Startsida / Inlägg

Sommarens bästa nyförvärv

av Pierre Wingren, reporter

Till helgen drar åter Bundesliga i gång efter ett årslångt (så känns det) uppehåll. 17 av 34 matcher är redan spelade och Bayern München leder suveränt. Eintracht Frankfurt har rest sig som fågel Fenix och Hoffenheim är i kaos. Ja, varje klubb har något intressant att berätta. Och snart är det dags igen, snart är det dags att rätta till misstagen och köra på för fullt. Innan vi gör det passar det bra att titta på sommarens nyförvärv.

Vilka nyförvärv har varit mest lyckade?

Jag tänkte konstruera två matchtrupper. En med spelare som bytte klubb inom Tyskland och en med spelare som hämtades in utifrån. Jag har försökt att väga samman pris och prestation när jag har tagit ut de två matchtrupperna. Givetvis har det uppstått vissa positionsrelaterade problem i sammanhanget, därav min lite otyska övergången till 4-1-4-1. Nåväl. Se det hela som en kul grej, ett diskussionsunderlag.
Känn er mer än välkomna att ge er syn på det hela.

Spelare som växlade inom Tyskland

Adler (Hamburg)
Levels (Düsseldorf), Wollscheid (Leverkusen), Dante (München), Oczipka (Frankfurt)
Neustädter (Schalke)
Aigner (Frankfurt), Kruse (Freiburg), Inui (Frankfurt), Reus (Dortmund)
Mandzukic

Bänken: Giefer (Düsseldorf), Naldo (Wolfsburg), Schröck (Hoffenheim), Barnetta (Schalke), Gebhart (Nürnberg), Stieber (Fürth), Schahin (Düsseldorf)

Motivering: Ett starkt försvar med idel fullträffar, bakom lurar en målvakt som har återerövrat en landslagsplats.
Backlinjen får hjälp av Neustädter som har tagit nästa steg i Schalke och gjort det mycket bra, framför honom finns offensiv kraft i tre spelare som får ses som ordentliga fynd, tillsammans med Reus som har tagit Dortmunds internationella spel till en ny nivå.
Mandzukic fick en drömstart i FC Bayern och är högst delaktig i den fina start som laget fick, mattades av mot slutet.

Bänken består av sköna jokrar som Barnetta och Schahin, men även stabilitet i form av Naldo (även om det tog tid för honom att hitta sig själv i Wolfsburg). Målvaktsvalet var svårt då även Trapp har gjort det mycket bra i Frankfurt, men Giefer får ändå ses som en större överraskning.

Spelare som kom från klubbar utifrån

Manninger (Augsburg)
Carvajal (Leverkusen), Klavan (Augsburg), Dominguez (Mönchengladbach), Diaz (Mainz)
Badelj (Hamburg)
Shaqiri (München), De Bruyne (Bremen), Kiyotake (Nürnberg), Huszti (Hannover)
Dost (Wolfsburg)

Bänken: Wolf (Bremen), Selassie (Bremen), Felipe (Hannover), Elia (Bremen), van der Vaart (Hamburg), Joselu (Hoffenheim), Rudnevs (Hamburg).

Motivering: Det blir uppenbart att spelare som kommer till Bundesliga med stora förväntningar får det tufft inledningsvis. I sommar lär namn som Martinez (FC Bayern) och Xhaka samt de Jong (Gladbach) finnas med på listan. Men så här långt har de uträttat för lite sett till kostnad. Manninger tar plats i brist på konkurrens, ytterbackarna däremot är givna. Diaz kostade minimalt med pengar men har tillfört en ny dimension till Mainz spel, Carvajal var inte billig men värd varenda krona. Dominguez och Klavan har inte direkt rosat marknaden men ändå gjort det helt okej.
Badelj och van der Vaart kom till HSV och fick den sovande storklubben på fötter igen, framför Badelj har vi fyra killar som verkligen har satt sin stämpel på höstsäsongen.
Dost har äntligen börjat leverera för Wolfsburg sedan Magath försvann. En lite kul grej med Wolfsburg är att nyförvärven har gjort 16 av 17 ligamål.

Vad kan vi mer ta med oss från hösten?

Franck Ribéry kan med stolthet titulera sig som höstens bäste spelare enligt mig.

Höstens överraskning är förstås nykomlingen Eintracht Frankfurt som parkerar på fjärde plats efter 17 omgångar.

Höstens flopp och floppvärvning(ar) finner vi i TSG Hoffenheim – så mycket pengar för så lite resultat. Tim Wiese symboliserar felsatsningen.

Höstens hetaste vänstersko tillhör Juan Arango – vilka mål killen gör.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB