Startsida / Inlägg

Endlich wieder Bundesliga!

av Pierre Wingren, reporter

Jag utgår från att ni har en del att roa er med efter gårdagens ganska långa inlägg. Därför tänkte jag fatta mig kort och bara skriva lite om de härliga matcherna vi har framför oss denna ljuvliga helg. Det är äntligen dags för Bundesliga igen mina vänner.

Jag ska också inflika att VfB Stuttgart är klart för sista kvalomgången i Europa League efter en svettig kvalmatch mot bulgariska Plovdiv i går. Matchen slutade 0-0 och det räckte för tyskarna, men det var bortalaget som var närmast ett mål. Nu ställs de mot kroatiska HNK Rijeka.

Armin Vehs Eintracht Frankfurt får möta Qarabag Agdam från Azerbajdzjan i EL-kvalet.

Vidare har Schalke 04 fått reda på vilket motstånd som väntar i Champions League-kvalet. Ukrainska FK Metalist Charkiv står för motståndet och tyskarna inleder på hemmaplan i Gelsenkirchen. Förra året ställdes Bayer Leverkusen mot Metalist i Europa League, i gruppspelet segrade Metalist på hemmaplan och spelade 0-0 i Tyskland. En klart lösbar uppgift för Schalke så länge de inte underskattar motståndet.

Bundesliga omgång 1

Fredag 20:30

Bayern München – Borussia Mönchengladbach
Den 51:a säsongen inleds med en riktig knall, klassikern mellan FC Bayern och Gladbach. De regerande mästarna har skaffat sig en ny tränare som har ställt om taktiken och ändrat spelsystem till 4-1-4-1. Det här blir Pep Guardiolas första Bundesliga-match, räkna med att han vill segra. Truppen är i stort sett förskonad från skador. Mönchengladbach spelade svagt i tyska cupen och åkte ut mot Darmstadt efter straffläggning, det bör dock inte vara något problem för spelarna att hitta motivation inför den här matchen.

Lördag 15:30

Bayer Leverkusen – SC Freiburg
Leverkusen ska spinna vidare på den fina fjolårssäsongen och konkurrenskampen i truppen är stor, framför allt på det centrala mittfältet. Hemmalaget är favoriter i den här matchen och det blir upp till Son, Sam, Kiessling och de andra att visa ett fint anfallsspel. Hyypiä har nya ytterbackar i truppen och det blir kul att se hur de presenterar sig i Bundesliga. Freiburg gjorde en succésäsong men tappade smärtsamt många nyckelspelare. ”Jag hade hellre haft ytterligare tre månader”, säger tränare Streich och menar att laget har mycket arbete framför sig.

Hannover 96 – VfL Wolfsburg
Mirko Slomka och Hannover har byggt om laget en aning efter en säsong som inte riktigt gick som den skulle. Men klubben har trots det haft det svårt i sommar och de har svårt att skapa chanser. Det är dags att hitta formen redan på lördag då Wolfsburg kommer på besök. Klaus Allofs och Dieter Hecking har arbetat febrilt med truppen och vi får helt klart räkna Wolfsburg till en av favoriterna till en Europa-plats. Kul match väntar.

TSG Hoffenheim – 1. FC Nürnberg
Hoffenheim klarade sig kvar via kval och nu har tränaren Markus Gisdol rört om i grytan. 14 spelare har lämnat klubben och ytterligare sex spelare får träna på egen hand, utanför laget. Hoffenheim ska åter satsa på att bli ett lag och på lördag väntar ett spännande test mot Nürnberg. Der Club åkte på en rejäl besvikelse när Sandhausen tog sig vidare i tyska cupen, men Michael Wiesingers lagbygge känns otroligt spännande och kan säkerligen växa med uppgiften den här säsongen. En jämn fajt är att vänta.

FC Augsburg – Borussia Dortmund
Markus Weinzierl var nöjd efter 2-0-vinsten mot Leipzig i cupen, hans lag spelade stabilt i försvarsspelet och nyförvärven Altintop och Holzhauser visade sig från en bra sida. Det stora säsongsmålet är som vanligt att hålla sig kvar i Bundesliga, den första matchen blir dock en tuff sådan: Borussia Dortmund kommer på besök. Jürgen Klopps lag får klara sig utan Roman Weidenfeller, Henrikh Mchitarjan och sedan tidigare Lukasz Piszczek. Även Gündogan är tveksam till spel. Dortmund är trots detta stora favoriter och vill givetvis få en bra start på säsongen.

Hertha Berlin – Eintracht Frankfurt
Bundesliga har åter ett huvudstadslag, Hertha Berlin har valt att satsa på den spelartrupp som gjorde det så bra förra säsongen, man har dock gjort precisa förstärkningar i Baumjohann, Hosogai, Langkamp och van den Bergh. Nu ställs de mot fjolårets nykomlingar tillika överraskningslag. Även Frankfurt har gjort ett gäng smarta förstärkningar och flera av dem spelade från start i cupmatchen mot Illertissen.

Lördag 18:30

Eintracht Braunschweig – Werder Bremen
Två lag som redan har presenterat sig som krislag: Braunschweig rök mot Bielefeld i cupen, vilket egentligen inte är så konstigt. Över huvud taget har klubben helt andra förutsättningar än resten av lagen i Bundesliga, en förlust i cupen mot ett taggat Bielefeld bör alltså inte störa för mycket. Men det blir en tuff säsong. De har dock chansen att inleda bra då Werder Bremen kommer på besök. Efter 14 Schaaf-år har Robin Dutt tagit över skutan och försäsongen har varit allt annat än imponerande. Som grädde på moset vann Saarbrücken med 3-1 i cupen efter förlängning. Det är verkligen dags att vakna nu.

Söndag 15:30

FSV Mainz 05 – VfB Stuttgart
Mainz har en ny offensiv utan målskytten Szalai, även mittfältet har förändrats och andra spelare, så som Baumgartlinger och Müller, får ta på sig nyckelrollerna. Shinji Okazaki kom från just Stuttgart i somras och ställs direkt mot sina gamla klubb. Bruno Labbadias manskap gick med lite tur, och en storspelande Ulreich i målet, vidare till Europa League. Matchen bekräftade dock att Stuttgart måste förbättra precis allt – sett till spelartruppen ska de spela bättre. Niedermeier skadade sig i torsdags.

Söndag 17:30

Schalke 04 – Hamburger SV
Den första omgången avslutas lika härligt som den börjar. Två storklubbar ska göra upp om tre poäng. Schalke är också en toppklubb, Hamburg har haft problem på sistone. Jens Keller lär spela med Clemens då Bastos har lämnat klubben, men de söker ännu efter en ersättare. Det är inte heller omöjligt att vi får se ett 4-4-2 med Huntelaar och Szalai från start. Ett spännande projekt där i Gelsenkirchen. Hamburg har också fått in nytt blod, framför allt i försvaret och snacka om att det behövdes. Djourou och Sobiech heter Finks nya mittbacksalternativ. Men framför allt gäller för Fink att svetsa ihop det här laget och få spelarna att leva sig in i spelidén. René Adler ska kunna vakta målet igen efter sin skada.

Nu kör vi!

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB