Startsida / Inlägg

Rückspiel

av Pierre Wingren, reporter

Det är lite svårt att tända till. Tyskland möter Kazakstan i Nürnberg i kväll. Precis som i fredags handlar det bara om tre pliktpoäng. Matchen ska bara vinnas, så enkelt är det. Det är förstås alltid trevligt med fotboll men den där nerven saknas.

Inför en tävlingsmatch brukar det alltid finnas en krok att hänga upp en text på. I det här fallet är de tre poängen redan ”hemma” och berättelserna blir få. Skulle Kazakstan vinna matchen, vilket givetvis inte kan uteslutas, då kommer alla journalister som sysslar med tysk fotboll få mycket att göra.

Det känns lite smått absurt att det är Kazakstan som står för motståndet i kväll igen. I stället för Astana är det Nürnberg som är scenen för spektaklet. Inför bortamatchen handlade det mesta om den ”falska nian” – det var ämnet som intresserade i brist på annat. Men med tanke på motståndet skulle det bli svårt att skriva ett facit.

Nu har de tyska tidningarna hittat något annat att fokusera på. Bastian Schweinsteiger vs Ilkay Gündogan. Jag har tidigare lyft ämnet här på bloggen. Bayern München-spelaren är avstängd och Joachim Löw har beslutat att spela med Borussia Dortmund-mittfältaren från start. Precis som i fallet med den falska nian kommer vi dock inte kunna skriva något facit efter matchen. Inget ont om Kazakstan – men det är ett för svagt motstånd.

I brist på annat blir Ilkay Gündogan det hetaste samtalsämnet. Joachim Löw överöste honom med komplimanger. Assisterande tränaren, Hansi Flick, sa att ”Gündogan är inte bara nära startelvan, snarare mycket nära” (och då syftade han alltså på den permanenta startelvan, inte kvällens). Ilkay Gündogan själv är nöjd med att äntligen ha fått fotfäste i landslaget men han medger också att Bastian Schweinsteiger har en välförtjänt startplats.

Det är just den här diskussionen som florerar i Tyskland nu. Marco Reus tog Lukas Podolskis plats, Mats Hummels tog Per Mertesackers plats och Sami Khedira tog Michael Ballacks plats. Kommer Ilkay Gündogan att ta Bastian Schweinsteigers plats, och när i så fall?

Med andra ord gäller det först och främst att göra en bra match mot Kazakstan. Precis som Mario Götze gjorde som anfallare i fredags. Vi kommer fortfarande inte att kunna skriva något facit, men diskussionen kommer att hållas vid liv.

Joachim Löw hyllar inte spelare varje dag precis, därför vet vi att han är genuint förtjust i Gündogan. Och det viktigaste med det är faktiskt att vi slipper se Toni Kroos som central mittfältare när Schweinsteiger eller Khedira saknas.

Trolig startelva:

Neuer
Lahm, Boateng, Mertesacker, Schmelzer
Khedira, Gündogan
Müller, Özil, Reus
Götze

Jag ska även uppmärksamma er på att Marcel Jansen (HSV), Patrick Herrmann (Borussia Mönchengladbach) och Sven Bender (Borussia Dortmund) har anslutit till landslaget. Mario Gomez, Benedikt Höwedes och Bastian Schweinsteiger har lämnat gruppen.

***

Efter mycket om och men meddelade Armin Veh att han förlänger sitt kontrakt med Eintracht Frankfurt till 2014. Tränaren funderade på att över Schalke 04 i sommar, men till sist kom bestämde han sig för att stanna i Frankfurt. Det var väl förvisso inte bara Schalke-ryktet som gjorde Veh tveksam till ett nytt kontrakt. Sedan i somras har tränaren knorrat över för klena finansiella medel. Enligt uppgifter har klubben nu frigjort lite mer pengar till spelare i somras – och Armin Veh leder laget minst en säsong till. Goda nyheter för Frankfurt.

Det mest intressanta är fortfarande vad Schalke 04 planerar att göra i sommar. Vem tar över laget? Jag har svårt att se Jens Keller sitta kvar.

***

Bayern München och Karl-Heinz Rummenigge försöker köpa loss Arturo Vidal från Juventus enligt italienska Tuttosport. En fantastisk mittfältare – men med tanke på dispyten med Uli Hoeneß när spelaren lämnade Bayer Leverkusen för Juventus har jag svårt att se honom i München. Jag lägger snarare mina pengar på att det här är ett klassiskt försök att skapa lite oro i Turin.

***

Vad gör man i juli när det inte vankas VM eller EM? Tja, man kan alltid ta en titt på Jürgen Klopps första möte med Pep Guardiola. Den 20 och 21 juli spelas Telekom Cup i Borussia Mönchengladbachs stadion. Borussia Dortmund ställs mot Bayern München och Borussia Mönchengladbach ställs mot Hamburger SV. Dagen efter spelas final och bronsmatch. Notera i era kalendrar.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB