Startsida / Inlägg

Trubbel på läktaren när S04 kryssade

av Pierre Wingren, reporter

Måstematchen mot Huub Stevens PAOK Thessaloniki borde ha slutat annorlunda. Och vissa scener borde inte ha utspelats.

Jens Keller satsade på Joel Matip och Benedikt Höwedes i mittlåset, Marco Höger fick en ny chans intill Jermaine Jones på det centrala mittfältet. Den största skrällen i startelvan hette Max Meyer. Den ytterst begåvade tonåringen fick chansen som central offensiv mittfältare och Julian Draxler flyttades ut till vänster.

Den första halvleken var ett steg framåt jämfört med ligamatcherna. Schalke dominerade spelet och PAOK såg uddlösa ut. Men hemmalaget hade svårt att skapa farliga chanser av allt bollinnehav. Trots det lyckades till sist Farfan placera in det förlösande 1-0-målet efter drygt 30 minuter. Skulle resultatet rinna iväg nu?

Icke.

Släkten är alltid värst. Huub Stevens beordrade sina spelare att vara mer aktiva i andra halvlek, ta för sig lite mer. Samtidigt föll Schalke tillbaka in i gamla ovanor och släppte greppet om matchen. Följaktligen kunde Miroslav Stoch göra 1-1 efter 73 minuter. 1-1 slutade också matchen. Inget bra resultat för Schalke, även om det inte är någon förlust. Det blir en tuff bortamatch och spelet bara måste bli bättre.

När Stoch gjorde sitt 1-1-mål började stadion i Gelsenkirchen att fyllas av burop. Var det supportrarna som hade tröttnat på sitt lag? Nej. Det var polisen som stod i rampljuset.

Jag brukar ligga lågt i de här diskussionerna. Men jag måste kommentera gårdagens händelser. Det var förödande.

Med en kvart kvar av matchen stormade cirka 100 poliser in på Nordkurve där många ultras håller till. De slogs med batonger och doserade ut rikligt med tårgas. Obekräftade uppgifter gör gällande att en kvinna vårdas på intensivvårdsavdelningen i dag.

Det var en massiv insats som drabbade många oskyldiga och oförstående människor. Det var en insats som hindrade vårdarna från att ta hand om de som behövde hjälp. Även vårdarna fick sig en dusch av tårgasen.

Varför skedde denna stora, och i Tyskland ovanliga, aktion?

En makedonsk flagga, modell äldre (1992-1995, med Vergina-solen), syntes i Nordkurve. PAOK-fansen på andra sidan arenan tog illa vid sig av flaggan och hotade med att ”anfalla” Nordkurve. Polisen valde då att storma läktaren för att få tag på flaggan. De stormade alltså läktaren för att beskydda fansen och undvika kravaller. Det gick så där.

Polisen i Nordkurve
Polisen i Nordkurve

Flaggan har synts i Nordkurve förr. Det är en hyllning till Skopje Ultras som Schalke-ultras har ett vänskapsband till. Polisen motiverade sitt ingripande med att det var ”hets mot folkgrupp”.

När polisens taleskvinna i en radiointervju sedan säger att hon ”inte kan svara på hur den är det”, så blir det hela väldigt surrealistiskt.

Men även om vi nu bestämmer oss för att flaggan skulle ha tagits ner – så är polisinsatsen så överdriven att det inte är försvarbart. I PAOK-klacken hade några människor tidigare under matchen bränt bengaler och fyrat av knallskott. Uppenbarligen är en flagga värre. Det kan aldrig vara rätt.

Direkt efter matchen fördömde klubben polisens agerande. Och det med all rätt.

Efter den här incidenten (samt den i Dortmund i söndags) är jag rädd för att relationen mellan supportrar (framför allt ultras) och polisen i NRW är förstörd. Jag vågar inte tänka på vad det här leder till.

Här är en länk till rörliga bilder.

***

I kväll spelar VfB Stuttgart och Eintracht Frankfurt två viktiga bortamatcher. Bruno Labbadias Stuttgart har åkt till Kroatien för att möta Rijeka, Armin Vehs Frankfurt befinner sig i Azerbajdzjan för att ta sig an Qarabag Agdam. Nu gäller det att hitta spelet och fixa en plats i Europa League.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB