Nu är VM nära

av Pierre Wingren, reporter

I fotboll ska man aldrig ta ut något i förskott. Men efter i går är Tyskland väldigt nära VM i Brasilien. En 3-0-vinst borta mot Kazakstan, samtidigt som Sverige spelade usel fotboll i en 0-0-match mot Irland. Då börjar det kännas klart.

Om allt förflyter planenligt ska Tyskland alltid vinna mot Kazakstan. Men matcherna ska spelas också och ibland spelas matcherna utan anfallare, och utan två ordinarie mittbackar. Det hindrade inte Tyskland från att vinna enkelt i går. Hemmalaget försvarade sig bra och försökte stänga ner ytorna. Sist Tyskland mötte Kazakstan på bortaplan stod det 0-0 i halvtid. Den här gången var matchen avgjord i halvtid.

Bastian Schweinsteiger trollade med bollen och fick iväg ett skott som gick via Thomas Müller och in i mål. Då var 20 minuter spelade. Två minuter senare fick Mario Götze stå fri i straffområdet och lät bollen segla in till 2-0. Där och då god matchen.

Kazakstan spelade modigare i andra halvlek och sökte sig framåt. Tyskland såg lite väl avslappnat ut och Manuel Neuer fick faktiskt göra två viktiga räddningar. Thomas Müller satte spiken i kistan med en kvart kvar av matchen. En enkel seger för Tyskland i en fotbollsmatch som bara var lite mer underhållande att titta på än Sverige – Irland.

För första gången spelade Tyskland med en ”falsk nia” i en tävlingsmatch. Mario Götze axlade rollen och det offensiva spelet fungerade bra och bjöd på en del härliga kombinationer. Men det här var en match mot Kazakstan, det ska vi inte glömma.

Nu väntar än en gång Kazakstan – på tisdag möts lagen i Nürnberg. Bastian Schweinsteiger drog på sig ett gult kort och är därmed avstängd. Influensasjuke Sven Bender känner sig frisk igen och anlände i dag till laghotellet för att ersätta Schweinsteiger. Det är inte helt uteslutet att fler reserver kallas in då Julian Draxler, Benedikt Höwedes och Mario Gomez är tveksamma till spel.

Tyskland spatserar mot gruppsegern – mer än så vill jag inte tillskriva den här matchen. Spelarna gjorde vad som behövdes. Men 3-0-vinsten får mig inte att hoppa av glädje och välkomna ”det spanska spelsystemet”.

Ha en fortsatt trevlig lördag – hur nu det går till utan Bundesliga-fotboll.