Startsida / Inlägg

Dortmund förlorade med 0-0

av Pierre Wingren, reporter

Bayern München är i en klass för sig den här säsongen och bevisade även det i Europa när Juventus besegrades med 2-0. I går var det Borussia Dortmunds tur att visa vad de går för i Champions League, men ett gäng brända chanser i början av matchen förstörde kvällen för de gulsvarta. 

Dortmund inledde bäst på den blöta gräsmattan i Malaga och tog tag i taktpinnen. Spanjorerna stack upp och hotade lite ibland, men det skulle handla mest om Borussia Dortmund – och om Mario Götze.

20-åringen kom fri med målvakten ett par gånger i första halvlek, men han avslutade svagt. När dessutom Robert Lewandowski såg ut som en främling framför mål började det kännas löjligt. Dortmund kontrollerade matchen, men mål lyckades de inte göra. Ungefär som förra säsongens spel i Champions League – och hur brukade det sluta? Visst, i misär.

”Vi hade flera jättechanser, framför allt jag. Jag borde ha gjort minst två mål. Det var inte min dag i dag, jag hade behövt hjälpa laget mer”, säger en besviken Mario Götze.

Till följd av oskärpan framför mål växte Malaga in i den här matchen, helt i onödan. Efter 90 spelade minuter hade lagen haft ungefär lika många chanser. Jag tror inte att så hade varit fallet om Dortmund hade gjort mål i början.

0-0 känns förstås som en liten förlust då de tyska mästarna kan bli ordentlig straffade om Malaga gör ett eller två mål på Westfalenstadion. Det är en farlig situation. Å andra sidan märks det också att Jürgen Klopps unga lag har utvecklats. Förra säsongen hade de släppt in två eller tre struntmål, i går höll de åtminstone tätt bakåt.

I returen gäller det att vinna – det är åtminstone en enkel förutsättning.

Jag passar på att bjuda er på omgångens matcher redan i dag då det inte blir någon blogg i morgon. Som vanligt har vi en ljuvlig Bundesliga-omgång att se fram emot.

Bundesliga omgång 28

Fredag 20:30

TSG Hoffenheim – Fortuna Düsseldorf
Hoffenheim sparkade Marco Kurz och Andreas Müller, Markus Gisdol har tagit över tränarjobbet och om han kan inleda med en vinst mot Fortuna så lever hoppet. Inför omgången har Hoffenheim fyra poäng upp till kvalplatsen och nio poäng upp till säker mark, men spelet har varit uselt och måste bli bättre. Fortuna har inte lyckats ta lika många poäng som i Hinrunde och hade mått mycket bra av tre friska poäng mot Hoffenheim.

Lördag 15:30

Borussia Dortmund – FC Augsburg
Räkna med ett hett Augsburg som under fredagskvällen kan kolla vilken konkurrent som tappar poäng – eller om båda gör det. Borussia Dortmund kommer säkert inte bjuda på sin bästa fotboll, vi har vant oss vid att de regerande mästarna har en förmåga att tappa poäng när det vankas Champions League-matcher och för stunden ligger de på en bekväm andraplats. Augsburg kommer att slåss med näbbar och klor för att ta poäng.

Borussia Mönchengladbach – Greuther Fürth
Det har gått lite mer obemärkt förbi, men Gladbach har påmint väldigt mycket om Hamburger SV – de saknar konstans i spelet. Precis som HSV har de varit uppe på Europa-platserna men faller alltid tillbaka igen. Nu närmar sig säsongen sitt slut och det är ett riktigt getingbo i mitten av tabellen. Då måste Gladbach, även utan avstängde kaptenen Daems, ta tre poäng mot ett Fürth som ser lika svagt ut som tidigare. Frank Kramers nya klubb har i princip gett upp hoppet om en kvalplats (vilket dock kan lösa upp en knut eller två).

Bayer Leverkusen – VfL Wolfsburg
Leverkusen har ett gott grepp om plats tre i tabellen och kan nu koncentrera sig på att attackera Dortmund. Rykten i veckan gjorde gällande att Sascha Lewandowski ska ta ett steg tillbaka i sommar och att Hyypiä tar över huvudansvaret, dessutom ryktas Schürrle och Bender till England. Nu är det dock dags för fotboll igen och målmaskingen Kieβling är i form. Wolfsburg, som fortfarande blandar och ger, står för motståndet i vad som lär bli en underhållande och offensiv match.

Werder Bremen – Schalke 04
Thomas Schaafs lag har inte vunnit på sex matcher nu och det gäller att blicka neråt i tabellen. Med 52 insläppta mål är det inte så konstigt att Bremens säsong har varit en besvikelse, de har dock lyckats spela oavgjort de senaste tre matcherna. Nu kommer ett Schalke med gott om självförtroende efter 3-0-segern mot Hoffenheim. Precis som tidigare är målet att nå plats fyra, ”minst”, enligt Höwedes.

Eintracht Frankfurt – Bayern München
Vi har vetat ett tag att FC Bayern blir tyska mästare i år, frågan är när. Om de vinner borta mot Frankfurt på lördag så är saken klar. Med tanke på lagets form känns det ganska troligt, 9-2 mot HSV och sen en suverän 2-0-vinst mot Juventus i Champions League. Jupp Heynckes lär väl rotera laget men kvalitetsförlusten är sällan stor. Frankfurt har vaknat igen sedan Armin Veh förlängde, förra helgen vann de med 3-2 mot Fürth och Inui fick äntligen göra mål igen. Men om det räcker mot det här FC Bayern?

Lördag 18:30

Hamburger SV – SC Freiburg
Efter 2-9-förlusten mot Bayern München gäller det för HSV att vinna tillbaka sina supportrars förtroende, visa vilja och inställning. Motståndet är inte det enklaste och matchen handlar om tre mycket viktiga poäng. HSV och Freiburg jagar en Europa-plats och endast en poäng skiljer lagen åt. Streich tycks åter har fått ordning på Freiburgs defensiv och man besegrade Gladbach med 2-0, Kruse gjorde båda målen och är i fin form.

Söndag 15:30

1. FC Nürnberg – FSV Mainz 05
Nürnberg ligger tryggt till i tabellen och har större chanser att klättra än att falla. På söndag kommer ett Mainz som inte har förlorat på sju matcher och som krigar om en plats i Europa till nästa säsong. Szalai har inte varit lika het framför mål under våren, men mot Bremen lyckades han näta och kanske är formen på gång. ”Mig kvittar det vem som spelar. Vi pratar hellre om att vi är obesegrade på hemmaplan i tio matcher och att vi vill utöka den serien på söndag”, säger Nürnberg-svensken Per Nilsson.

Söndag 17:30

Hannover 96 – VfB Stuttgart
Hannover (10) mot Stuttgart (13) låter inte som en spännande fajt – men faktum är att lagen brukar bjuda på underhållande matcher. Framför allt har Mirko Slomkas Hannover bara två poäng upp till en Europa-plats inför den här omgången. De är starka på hemmaplan och möter ett Stuttgart som saknar Harnik och Niedermeier, som båda är avstängda. Kan bli en kampbetonad match det här.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB