska leda och elda igång laget. Schalkes vänsterback är ett tufft energiknippe som är ruggig i offensiven, men som ibland glömmer bort att bevaka sin kant. En modern ytterback av hög klass.

Emanuel Pogatetz, VfL Wolfsburg
Mittback som gjorde det utomordentligt bra i Hannover, nu ska kämpen ta en plats i Magaths lagbygge. En försvarare som krigar mer än de flesta, blir en viktig ledare i det österrikiska mittlåset.

Sebastian Prödl, Werder Bremen
Fyrtornet från Bremen blir bättre för varje säsong som går. Mittbacksbjässen har gått från att vara en orörlig klump till en ganska stabil spelare.

Julian Baumgartlinger, FSV Mainz 05
Central mittfältare som både sliter och spelar. En kille som Thomas Tuchel litar på och som dessutom är lagkamrat med en annan landsman: Andreas Ivanschitz.

Andreas Ivanschitz, FSV Mainz 05
Kreatören och speluppläggaren i klubb- och landslaget. Blir en av nycklarna i den österrikiska offensiven. En duktig straffskytt.

Zlatko Junuzovic, Werder Bremen
”Ösi-Özil” hämtades in till Werder förra säsongen när laget behövde mer kreativitet på mittfältet. Den här säsongen har Junuzovic fått spela samtliga 90 minuter i Bremens tävlingsmatcher. En lurig mittfältstyp som hittar de dolda ytorna.

Marco Arnautovic, Werder Bremen
Han är själv trött på att höra snacket om ”den nye Marco”. Men faktum är att han har mognat mycket på sistone och låter hellre prestationerna tala i stället för skandalerna. Behöver bli jämnare men är ett hot mot den tyska backlinjen. Eller för att citera honom själv: ”Jag måste göra ett mål och Almer måste rädda allt”. Så enkelt slår man Tyskland.

Martin Harnik, VfB Stuttgart
Det kanske största hotet mot Manuel Neuers mål. Harnik fick sitt definitiva genombrott förra säsongen då han gjorde 17 mål på 34 matcher för Stuttgart. Vet dessutom hur man överlistar Neuer; det var ju han som smekta in volleyn mot FC Bayern i Bundesliga förra helgen.

Det kan mycket väl bli nio Bundesliga-spelare från start i kväll alltså. Och även om det här är bra killar, Österrike spelar på hemmaplan och skrällhungern är stor så ska ändå Tyskland vinna. Det tyska landslaget består av Bundesliga-spelare från lag som spelar i Champions League och truppen kryddas med ett par Real Madrid- och Arsenal-proffs. Tyskland är rankat tvåa i världen, Österrike 49.

Fotboll är dock fotboll. Här kan allt hända. En löjlig Fifa-ranking spelar inte så stor roll i ett kokande Ernst-Happel-Stadion. Det är dock Tyskland som ska vinna, som är pressat att vinna. För VM-deltagandets skull men även för att sätta plåster på EM-såren.

Joachim Löw lär förändra startelvan i kväll och återgå till 4-2-3-1-systemet med Miroslav Klose som ensam anfallare. Frågan är vem som spelar intill Sami Khedira – Kroos, Gündogan eller Bender? Och vem tar hand om vänsterbacken, är Schmelzer frisk nog eller blir det Badstuber igen?

Tyskland mot Bundesliga alltså. I kväll klockan halv nio. Missa inte det.

Och så ska vi passa på att gratulera den store Kaiser Franz på 67-årsdagen. Grattis, Franz Beckenbauer!

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB