Startsida / Inlägg

Inför omgång 3

av Pierre Wingren, reporter

Fredag 20:30

Borussia Dortmund – Werder Bremen
Två lag som brukar bjuda på trevlig fotboll när de ställs mot varandra, två lag som har inlett säsongen med två segrar och ett lag som faktiskt har hållit nollan. Trots att Robin Dutts Werder Bremen har vunnit lite turligt så har de faktiskt visat en härlig inställning och bjudit på stor kamp – och noll insläppta mål faktiskt. Dortmund har sett lite väl långsamt ut under stora stunder, men också visat upp ett viktigt tålamod. Hemmalaget favoriter, förstås.

Lördag 15:30

Bayern München – 1. FC Nürnberg
Bayern-derby när Pep Guardiola ställs mot Michael Wiesinger. Rekordmästarna har inlett säsongen med två segrar, men de har inte lyckats övertyga riktigt. Peps lagbygge är ännu under konstruktion. Kanske har han fått tag på den sista pusselbiten nu när Mario Götze är frisk igen? Javi Martinez har lämnats utanför truppen. Nürnberg har inte vunnit någon match än, men inte heller förlorat. I mötena med Berlin och Hoffenheim har de visat en fin förmåga att arbeta sig in i matcherna trots motgångar.

Bayer Leverkusen – Borussia Mönchengladbach
Omgångens höjdpunkt när två förmodade topplag ställs mot varandra i en härlig fajt. Leverkusen har tagit två segrar och har därmed fått en fin start på säsongen, men spelmässigt finns det mer att önska. Laget har dock mognat, helt klart. Mönchengladbach har också inlett säsongen mycket bra, spelmässigt bättre än Leverkusen i mina ögon. Lucien Favres manskap åkte dock på stryk i första omgången mot FC Bayern. Segern mot Hannover var imponerande och gav säkert viktigt självförtroende. En härligt fartfylld offensiv.

Hannover 96 – Schalke 04
Två lag som verkligen behöver resa sig och ryta till. Hannover är dock betydligt bättre på hemmaplan och kanske kan de få sina supportrar att glömma 0-3-förlusten mot Gladbach? Det var en match där försvaret hade problem och mittfältet deltog för lite i spelet. Schalke kommer på besök och även här har säsongen börjat dåligt. ”Vi har inget självförtroende för tillfället”, säger lagkapten Benedikt Höwedes. 0-4-förlusten mot Wolfsburg svider fortfarande och inte hjälpte det att spela 1-1 mot Huub Stevens PAOK. Farfan och Huntelaar saknas på grund av skada. Het kamp väntar.

TSG Hoffenheim – SC Freiburg
Hoffenheim har fått en smakstart på säsongen och spelar ungefär som jag hade förväntat mig. Glädjen är tillbaka i laget, farten är där, viljan är där. Firmino, Volland och Modeste utgör en fantastisk offensiv trio. Förra veckan klädde de av Hamburg med 5-1 och sjuder av självförtroende. Men tränare Gisdol dämpar, med all rätt, euforin. Nu gäller det att göra jobbet mot SC Freiburg som inte har spelt in något poäng ännu. Christian Streich är inte förvånad, och det är inte jag heller. Freiburg behöver mer tid på sig, nu riskerar Mike Hanke att missa matchen vilket ytterligare försvagar Freiburg.

FSV Mainz 05 – VfL Wolfsburg
Mainz och Thomas Tuchel har fått en smakstart på den nya säsongen. Som vanligt roterar tränaren mycket och bjuder på olika taktiska finesser – så här långt har det burit frukt. På lördag har de dock en tuff nöt att knäcka när Dieter Heckings Wolfsburg kommer på besök. De utklassade Schalke med 4-0 och nyförvärvet Luiz Gustavo gjorde en mycket bra match. ”Matchen mot Schalke var ett tecken på att vi vill uppnå något den här säsongen. Så kommer vi att fortsätta”, säger nyförvärvet.

Lördag 18:30

Hertha Berlin – Hamburger SV
Åtta insläppta mål på två matcher är under all kritik – och återigen är kaoset totalt i HSV. Kühne vill se Felix Magath som president och få bort tränare Fink. Aogo är avstängd efter Mallorca-resan och målvakten Adler tycker att ”så här kan det bara inte se ut!”. Försvaret måste bli säkrare, och det får sig en utmaning redan på lördag när Hertha Berlin står för motståndet. Jos Luhukays nykomlingar har imponerat med ett kompakt försvarsspel, härliga bollvinster och farliga omställningar. 6-1-vinsten mot Frankfurt kom just på Olympiastadion, så se upp, HSV.

Söndag 15:30

Eintracht Braunschweig – Eintracht Frankfurt
Eintracht-möte mellan två lag som ännu inte har tagit några poäng. Men när Frankfurt har släppt in massor med mål så har åtminstone nykomlingarna visat upp ett imponerande försvarsspel. Gemensamt för båda lagen är att offensiven måste slipas till. Armin Veh har äntligen fått in en ny anfallare och vi kan mycket väl få se tjecken Kadlec göra debut på söndag. I Braunschweig har man också agerat och lånat in Leverkusens Bellaribi, som lämnade just Braunschweig för Leverkusen.
Frankfurt gjorde det bra i EL-kvalet och segrade med 2-0 på bortaplan mot FK Qarabag.

Söndag 17:30

FC Augsburg – VfB Stuttgart
Även den andra söndagsmatchen spelas mellan två ”nollor”. Augsburg och Stuttgart jagar viktiga poäng och gemensamt för båda lagen är att de saknar lite av drivet mot mål. Augsburg hade hoppats att lösningen skulle heta Bobadilla, men nyförvärvet skadade sig i förlustmatchen mot Bremen. Stuttgart var och spelade Europa League-kval i torsdags och lyckades göra ett viktigt 1-2-mål i slutminuterna. Bruno Labbadia har en bra spelatrupp, men det klickar inte riktigt. Viktig match.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB