Startsida / Inlägg

Berlin tillbaka i Bundesliga och en kommentar på Hoeneß-härvan

av Pierre Wingren, reporter

Ordningen är återställd. Hertha Berlin är klart för spel i Bundesliga nästa säsong. Den tyska toppdivisionen berikas åter av en klubb från huvudstaden. Ett turbulent fjolår skakade om laget och spiken i kistan sattes när Fortuna Düsseldorf gick segrande ur ett dramatiskt och stökigt kval. Den här säsongen har således spelats utan en huvudstadsklubb i Bundesliga. Hertha Berlin har hållit till nere i 2. Bundesliga och inför den här säsongen valde sportchefen Michael Preetz att satsa på Jos Luhukay som tränare. Då hade han precis säkrat ett nytt Bundesliga-kontrakt med FC Augsburg, men interna stridigheter gjorde att Luhukay sa upp sig i somras. Lagbyggaren hamnade i huvudstaden.

Ett par nervösa premiäromgångar spelades, de stora traditionsklubbarna inledde förvånansvärt svagt. Men Hertha Berlin gick aldrig bort sig och spelet blev bättre för varje vecka. Efter 30 omgångar är de fortfarande obesegrade hemma på Olympiastadion och efter gårdagens match fick de äntligen dricka ur de där överdimensionerade ölglasen – med 66 inspelade poäng står det klart att Hertha Berlin är klart för spel i Bundesliga nästa säsong.

Det blev dock en nervös väntan för de 52 135 supportrarna i Berlin. Bottenlaget SV Sandhausen var på besök och hade bestämt sig för att sabba festen i huvudstaden. Bortalaget ställde upp med en fembackslinje och ett lågt liggande mittfält. Jos Luhukay valde att byta in ytterligare en anfallare efter bara 25 minuter. Hemmalaget styrde och ställde, chanserna var dock få.

Med fem minuter kvar av matchen nickade Adrian Ramos i stolpen och Pierre-Michel Lasogga högg på returen. 1-0. När domaren blåste i pipan för sista gången bröt glädjen ut, stor fest i Berlin. Synnerligen välförtjänt.

Eintracht Braunschweig ligger fortfarande på en stabil andraplats och ser ut att få premiärspela i Bundesliga nästa säsong. 1. FC Köln och 1. FC Kaiserslautern slåss om kvalplatsen med näbbar och klor.

Grattis, Hertha.

***

Uli Hoeneß. Klart jag måste nämna det. Tyvärr. Ni har väl koll på läget vid det här laget – det som går att ha koll på det vill säga. Vi har inte alla fakta, alla kort ligger inte på bordet än. Vad vi vet är att FC Bayern Münchens president har anmält sig själv i början av året, han utreds nu för skattefusk. Det rör sig om en okänd, men troligtvis ganska saftig summa pengar, som ska finnas på ett konto i Schweiz. Pengar som ej är beskattade i Tyskland. Hoeneß riskerar fängelse, men han kan också gå fri. Jag kan bara spekulera om anledningen till hans självangivelse – men troligtvis ser han en chans till strafflindring, och framför allt, ett visst mått av kvarvarande förtroende.

Som sagt, jag säger det igen, Uli Hoeneß är inte dömd för något. Den här utredningen lär pågå ett bra tag innan vi får svar på hur det ligger till. FC Bayern och Uli Hoeneß själv har valt att hålla tyst och vägra kommentarer. FC Bayern-bossen har dock bekräftat att en utredning pågår, han har sagt att han inte tänker avsäga sig sina uppdrag i klubben och han har hotat med att stämma några tidningar för förtal.

Allting som skrivs och sägs nu är enbart spekulationer, det är upp till det tyska rättsväsendet att presentera fakta vid ett senare tillfälle.

Men vad kan det här betyda för Hoeneß och FC Bayern? I skrivande stund är det inte lönt att spekulera i eventuella straff, men redan nu står det klart att bilden av Uli Hoeneß inte bara fått sig en törn, den har snarare gått igenom dokumentförstöraren.

Uli Hoeneß var redan som spelare mer intresserad av affärer och pengar än någon annan, han var nästan en affärsman i fotbollskläder. Nu har han blivit Bayern München, han är klubben. Och han har gjort ett helt fenomenalt jobb. Vem vet vad FC Bayern hade varit i dag utan hans skarpa hjärna? Han har gjort klubben till vad den är.

Men Hoeneß är inte bara ”Herr Bayern”. Han har varit fotbollens moralförespråkare nummer ett, han har haft inflytande på politiken. Han som alltid har sträckt ut en hjälpande hand till de som behöver. Han har attackerat Fifa och Sepp Blatter, han har ifrågasatt den ekonomiska situationen i spanska klubbar, han har kritiserat ”ekonomiskt dopade” klubbar. Han har lyft frågan huruvida en drogberoende Christoph Daum skulle kunna träna ett tyskt landslag. Han har varit tysk fotbolls språkrör – och han har kommit med väldigt många viktiga och riktiga poänger.

Men nu?

Om Uli Hoeneß hade kunnat kritisera Uli Hoeneß hade han gjort det. Han hade slaktat ”skattefuskaren” verbalt. Inte kan man sitta och predika om skattemoral i tv om man själv är kriminell?

Uli Hoeneß har alltid varit den personen, han har alltid varit den trovärdige moralförespråkaren, mannen som vill göra allting bättre och vara säker på att allting går rätt till.

Oavsett om han fälls eller inte har hans rykte skadats. Och frågan är om han ens kan sitta kvar som ledare för FC Bayern München? Men vem kan tänka sig ett FC Bayern utan Hoeneß?

Tysk fotboll har skakats om den här helgen.

Om det betyder något för laget i slutspurten av säsongen? Nej, inte det minsta.

***

Bundesliga omgång 30

Borussia Mönchengladbach – FC Augsburg 1-0
Mönchengladbach arbetade sig till en viktig seger i kampen om Europa League-platserna. Det var hemmalaget som försökte ta tag i taktpinnen men Augsburg försvarade sig bra och spelade smart – men efter en halvtimme fick hemmalaget straff och Vogt visades ut. Som vanligt satte Filip Daems straffen och efter det hade Gladbach koll på läget. Hanke och Mlapa träffade stolpen och lyckades inte sätta spiken i kistan, men det gick vägen ändå.

Borussia Dortmund – FSV Mainz 05 2-0
Vad kan man säga om matchen? Reus gjorde mål efter 32 sekunder, Lewandowski gjorde mål för tolfte matchen i rad när han nätade i slutet av matchen. De övriga spelminuterna bjöd oss på ett försvarande Mainz och ett kontrollerande Dortmund. Jürgen Klopps lag är nu klart för CL-spel nästa säsong, Mainz har inte vunnit på fem matcher och riskerar att gå miste om Europa.

Bayer Leverkusen – TSG Hoffenheim 5-0
Hoffenheim har fortfarande inte lyckats vinna mot Leverkusen och i lördags såg det värre ut än vanligt. Nye tränaren Gisdol hade annars fått Hoffenheim att spela lite bättre, men nu såg det ut som vanligt igen. Leverkusen tog ett stort steg mot att säkra CL-platsen. Kießling och Schürrle gjorde vars två mål och den förstnämnde närmar sig nu Lewandowski i skytteligan (21/23). Polanski fick tidigt ett rött kort och orsakade en straff som dock Casteels räddade, men det slutade med en överkörning.

Hannover 96 – Bayern München 1-6
26 segrar på 30 matcher för FC Bayern, ligarekord. Jupp Heynckes roterade som vanligt ordentligt, men som vanligt spelade det ingen roll. Stindl bjöd på ett självmål och efter det orkade inte Hannover ta kampen längre. FC Bayern körde över Mirko Slomkas lag och bland annat gjorde Mario Gomez och Claudio Pizarro vars två mål. Nederlaget innebär troligtvis att Hannover går miste om en plats i Europa League till nästa säsong.

Hamburger SV – Fortuna Düsseldorf 2-1
Nye lagkaptenen vad der Vaart har blommat ut på allvar med bindeln runt armen. Holländaren nickade in 1-0 innan han dribblade in 2-0. Giefer i Fortuna-målet hade inte sin bästa dag. I andra halvlek kunde Schahin reducera och i slutet av matchen satte Latka en boll i ribban – men Düsseldorf kom aldrig närmare än så och nedflyttningshotet växer för varje omgång. Hamburger SV har än en gång gått från krislag till CL-aspirant.

Eintracht Frankfurt – Schalke 04 1-0
Gamlingen Oka Nikolov hade en bra dag på jobbet som Trapps ersättare i mål. Schalke började friskt men fick inte in bollen i mål, Nikolov passade även på att rädda Bastos straff. Innan halvtidsvilan nickade Russ in 1-0 för Frankfurt. I andra halvlek fortsatte Schalke att skapa chanser, men Nikolov höll tätt och Frankfurt tog tre viktiga poäng i fajten om Europa-platserna.

Werder Bremen – VfL Wolfsburg 0-3
Werder Bremen har inte vunnit på nio matcher och det var aldrig ens nära mot Wolfsburg. Tränare Thomas Schaaf ska dock få sitta kvar ett tag till sägs det, men nu är klubben indraget i bottenstriden. Wolfsburg däremot landade på säker mark i tabellen efter de tre viktiga poängen mot ett svagt Bremen. Ynglingen Arnold börjar växa ut till en publikfavorit i Wolfsburg och gjorde mål mot Bremen, Olic fick fira sitt 50:e Bundesliga-mål.

VfB Stuttgart – SC Freiburg 2-1
Stuttgart var ett nummer för stort även i ligan, tidigare i veckan slutade semifinalen i DFB-Pokal som bekant 2-1. Nu gjorde även ligamatchen det och Freiburg lyckades inte ta över fjärdeplatsen från Schalke. Båda lagen öppnade bra och Makiadi gjorde 1-0 för Freiburg, men målet dömdes korrekt bort för offside. Gentner nickade in 1-0 för hemmalaget efter 33 minuter, tio minuter senare slarvade Freiburg och Harnik serverade Ibisevic till 2-0. I andra halvlek försvarade sig Stuttgart ganska bekvämt och Santinis tröstmål kom för sent.

1. FC Nürnberg – Greuther Fürth 0-1
Fürths öde kändes skrivet i sten, och är det nog fortfarande, men i derbyt mot Nürnberg tog bottenlaget en prestigefylld seger – och de kan fortfarande klara sig kvar i Bundesliga. Som grädde på moset grusade de dessutom Nürnbergs Europa-drömmar. Ynglingen Geis drog på från långt håll och gjorde sitt första mål i Bundesliga. Hemmalaget hade det mesta av spelet och skapade chanser, men Hesl i målet ville hålla nollan, och som vanligt saknade Nürnberg den där skärpan i de avgörande lägena. Första förlusten för der Club sedan den 29 september.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB