Startsida / Inlägg

FC Bayerns rekordmästerskap och Dortmunds stora kväll

av Pierre Wingren, reporter

När jag för några månader sedan bestämde mig för att sticka till Ruhr och leva fotboll den här helgen så trodde jag inte att så här mycket skulle hända. Jag visste att jag bloggen skulle sova fram till i dag – men inte visste jag att FC Bayern skulle bli rekordtidiga mästare, att Hertha skulle krossa Braunschweig i 2. Bundesliga eller att Per Nilsson skulle segla upp och bli 1. FC Nürnbergs bäste målskytt. Men så blev det. Så än en gång: sorry för den sena bloggen.

Nu är det dock tisdag och jag är tillbaka i Sverige. I kväll tar Borussia Dortmund emot Málaga i Champions League, men först måste bloggen lägga fokus på Bayern München och gratulera rekordmästarna till ännu en titel.

Jag sitter här och läser Süddeutsche Zeitung och givetvis handlar det mesta om Bayern München i sportdelen. Matchen mot Eintracht Frankfurt var väl ingen höjdare i sig, men målet som avgjorde en trevlig kamp passade perfekt in i den här sagan. Lagkapten Philipp Lahm hittar in med en boll till Bastian Schweinsteiger som vackert klackar in den i mål. Ett perfekt mästarmål som kommer att leva kvar i evigheter. Då gör det inget att Frankfurt kanske skulle ha haft en straff, det gör inget att David Alaba brände en straff vid ställningen 0-0 och det gör inget att vädret var ovärdigt en mästare. Det här målet gjordes av två Bayern-produkter och det säkrade en efterlängtad ligatitel. Det är vackert.

Bayern München står alltså som mästare efter bara 28 omgångar – det är ett nytt Bundesliga-rekord. Då vintern dessutom har varit segdragen i Tyskland kändes allting märkligt. Kylslaget och varma vantar, det är vi inte vana vid när ett lag firar ligatiteln. Över huvud taget blev det märkliga scener då vi är mitt uppe i säsongen. Visst jonglerade spelarna med tränare Jupp Heynckes, visst firade de med supportrarna på arenan och visst var alla i FC Bayern glada. Men blott ett fåtal supportrar väntade på flygplatsen i München och det mesta handlar egentligen om de fortsatta äventyren i Champions League och DFB-Pokal.

Uppdraget är dock slutfört: Bayern München är tyska mästare igen. Och som de blev det. Säsongen får dock spelas klart först innan rekord och nycklar listas. Nu nöjer jag mig med att gratulera en våldsamt välförtjänt ligamästare.

FC Bayern har gått utan titlar i två säsonger, nu är åter ordningen återställd. Men vad är två år jämfört med 23 år? Vi ska inte glömma bort Jupp Heynckes del i det här. Han har fått den stjärnspäckade truppen att dra åt samma håll, jobba stenhårt och förhålla sig till taktiska riktlinjer. Han blandar ett starkt ledarskap med ett ödmjukt och han är den äldste tränaren någonsin att vinna en Bundesliga-titel. 67 år gammal och Heynckes är åter på topp. Hatten av.

”Det är en känslosam stund. Efter 23 år är jag mästare som tränare igen. Det var lite varmare sist. Jag har aldrig blivit mästare när det har varit så här kallt, vare sig som spelare eller tränare”, säger Jupp Heynckes.

***

Bundesliga omgång 28

TSG Hoffenheim – Fortuna Düsseldorf 3-0
Borussia Dortmund – FC Augsburg 4-2
Borussia Mönchengladbach – Greuther Fürth 1-0
Eintracht Frankfurt – Bayern München 0-1
Werder Bremen – Schalke 04 0-2
Bayer Leverkusen – VfL Wolfsburg 1-1
Hamburger SV – SC Freiburg 0-1
1. FC Nürnberg – FSV Mainz 05 2-1
Hannover 96 – VfB Stuttgart 0-0

Kort sammanfattning: Hoffenheim har greppat ett halmstrå och har nu bara en poäng upp till kvalstrecket, Fortuna fortsätter dala i tabellen.
Dortmund skickade ut ett B-lag, gjorde det bra men hamnade i underläge mot Augsburg, då bytte Klopp in segern med Götze och Lewandowski.
Gladbach är ett av få lag som verkligen vill ut i Europa, Wendt med assist mot Fürth.
FC Bayern blev mästare mot Frankfurt, Armin Vehs försvagade lag stod upp bra.
De nordtyska lagen fortsätter att göra oss besvikna; Werder orkade inte hålla emot mot Schalke och HSV såg svagt ut mot Freiburg. Freiburg och Schalke har sikte på Europa.
Bayer Leverkusen trivs inte riktigt med fotbollen sedan skriverierna om Hyypiä/Lewandowski, Wolfsburg blandar och ger.
Per Nilsson har gjort flest mål i Nürnberg och han vinner flest närkamper. Mittbacken gjorde båda målen i segern mot Mainz. När vaknar Hamrén?
Hannover och Stuttgart står och trampar på samma ställe för tillfället – vilket lag vaknar och bränner av en mäktig slutspurt?

***

I Berlin fanns det anledning till glädje i går: brassen Ronny berättade lite överraskande att han nu är bunden till klubben till 2017 och han smällde in två bollar i 3-0-segern mot toppkonkurrenten Eintracht Braunschweig. Hertha Berlin är nu så gott som klart för Bundesliga – där huvudstadsklubben hör hemma. Braunschweig har fortfarande en skön andraplats, men det går inte att känna igen laget längre – stor skillnad mellan höst- och vårsäsong.

I den härligt kittlande matchen mellan 1. FC Köln och 1. FC Kaiserslautern vann det sistnämnda laget. Det innebär att klubben nu ligger på kvalplatsen till Bundesliga. Köln ligger två poäng bakom på fjärdeplats. En fin vår att se fram emot.

***

Dortmund är en stad i extas. Tyska och spanska supportrar driver omkring på stan och laddar inför matchen i kväll. Det var 15 år sedan Borussia Dortmund nådde en semifinal i Champions League – då åkte de ut mot Real Madrid. Det är också enda gången det gulsvarta laget har förlorat ett dubbelmöte mot spanskt motstånd. Málaga har aldrig varit i den här situationen förr. Båda lagen har överraskat och imponerat, men spanjorerna har trots allt mindre att förlora i kväll. Jürgen Klopps lag måste ge allt och hålla koncentrationen uppe.

0-0 i Spanien var inte optimalt, nu krävs en känslig balansgång mellan offensiv och defensiv – ett insläppt mål kommer att stå Dortmund otroligt dyrt. För en vecka sedan inledde tyskarna bäst, men bollen gick inte in i mål och Málaga växte in i matchen.

När domaren ger klartecken för avspark, när ett utsålt Westfalenstadion sjunger öronbedövande och när två timmar känns som en evighet eller som två minuter, då måste en spelare som Marco Reus träda fram.

Nyförvärvet från Borussia Mönchengladbach kostade lite mer än 17 miljoner euro. Till skillnad från spelare som Ilkay Gündogan, Robert Lewandowski eller Lucas Barrios hittade han rätt direkt. Han har på ovanligt kort tid förstått vad Jürgen Klopp är ute efter och han har stått för ett antal viktiga mål och målgivande passningar. Elva mål och elva assist i Bundesliga, tre mål i Champions League. Marco Reus har varit viktig för Borussia Dortmund, tillfört en dödlig kvalitet som har saknats.

Precis som i Mönchengladbach råkar dock Reus hamna utanför matchbilden lite väl ofta. Han kan vara osynlig i 89 minuter men ändå göra två mål. De senaste veckornas matcher tyder dock på att nyförvärvet är inne i en formsvacka. Mot Málaga måste han träda fram och komma till farliga lägen. En het Reus höjer Dortmunds kvalitet.

Borussia Dortmund vill drömma vidare om Wembley. Den önskan uppfylls enklare om Marco Reus har raketskorna på sig.

”Atmosfären i första mötet var bra, men vi kan göra det bättre”, säger Klopp och riktar sig till de gulsvarta supportrarna. ”Den som behöver en garanti för att se på fotboll gör bäst i att stänga ögonen”, säger han och menar att en himmelsk pina väntar.

Mats Hummels och Jakub Blaszczykowski är åter redo att inkluderas i matchtruppen – frågan är förstås om de får chansen från start.

Trolig startelva:

Weidenfeller
Piszczek, Subotic, Santana, Schmelzer
Bender, Gündogan
Reus, Götze, Großkreutz
Lewandowski

En fantastisk afton väntar i Dortmund.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB