Startsida / Inlägg

Bollen rullar i Tyskland

av Pierre Wingren, reporter

Snart börjar de stora ligorna i Europa – det innebär att jag för tillfället sitter och jobbar med Sportbladets Ligabibel inför säsongen 2013/14. Jag ber om ursäkt för dålig aktivitet här på bloggen. Det blir bättre snart.

Bundesliga är några veckor bort men redan nu kan vi njuta av högkvalitativ fotboll: 2. Bundesliga och 3. Liga har öppnat portarna och publiken strömmar till arenorna. ”Världens bästa andraliga” inleddes lite försiktigt i helgen med relativt målsnåla matcher. Vi ska dock inte glömma att även 3. Liga bjuder oss på spännande lag och riktigt härlig fotboll.

Dessa klubbar slåss i 2. Bundesliga:

SV Sandhausen
VfR Aalen
FC Ingolstadt
Erzgebirge Aue
St. Pauli
1860 München
SC Paderborn
1. FC Kaiserslautern
Dynamo Dresden
1. FC Köln
Greuther Fürth *
Arminia Bielefeld **
FSV Frankfurt
Karlsruher SC **
1. FC Union Berlin
VfL Bochum
Fortuna Düsseldorf *
Energie Cottbus

* = Spelade i Bundesliga förra säsongen.
** = Spelade i 3. Liga förra säsongen.

Det är högkvalitativa lag med en ljuvlig historia. Kampen om de åtråvärda Bundesliga-platserna kommer att bli stentuff, men vissa lag får ändå ta på sig favoritskapets börda. Klassiska 1. FC Kaiserslautern och 1. FC Köln är storklubbar som hör hemma i Bundesliga, Fortuna Düsseldorf och Greuther Fürth vill givetvis studs rakt upp i finrummet igen.

Men vi har också en drös intressanta projekt och lag i VfL Bochum, Karlsruher SC, St. Pauli, Ingolstadt och Union Berlin. Dynamo Dresden var nära att degraderas förra säsongen men en stabil kvalinsats mot VfL Osnabrück fixade kontraktet.

Och så den stora frågan: vad fasen händer med kaotiska 1860 München?

2. Bundesliga håller hög klass och är väl värd att följa, men vi ska inte heller glömma bort 3. Liga. Här hittar vi lag som Hansa Rostock, MSV Duisburg, Chemnitzer FC och Preußen Münster (bara för att nämna några). Och för den som vill kika lite extra på ett gäng talanger återfinns Borussia Dortmund II och VfB Stuttgart II i tabellen.

Tyvärr finner vi också RB Leipzig i 3. Liga.

Här är samtliga lag:

Jahn Regensburg
MSV Duisburg
Hansa Rostock
VfL Osnabrück
SV Wehen Wiesbaden
VfB Stuttgart II
SpVgg Unterhaching
Rot-Weiß Erfurt
Wacker Burghausen
1. FC Heidenheim
1. FC Saarbrücken
Chemnitzer FC
Preußen Münster
SV Darmstadt 98
Hallescher FC
Borussia Dortmund II
Stuttgarter Kickers
Holstein Kiel
RB Leipzig
SV Elversberg

Naturligtvis blir det intressant att följa lag som Duisburg och Rostock, två klubbar som spelade Bundesliga-fotboll för några år sedan. Verkligheten är tuff.

Vidare måste jag säga att Münster har något riktigt spännande på gång och med en ny arena kan kanske laget lyfta ytterligare. Heidenheim, Regensburg och Osnabrück kommer med största sannolikhet att beblanda sig i toppen.

Spännande säsonger i de två lägre divisionerna alltså – min förhoppning är att återkomma i ämnet i senare. Men släck för all del fotbollstörsten med riktigt härlig fotboll från 2. Bundesliga och 3. Liga.

***

Bundesliga-lagen inleder tävlingsmatchandet den första helgen i augusti när den första omgången i DFB-Pokal ska spelas. Helgen därpå börjar äntligen Bundesliga.

Under helgen som gick spelade Bayern München, Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach och Hamburger SV en träningsturnering i ett hett Mönchengladbach.

Pep Guardiola och hans Bayern München imponerade stort och spelade fantastiskt bra fotboll – ändå såg inte spelarna ut att ens försöka. Det var blott en träningsturnering och det är dumt att dra för stora slutsatser, men känslan är att Hamburger SV har mycket att jobba på. Borussia Mönchengladbach ser år andra sidan väldigt spännande ut, särskilt då Lucien Favre har kryddat laget med ett gäng talanger. Borussia Dortmund såg segt ut och imponerande inte nämnvärt.

Så här slutade matcherna:

Borussia Mönchengladbach – Borussia Dortmund 1-0
Bayern München – Hamburger SV 4-0

Borussia Dortmund – Hamburger SV 1-0
Borussia Mönchengladbach – Bayern München 1-5

På lördag får vi sommarens första heta match när Borussia Dortmund välkomnar Bayern München till Westfalenstadion då Supercup-finalen ska spelas.

Det börjar kännas nu. Det är nära. Det är kärlek.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB