Startsida / Inlägg

VM-resan börjar i Hannover

av Pierre Wingren, reporter

Sommarens besvikelse är historia men förhoppningsvis något som landslaget har tagit lärdom av. Joachim Löw menar att så är fallet. Det får vi väl tro på. Lagkapten Philipp Lahm har lagt sommarens EM bakom sig och riktar i stället blicken mot Brasilien 2014 ”vi vill vinna titeln”. Först ska Tyskland ta sig dit, förstås.

Landslagsledningen tycks vara överens om att något behöver förändras – och det är nu det blir intressant. Löw säger att man inte vill kopiera något tyskt klubblag, men formulerar sig så här: ”Vårt uppdrag de kommande månaderna blir att störa motståndarna tidigare, ställa om snabbare vid bollförlust, anfalla framåt och inte slappna av utan förvalta matchen”.

Ärligt talat. Räck upp en hand om någon tänker på Borussia Dortmund och Jürgen Klopp.

Nu menar jag inte att Löw verkligen vill kopiera Dortmunds spelstil, men det kommer onekligen att bli snarlikt till sist. Förbundskaptenens stora problem nu blir Bayern München vs Borussia Dortmund. Hur ska mixen i truppen se ut? Dortmund-spelare behärskar inte Bayerns spel, Bayern-spelarna behärskar inte Dortmunds spel. Det här är en fantastiskt delikat fråga och jag är spänd på svaret.

Löw har, för ovanlighetens skull, delat ut en spelgaranti till en kille. Den killen heter Marcel Schmelzer. Ligamästarnas vänsterback har blivit lovad fyra VM-kvalmatcher i rad och efter det ska läget utvärderas. Det betyder i sin tur att Philipp Lahm flyttar över till högerkanten. Det känns bra att Löw gör så här, men jag är tveksam till Schmelzer i landslagets startelva.

Vidare ska Marco Reus spelas in på allvar i startelvan. I kväll väntar Färöarna i Hannover och det är förstås en match som Tysklands ska vinna alla dagar i veckan, alla veckor om året. Nu gäller det att fila på formen, filosofin och backlinjen innan det riktiga testet mot Österrike väntar i veckan.

En trolig startelva i kväll:

Neuer,
Lahm, Hummels, Badstuber, Schmelzer
Khedira, Gündogan
Müller, Özil, Reus
Klose

Mittbacksparet är ännu ett frågetecken men här hoppas jag att Löw väljer att spela ihop Hummels och Badstuber. Det är dags nu. Vidare är positionen intill Khedira ett frågetecken och det handlar i första hand om Lars Bender eller Ilkay Gündogan. Med tanke på motståndet är det inte omöjligt att Gündogan går före.

Hade jag haft Löws telefonnummer hade jag genast hört av mig och frågat varför Miroslav Klose är ensam anfallare i truppen. Inte för att jag inte tycker om Klose, jag avgudar honom. Men i Mario Gomez frånvaro finns en öppen plats – varför inte ge den Schieber, Hanke, Kießling, Mlapa eller vem fasen som helst? Det kryllar knappast av stekheta anfallare men om de aldrig får visa upp sig i landslagssammanhang blir det knappast bättre. Vem är redo om Klose och Gomez går sönder samtidigt? Reus? Müller? Hm.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB