Startsida / Inlägg

David mot Goliat

av Pierre Wingren, reporter

Dramatik, vansinne, glädje, sorg, spänning, tradition, extas. Många är orden som kan beskriva DFB-Pokal, den tyska cupen. En fantastiskt härlig turnering som äntligen går av stapeln i kväll. Nu börjar det verkligen kännas att säsongen är här. Äntligen. Det här är fotboll.

Den här sommaren välkomnar vi FV Illertissen, Optik Rathenow, SV Lippstadt 08, SV Schott Jena, Sportfreunde Baumberg, SG Aumund-Vegesack och Neckarsulmer Sport-Union som alla debuterar i DFB-Pokal. Härligt.

Regerande mästare, precis som i Bundesliga och Champions League, är Bayern München som vann finalen i Berlin mot VfB Stuttgart med 3-2.

Förra säsongen bjöds vi på flertalet skrällar redan den första omgången. Hela sex stycken Bundesliga-lag tackade för sig – det var första gången sedan säsongen 1987/88 som så många klubbar från förstadivisionen åkte ut.

Vilka galna, härliga, vackra eller horribla berättelser etsar sig fast i våra minnen den här gången?

1. Hauptrunde, DFB-Pokal

Fredag 19:00

1. FC Heidenheim – 1860 München
Heidenheim var ytterst nära att fixa en plats i 2. Bundesliga förra säsongen, men får göra ett nytt försök i år. Har inlett säsongen bra och möter ett 1860 som har fortsatta problem.

VfL Osnabrück – FC Erzgebirge Aue
Kan bli en mycket jämn och spännande match mellan två lag som befann sig på ungefär samma nivå förra säsongen. Osnabrück föll i kvalet mot Dynamo Dresden, Aue räddade platsen i 2. Bundesliga i 34:e omgången. Nu möts lagen i spännande cupmatch där Aue ändå får ses som favorit efter två segrar i andraligan.

Fredag 20:00

RB Leipzig – FC Augsburg
Leipzig förtjänar ett bra fotbollslag, men inte på det här sättet. Nästan hela Tyskland hoppas att Augsburg gör vad som förväntas av dem och vinner mot laget från 3. Liga. En publik på mer än 20 000 är att vänta.

Lördag 15:30

SG Aumund-Vegesack – TSG Hoffenheim
Klubben från norra delarna av Bremen har funnits sedan 1892 och sysslar med allt från fotboll och handboll till judo och friidrott. Nu väntar en batalj med TSG Hoffenheim som vill hitta tillbaka till rötterna, och givetvis undvika pinsamheterna från förra säsongen.

SV Lippstadt – Bayer Leverkusen
Lippstadt har naturligtvis en mycket tuff uppgift framför sig mot CL-laget Leverkusen. Lippstadt hittar vi till vardags i Regionalliga och klubben kan stoltsera med att ha fostrat Rummenigge-killarna. Leverkusen går in i säsongen med Hyypiä som ensam tränare.

Fortuna Köln – FSV Mainz 05
Fortuna är äntligen tillbaka i DFB-Pokal efter 13 års frånvaro – givetvis är arenan så gott som utsåld inför lördagens batalj med Mainz. Köln var nära att gå upp i 3. Liga förra säsongen och bygger vidare på det lag nu – Mainz bör se upp och kan inte heller förlita sig på Adam Szalai. Målskytten återfinns i Schalke.

TSG Neustrelitz – SC Freiburg
Skrällde och vann Landespokal-finalen mot Hansa Rostock. Neustrelitz håller till i Regionalliga och möter nu ett Freiburg med flertalet nya spelare som ska hitta sina roller i laget. Blir spännande att se hur Streichs lag med Mike Hanke i spetsen presterar.

SV Wilhelmshaven – Borussia Dortmund
Föra några veckor sedan hade inte Wilhelmshaven en komplett spelartrupp och inte en enda målvakt. Men efter lottningen mot Dortmund i cupen fick klubben nytt liv och nu väntar en häftig match. I Dortmund ser det bra ut, även om Lewandowski-såpan rullar vidare.

Sportfreunde Baumberg – FC Ingolstadt 04
Baumberg slog Rot-Weiß Oberhausen och får nu njuta av rampljuset när de tar emot Ingolstadt. Det sägs att Baumberg har tränat extra mycket på straffar inför fajten. Ingolstadt har en hel del att leva upp till efter den svaga starten i 2. Bundesliga. Klubben har förstärkt med Cohen från Nürnberg och Hajnal från Stuttgart.

Neckarsulmer Sport-Union – 1. FC Kaiserslautern
Hade troligtvis varit omgångens skräll om Neckarsulmer SU lyckas ta sig vidare från mötet med Kaiserslautern. Klubben fick sin plats i DFB-Pokal tack vare, eller på grund av, Dynamo Dresdens straff. Kaiserslautern vill åter till Bundesliga och har inlett säsongen bra.

1. FC Magdeburg – Energie Cottbus
Känslan är att det här trots allt kan bli en ganska jämn kamp mellan ett Magdeburg som kämpar väl och har en duktig målvakt. Givetvis är Cottbus favoriter inför matchen, kanske extra mycket efter 4-0-vinsten mot SC Paderborn i ligan.

Bahlinger SC – VfL Bochum
Lilla Bahlinger håller till i Oberliga och spelar sina hemmamatcher på Kaiserstuhlstadion där 5 000 åskådare får plats. Inför cupmatchen har DFB beordrat en hel förändringar av arenan för att matcha kraven som ställs, klubbens medlemmar hjälpte till med bygget och på så vis sparade klubben mycket pengar. Fint. Bochum har sett bra ut sedan Peter Neururer tog över klubben.

Lördag 18:00

TSV 1860 Rosenheim – VfR Aalen
Talangfabriken i Bayern vann Bayernpokal men har haft det svårt i Regionalliga inledningsvis, blott fyra poäng på fem matcher för Schweinsteiger ex-klubb. Aalen har inte heller så mycket att jubla över efter noll mål och ett poäng på två matcher i 2. Bundesliga. Aalen trots det favoriter, givetvis.

Lördag 20:30

Karlsruher SC – VfL Wolfsburg
Karlsruhe är tillbaka i 2. Bundesliga och har dessutom tagit med sig det fina försvarsspelet från förra säsongen – kan bli en svettig uppgift för Wolfsburg alltså. I Wolfsburg har Hecking nu fått en hel sommar på sig att sätta sin prägel på laget.

Eintracht Trier – 1. FC Köln
Trier spelar i Regionalliga men har fått som vana att knocka ut några jättar då och då i DFB-Pokal. Dortmund, Schalke och Hannover kan vittna om saken. Köln har dock goda minnen från Trier då de vann med 3-0 i cupen 2010.

Söndag 14:30

1. FC Saarbrücken – Werder Bremen
Saarbrücken har inte imponerat i 3. Liga så här långt, men laget har trots allt en pålitlig målskytt i Thomas Ratgeber och kan säkert motivera sig till en bra match mot Werder. I Bremen har nye tränaren Robin Dutt stora problem med att bygga om laget efter Schaaf-eran och försäsongen har varit svag. Ekici och Hunt valde dessutom att bråka på träningen. Det här kan Saarbrücken utnyttja.

SV Darmstadt 98 – Borussia Mönchengladbach
Darmstadt har inlett säsongen med två kryss i 3. Liga och hoppas nu på en stor skräll när årets match står för dörren. Gladbach har gjort bra förstärkningar och spetsat till en trög offensiv med värvningar som Raffael och Max Kruse.

Arminia Bielefeld – Eintracht Braunschweig
Det ena laget gick upp i 2. Bundesliga, det andra i Bundesliga. Blir säkerligen en stämningsfull match mellan två motiverade lag som bör kunna matcha varandra ganska väl. Spännande, och se upp Braunschweig.

SC Victoria Hamburg – Hannover 96
Förra säsongen ställdes Victoria mot SC Freiburg och gjorde en bra match, till sist förlorade de med 1-2. Nu väntar Hannover och hemmalaget är givetvis taggat. En kille med extra motivation torde vara Benny Hoose som aldrig riktigt lyckades slå igenom i Hannover men som nu är en nyckelspelare i SC Victoria.

TSG Pfeddersheim – Greuther Fürth
Pfeddersheim påminner gärna sina spelare och supportrar om hur nära de var att slå ut Borussia Dortmund i första omgången 1995 – matchen gick till straffar och väl där löste BVB uppgiften. Det är dock inte de regerande mästarna som väntar på söndag, Greuther Fürth åkte ut ur Bundesliga förra säsongen men har inlett piggt i 2. Bundesliga.

Söndag 16:00

SV Schott Jena – Hamburger SV
Oberliga-laget Schott Jena uppmanar besökarna att ta sig till arenan i tid. 11 000 supportrar väntas till matchen och det hör inte till vanligheterna. Och de känner säkert att något magiskt kan ske denna afton. Hamburg har gjort en helt okej försäsong med den senaste 0-4-förlusten mot Dynamo Dresden svider: ”Om vi inte kan lära oss att vissa en förnuftig inställning även i såna här matchen kommer vi även att förlora i Jena”, oroar sig nye sportchefen Oliver Kreuzer. Upp till bevis.

BFC Dynamo – VfB Stuttgart
Förr i tiden DDR-mästare och storklubb, nu är de äntligen tillbaka i rampljuset när Stuttgart kommer på besök i cupen. Klubben oroar sig dock för så kallade ”kravallturister”. Stuttgart kommer närmast från ett kvalmöte i Europa League som slutade 1-1. En bättre insats krävs, men Ibisevic är att lita på framför mål.

VfR Neumünster – Hertha Berlin
Regionalliga-laget är inte populärt i Hertha-kretsar då de tar 18 euro för en ståplats och 55 euro för en sittplats. En härlig match ska dock spelas och nyuppflyttade Hertha ska visa vad de går för.

SC Wiedenbrück – Fortuna Düsseldorf
Theo Schneider tränar Wiedenbrück och har en god känsla inför cupknallen mot Düsseldorf, han tror på en skräll och fansen är uppmanade att vara ”den tolfte spelaren”. Fortuna fick säga hej då till Bundesliga i våras och vill givetvis inte säga hej då till DFB-Pokal i första huvudomgången.

Optik Rathenow – FSV Frankfurt
För varje liten klubb som lyckas ta en plats i DFB-Pokal är drömmen att få möta FC Bayern, BVB, Schalke eller något annat storlag. Rathenow får dock nöja sig med FSV Frankfurt från andraligan. Sportsligt en bättre chans förstås, särskilt då Frankfurt har inlett säsongen med två nederlag. Men de spelade riktigt bra förra säsongen.

Söndag 18:30

FV Illertissen – Eintracht Frankfurt
Gränsklubb som kan tillhöra två förbund – valde att byta till inför förra säsongen och blev bästa amatörlaget i Bayern. Som tack får de nu spela i DFB-Pokal och Illertissen hoppas givetvis på stora inkomster. Frankfurt vill inte upprepa fjolårets pokal-blamage.

Preußen Münster – St. Pauli
Münster tar hela tiden små kliv framåt och hoppas givetvis på att en dag återvända till de högre divisionerna. Gjorde det bra i cupen förra säsongen och det har inte St. Pauli-spelarna missat: ”Det blir en svår uppgift för oss”, menar Marcel Halstenberg. Tuff kamp.

Söndag 20:30

SV Sandhausen – 1. FC Nürnberg
2. Bundesliga mot Bundesliga i vad som kan bli en spännande match. Många Bundesliga-lag åkte på stryk för ett år sedan, bland annat Nürnberg när de förlorade mot TSV Havelse i första omgången. Det ska inte upprepa sig, känslan är också att der Club kan gå en trevlig säsong till mötes.

Måndag 18:30

FC Nöttingen – Schalke 04
Nöttingen tränas av Rainer Krieg och Michael Wittwer, två herrar med Bundesliga-rutin som spelare. En tuff match mot Schalke väntar och det är förstås bara kamp och mod som gäller. Schalke har en lugn och trevlig försäsong bakom sig och känns bra.

SSV Jahn Regensburg – 1. FC Union Berlin
Lär bli en jämn fajt. Regensburg sa adjö till 2. Bundesliga i våras och spelar nu i 3. Liga. Unio Berlin har som mål att ta klivet upp i Bundesliga men så här långt har spelet hackat. Uwe Neuhaus lag har bara fått med sig en poäng på två matcher och vill nu tanka självförtroende i Regensburg.

MSV Duisburg – SC Paderborn
Ännu en match som utlovar dramatik och spänning. Duisburg har haft en kaotisk sommar och startar nu om i 3. Liga där laget har vunnit en av två matcher. Svårt att säga hur det är med Duisburg – men kämpa kommer de att göra. Paderborn har inlett säsongen dålig och har inte gjort något mål eller tagit någon poäng i 2. Bundesliga.

Måndag 20:30

BSV SW Rehden – Bayern München
De regerande mästarna avslutar omgången borta mot Rehden. Den lilla byn på 1800 invånare är med all sannolikhet folktom på måndag då matchen spelas i Osnabrück. För Rehden är det den största matchen någonsin, för FC Bayern är det en osexig uppgift som enkelt ska klaras av.

Låt äventyret börja!

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB